Робимо самі: розвивальні іграшки з підручних матеріалів

Маленькі діти не сидять на місці: їх так і ваблять дверцята шафок, розетки та інші предмети. Але, крім турботи про малюка, у мами є ще купа домашніх справ, які потрібно виконати.

Поки ви зайняті, можна відволікти дитину розвивальними іграшками, але вони не завжди виявляються під рукою. У такому разі зробіть корисну розвагу з підручних засобів. Правда, вам доведеться застосувати свою кмітливість і запастися деякими витратними матеріалами.

Кілька важливих правил

Створюючи саморобні домашні ігри, враховуйте безпечність матеріалу. Наприклад, перекладання ґудзиків добре впливає на моторику, але малюк може їх проковтнути. Якщо розвивальна гра має дрібні або гострі деталі, то давати її дитині можна тільки під пильним наглядом дорослих.

Не радимо використовувати:

  • дорогі та крихкі матеріали (скло, порцеляну);
  • необроблене дерево (ризик скабок);
  • столове приладдя, зубочистки;
  • предмети з гострими краями.

Також пам’ятайте, що дитину потрібно зацікавити іграшкою. При цьому головним мотиватором будете саме ви. Крім того, якщо ви не готові щоразу прибирати після активних ігор, купуйте вже готові іграшки. Але якщо ентузіазм перевищує небажання винаходити колесо заново, пропонуємо кілька цікавих ігор вдома.

ТОП ігор на кожен день

Як оригінально використати домашнє приладдя? Правильно, для дитячої творчості! Багато мам успішно поєднують побутові предмети та розвиток малюка. Залучення дитини на кухню — важливий крок до формування відповідальності. Рано чи пізно виникне необхідність вчити її готувати, і добре, якщо кухня не буде для малюка чимось абсолютно невідомим.

Різноманіття ігор на кухні

На кухні практично будь-який процес можна перетворити на гру для дитини. Наприклад, якщо ви щаслива володарка кавомашини, то обов’язково пограйте з малюком в юного баристу! За допомогою простого набору трафаретів для лате-арту дитина зможе створити красиву картину на молочній пінці кавового напою.

Поки ви зайняті домашніми справами, влаштуйте малюкові швидку розвагу. З глибокого посуду зробіть «водойму», замість вудки дайте ложку і покажіть, як виловлювати дрібні предмети з води. Підійде квасоля, гречка, ягоди, великі монети, горошини духмяного перцю тощо. Вигадайте винагороду за зусилля, щоб у малюка був стимул займатися незвичайною риболовлею.

А ще діти просто обожнюють гратися кухонним начинням. Скористайтеся цим, перетворивши забавку в корисну розвагу. Довірте дитині збивати яйця в глибокій мисці або помити овочі за допомогою друшляка. Тут важливо підібрати хороший посуд — легкий, ергономічний і міцний. Наприклад, віничок TRAMONTINA з нековзкою ручкою з пропілену і пластиковий друшляк Titiz Plastik цілком підійдуть для малюка.

Кондитерський шприц — чудовий помічник у розвитку дитини. З його допомогою створюйте візерунки сирним соусом на омлеті, кремом на пряниках або кексах. Це заняття допомагає розвивати велику і дрібну моторику, вчить креативно мислити.

Коли часу на підготовку немає, використовуйте найстаріший лайфхак — крупи. Якщо в дитинстві вам доводилося перебирати гречку, квасолю або горох, то ви пам’ятаєте, що це заняття захоплює надовго. Запропонуйте малюкові пересипати крупи з однієї місткості в іншу чи сортувати їх. Або ж поспостерігайте, як дрібні зерна рису сиплються на дно між великою квасолею.

Друге життя: робимо іграшки з непотрібних речей

Крім моторики, важлива частина розвитку — мислення. Напевно ви бачили спеціальні бокси-сортери або скарбнички. Зробити такі ви можете самостійно:

  • у кришці картонної коробки акуратно виріжте контури різних фігур. Запропонуйте дитині перевірити, через який проріз пролізе маленький м’яч, печиво, іграшка, прищіпка, пірамідка;
  • іграшку-скарбничку можна зробити з банки для кави. Запитайте у малюка, що пролізе через вузьку щілину, а що не вдасться покласти в скарбничку, а потім дайте йому перевірити власне припущення.

З баночок різного розміру і форми виходить імпровізований блоковий конструктор. З нього можна побудувати башточки або ціле місто, пофарбувавши банки як будиночки. Радимо використовувати пластикові місткості: вони найбезпечніші для дітей.

Із залишків крупи та порожньої скляної пляшки створіть композицію. Використовуйте сипучі компоненти як декор. Горщик для квітів можна прикрасити зернами кави, а скло — розмалювати фарбами, подібно до вітражів.

Ігри з дитиною — це неодмінна складова дозвілля батьків. Причому для цього не обов’язково купувати дорогі розвивальні іграшки.

Застосування звичайних речей у нестандартний спосіб вчить творчо мислити. Тому не бійтеся пропонувати малюкові фантазувати та завжди намагайтеся знайти для нього цікаве заняття, навіть якщо ви зайняті побутовими справами.

17 Березня / 2020 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті