Криза, стрес, заїдання: як вийти з цього трикутника?

У стресовій ситуації виникає бажання побалувати себе їжею? Сховати почуття втоми за кремовим тортиком, а паніку – за обідом з трьох страв і майонезним салатом? І якщо взяти до уваги, що різного роду кризи трапляються в нашому житті з достатньою регулярністю, вимальовується досить неприємний трикутник. Кризова ситуація провокує стрес, ми намагаємося заглушити неприємні для себе емоції їжею, але замість енергії отримуємо лише новий виток проблем. Як змінити свій погляд на кризи і стресові ситуації? Вам допоможуть в цьому поради від експерта проекту EVA WOMAN CHALLENGE Інни Гулай.


Проект EVA WOMAN CHALLENGE допомагає жінкам привносити позитивні зміни в своє життя у чотирьох напрямках: спорт, правильне харчування, догляд за собою, психологія. Зареєструйтесь на сайті, і отримаєте не тільки чіткий план змін з цікавими завданнями, а й можливість виграти призи за свої старання.
У закритій групі EVA WOMAN CHALLENGE ви знайдете відео поради від Інни Гулай. Ми ж поділимося основними тезами.

Як на нас впливає стрес?

Кризис, стресс, заедание: как выйти из этого треугольника?

Емоційно нестабільні ситуації впливають на нас на трьох рівнях: розумовому, інтелектуальному, емоційному. Від кортизолу, гормону стресу, перш за все страждає логічна частина мозку, яка відповідає за увагу, короткочасну пам’ять, контроль емоцій і прийняття рішень. Коли лімбічна (емоційна) частина мозку збуджена, логічні доводи перестають працювати. Щоб заспокоїти лімбічну систему, емоції важливо приймати, проживати і помічати. В іншому випадку вони соматизуються, відображаються в тілі, і, як наслідок – ми хворіємо або відчуваємо постійну тривогу.

Як заспокоїти лімбічну систему?

Кризис - время новых возможностей

Прості кроки, що допоможуть подолати почуття стресу:

  1. Запишіть почуття і емоції на аркуші паперу. Помічайте та називайте їх.
  2. Будьте в контакті зі своїм тілом. Допомагають спорт, фізичні вправи.
  3. Практикуйте медитації. Дослідження довели, що вони допомагають справлятися зі стресом.
  4. Робіть дихальні вправи. Разом з диханням ми вирівнюємо і емоційний фон.
  5. Обіймайтеся, сходіть на масаж. Фізичний контакт також допомагає заспокоїтися і знизити почуття напруги.
  6. Оточіть себе приємними запахами. Лімбічна система тісно пов’язана з нюхом.

І ще пам’ятайте: наші думки впливають на наші емоції, запускають певні гормональні процеси. Негативні думки провокують негативні емоції. Вибирайте позитивні думки. Прагніть, щоб ви керували емоціями, а не вони вами. Повне відео, про те, як на вас впливають емоційно нестабільні ситуації, ви знайдете за посиланням.

 

Заїдання як спосіб впоратися зі стресом

Заедание как способ справиться со стрессом

Негативний варіант впоратися зі стресом – заїдання. Способи, які допоможуть впоратися зі звичкою заїдати стрес ви знайдете в цьому відео. Ми ж хочемо звернути вашу увагу, що переїдання не вирішує проблему, а лише відсуває її. І крім зайвих калорій воно несе набагато більшу шкоду – почуття провини, яке є енерговитратним і руйнуючим. Дайте собі час впоратися зі стресом, не сваріть себе, поступово концентруйтеся на корисних харчових звичках.

Завдання: Перш, ніж з’їсти булочку, цукерку або бутерброд, запишіть, яке почуття і яку потребу в цей момент відчуваєте. Поруч напишіть, як крім їжі їх можна наситити.

Якщо ви не знаєте як або не дозволяєте собі задовольняти потреби, то мозок буде шукати найпростіший спосіб – через їжу. Концентрація на реальних потребах – спосіб якісно змінити своє життя.

Криза – час нових можливостей

Заедание как способ справиться со стрессом 2

Коли ми знаходимося в стресовій ситуації, вона займає багато життєвої енергії. Чому так відбувається, дивіться у відео від експерта Інни Гулай.

Важливо пам’ятати, що будь-яке зростання відбувається тільки через кризу. Це слово перекладається як небезпека і як шанс. Дуже важливо, з якої точки зору людина сприймає стресову ситуацію: як складність або як час для усвідомлення і прояву свого ресурсу. Процвітає в житті не найсильніший, а той, хто вміє пристосуватися і може бути гнучким.

Кризис - время новых возможностей 2
Важкі ситуації виштовхують нас з повсякденного життя, змушуючи шукати нові опори. Чим позитивніше ви налаштовані, тим менше ви схильні до стресу. Ким стати у важкій ситуації – вибір людини.

26 Травня / 2020 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті