Магічний ранок: Як знайти у добі ще одну годину

Як часто ми чули, що усі люди поділяються на “сов” та “жайворонків”, тих, хто спить до півдня, і тих, хто підскакує на світанку. Війна між цими кланами нескінченна. “Сови” звинувачують “жайворонків” у старечих звичках, “жайворонки” ж наголошують на останніх дослідженнях і користі для здоров’я.

Але незалежно від того, коли ви встаєте, для багатьох ранок – це зовсім не радісна пора. Потрібно збиратися на роботу, товктися у громадському транспорті, налаштовуватися на продуктивний день.

Та що як ранок може починатися з приємнощів? З тих справ, на які ніколи не вистачало часу?

Наш експерт – блогер Анастасія Арьє у новій статтті розмірковує на тему ідеального ранку та ділиться своїми лайфхаками, як прокидатися раніше та із задоволенням.

* * *

Мені часто не вистачає 25-ї години на добу. Ні, не для того, щоб встигнути більше попрацювати, випрасувати одяг або подивитися чужі фото в інстаграм. Мені не вистачає часу, коли можна просто побути в тиші, не відволікаючись на дзвінки і пошту, спокійно почитати або помалювати, не відповідаючи паралельно на сто дитячих «мам, мам, мам», вдумливо написати статтю для блогу, зайнятися письмовими практиками, повернутися, нарешті, на килимок для йоги, та й взагалі – тільки дайте мені цю годину, а я знайду, чим зайнятися!

Я давно знаю вирішення проблеми. Якщо прокинутись на годину раніше родини, у мене з’явиться час на тишу, усамітнення і свої справи. 7 годин на тиждень, 31 на місяць, 365 на рік. Непогано, правда? За день накопичується купа відмовок: «Малювати? Немає часу», « Йога? Ой, я вже так втомилася», « Блог? Треба ще купу інших справ зробити, не до нього зараз». І так по колу: робота-побут-сім’я. Раніше донька була маленька, і за ніч ми прокидалися багато разів. В такому режимі не було сенсу змушувати себе прокидатися за будильником. Доньці виповнилось три. За останній рік я нарешті виспалася і твердо вирішила подарувати собі магічний ранок, а секретами ранніх підйомів поділитися з вами.

Що допоможе раніше вставати і перетворити це на звичку:

  1. Розуміння, навіщо це вам. Складно змусити себе робити щось, що викликає дискомфорт, якщо немає сильної мотивації. Подумайте, заради чого ви готові впроваджувати нову звичку. Це може бути щось, чим ви дуже любите займатися або щось, на що завжди немає часу. Нехай думка про це бадьорить вас після пробудження.
  2. Вчасно лягати і спати достатню кількість годин. Я люблю спати. Моя норма – дев’ять-десять годин. Якщо сплю менше, мені складніше вставати і весь день я дратівлива і сонна. Тому відхід до сну я планую виходячи з цього.
  3. Створити ранковий ритуал. Ряд простих дій, які допоможуть відчути себе краще. Поділюся своїм:
  • встаю відразу, як тільки почую будильник,
  • роблю масаж сухою щіткою (дуже бадьорить!) і приймаю душ,
  • випиваю склянку води,
  • кілька хвилин стою біля балконних дверей і дивлюся, як прокидається небо,
  • намагаюся якомога довше не брати телефон в руки і не залазити в соціальні мережі, а відразу беруся за те, заради чого встала.

До свого ритуалу хочу додати ще зарядку і афірмації.

4. Почати з невеликих змін режиму. Не намагатися зрушити день одразу на годину-дві, а ставити будильник на 15 хвилин раніше, ніж зазвичай. Через кілька днів – уже на півгодини. І крок за кроком, без надриву звикнути до нового розпорядку.

5. Послідовність і регулярність. Як би не було складно, але у вихідні дні важливо дотримуватися того ж режиму, що і в будні, не розхитувати його.

6. Можна дати публічну обіцянку і поділитися в соціальних мережах планами. Хтось підтримає, хтось спробує відговорити (не піддавайтеся!), а хтось захоче приєднатися. Знайти однодумців – класно, адже будь-яка справа веселіша в компанії.

7. Для натхнення і зміцнення рішучості почитати про успішних людей, які не ділять світ на «сов» і «жайворонків», а просто рано встають щодня. Зізнаюся, мене мало надихають бізнесмени, які вже о 6 ранку займаються робочими справами. А ось, наприклад, мої приклади для наслідування – Хел Елрод, Робін Шарма, Річард Бренсон, Говард Шульц і Тоні Робінс – присвячують ранок саморозвитку, фізичним навантаженям, медитації, веденню щоденника, прогулянкам з собакою і читанню.

Всім, хто вирішить разом зі мною і сотнями інших людей влаштувати собі магічний ранок, бажаю успіху і натхнення! Нехай нова звичка максимально легко увійде у ваше життя і подарує можливість починати день з улюблених і приємних занять. Всім магії вранці!

 

29 Березня / 2018 Дозвілля

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті