Краса та жіночність крізь об’єктив: Інтерв’ю з фотографом Світланою Лисцевою

Світлана Лисцева — фотограф та автор проекту «ETNOфотосесії», присвяченого жінкам у традиційному українському стилі та старовинних вишиванках. Це красиві, ніжні, зворушливі образи, що передають справжню природну красу в будь-якому віці. У новому сюжеті #БутиЖінкою ми поговорили зі Світланою про тонке відчуття жіночності та привабливості, складові щастя та пошуки справи, що приносить задоволення.

 

Улюблена справа — що це для вас?

Я пробувала себе в багатьох жанрах фотографії, довго шукала те, що б мені справді приносило задоволення. Поштовхом до створення фотосесій стали світлини, які я побачила два роки тому: на них були наші зірки в старовинних українських строях. Це були гарні та різноманітні вбрання з чудовими прикрасами, віночками. Мене вразила чарівність тих світлин, але в першу чергу — жінок у них.

Моя мама говорить, що в мені відтворилися бажання бабусі, котра все життя вишивала сорочки, фартушки та носила їх. Навіть тоді, коли вишиванка не була такою популярною й модною, як зараз. Вона завжди хотіла, щоб онуки ходили в цьому одязі, але ми не розуміли того. Пам’ятаю, як бабуся завжди зустрічала нас, коли ми до неї приїжджали, у вишитій червоній спідниці, фартушку. Цей образ відклався у моїй пам’яті, і зараз я до нього прийшла й відтворюю його.

Поштовхом до створення ETNOфотосесій стали світлини, на яких були наші зірки у старовинних українських строях.

Які ваші сильні якості?

Мені допомагає моя слабка риса — я зовсім не стресостійка. Завдяки цьому я дуже добре прораховую різні нюанси, готуюся до фотосесії так, щоб було продумано все до деталей. Я намагаюся, щоб людина, яка приїжджає до мене на фотосесію, відчувала, що для неї все підготовлено якнайкраще. Тоді вона розслаблена, довіряє мені й усе проходить спокійно.

$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3

Як вас охарактеризують близькі?

Це питання я заради цікавості поставила своїм дітям. Молодший син сказав: мама, мама й ще раз мама. А старший син (йому скоро 11 років) відповів: «Мамо, ти добра, красива й неспокійна — ти постійно щось робиш».

 

Що для вас означає жіночність?

Жіночість важко описати зовнішніми характеристиками. Це внутрішня енергія, яка втілюється у зовнішні прояви: у манеру рухів, розмови, погляди. Для мене ознакою жіночності є те, коли ти йдеш по вулиці й тобі хочеться подивитися услід. Це наша невидима жіноча сила.

Жіночність — це внутрішня енергія, яка втілюється у зовнішні прояви.

Краса — що це для вас?

Це, в першу чергу, доглянутість, охайність у волоссі, руках. Можна не бути суперкрасивою від природи, але доглянута жінка виглядає чарівно.

Які ваші ритуали краси?

Щоранку вмиваю обличчя, щовечора знімаю макіяж спеціальними засобами. Користуюся міцелярною водою, тоніком, наношу зволожувальний та крем під очі. Раніше я все це робила нерегулярно, але зараз намагаюся щодня, адже це впливає на те, як виглядає жінка. Потрібно знаходити час для себе та привчитися доглядати за собою. Жінка має не лише виховати саму себе, але й привчити до цього рідних.

 

Можна не бути суперкрасивою від природи, але якщо жінка доглянута, вона й виглядає чарівно

Чим балуєте себе?

Я дуже люблю солодке. Мені важко боротися з цією слабкістю — не можу зовсім себе обмежити в солодощах, але намагаюся менше їсти тістечка й тортики з кремами, які дуже люблю. Щоб щось дозволити, я відмовляю собі в чомусь іншому. Наприклад, я відмовилася від жирної їжі: їм куряче філе, тушковані овочі. А от картоплю я давно не їла, щоб дозволити собі зайвий шматочок шоколадки.

$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3

Як проходить ваш ранок?

Мабуть, як у кожної мами, дружини — зі збиранням дітей до школи, чоловіка — на роботу. Цей процес дуже активний, швидкий: всі постійно спізнюються, не хочуть вставати. Після такої першої частини ранку настає мій улюблений час — сніданок. Це та невелика частина дня, коли я відпочиваю. Люблю приготувати собі щось просте, але смачненьке, зробити каву та ввімкнути телевізор, який можу собі дозволити хіба що під час сніданку. Цей процес може тривати хвилин 40, а потім я сідаю за робоче місце за комп’ютером і працюю, доки діти не прийдуть зі школи.

У чому, на вашу думку, полягає секрет щастя?

Жіноче щастя у всіх однакове, мені здається. Якщо жінка щаслива як мама, дружина, то для мене особисто це вже 50% повноцінного щастя. Друга частина — це самореалізація, улюблена справа. Для мене важливо й те, що на роботі я настільки ж щаслива, як і поряд із сім’єю. Дуже важливо, щоб жінка займалася чимось іще, окрім родини, побуту. Це надає, перш за все, відчуття впевненості в собі. Так складається пазл жіночого щастя, в якому важливі всі складові: робота, сім’я, діти.

19 Квітня / 2019 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олександр

    https://www.facebook.com/etnofotka
    А це сторінка в фейсбуці цуієї чудової майстрині!!!

Рекомендовані статті