Татова доця: як стосунки з батьком впливають на ваше життя

Мама і тато – головні люди в житті немовляти і дитини. Мама розуміє без слів, піклується, дає все, чого потребує малюк. Вона – наше перше дзеркало. З її реакцій зароджується перше усвідомлення себе: «Я хороша», «Мені раді», «Я гарна» і таке інше. У дуеті «мама-малюк» важливо знайти місце і для тата, адже його вплив на подальше життя дитини не менш значущий, ніж мамин. Особливо, якщо у татуся – донечка.
Давайте розбиратися, чому добре бути татовою донькою, як стосунки з батьком впливають на стосунки з чоловіками, і що робити, якщо їх не можна назвати гармонійними.

Татовою донькою бути добре!

Дослідження показують, що теплі стосунки з татом дарують дівчаткам благополуччя в різних сферах життя. Наприклад:

  1. Доньки дбайливих чоловіків рідше страждають розладами харчової поведінки, ніж ті, хто виріс в атмосфері відстороненості або недружелюбності.
  2. Дівчата, кому пощастило часто грати не тільки з мамою, а й татом, легше встановлюють контакт з оточуючими, демонструють більш високий рівень емпатії і краще справляються з перепадами настрою.
  3. Більш успішну кар’єру будують жінки, чиї татусі брали на себе половину побутових обов’язків і приділяли при цьому багато часу доньці. Звідси у дівчат народжуються стійкість до гендерних стереотипів і сміливість ставити перед собою високі цілі.
  4. Виростаючи, дівчинки найчастіше проектують – свідомо чи ні – образ батька на чоловіків, вибираючи тих, хто схожий на нього. І тут бувають різні сценарії.

ЦІКАВО ПО ТЕМІ: ЧОМУ ВАЖЛИВО СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ БАТЬКА?

Як стосунки з батьком впливають на ваше романтичне життя?

Те, яким був тато і чи був він взагалі, накладає певний фільтр на романтичні стосунки. Що це за фільтри?

Зниклий тато

Зник відразу після вашого народження або періодично з’являвся на вихідних, щоб зводити в зоопарк і купити морозиво, але з часом розчинився в повітрі.

Фільтр: у стосунках ви шукаєте втраченого батька. В підлітковому віці це фантазії про селебріті, пізніше – романи з тими, хто набагато старше, або одружений, або займає таке положення в суспільстві, що разом з’являтися не можна. Тобто чоловік, як і батько, займають номінальне місце в житті.

Знімаємо фільтр: дізнайтеся більше про тата і про його родину, якщо є можливість – знайдіть його, щоб познайомитися. Образ стане реальністю і, можливо, заповнить порожнечу в душі, а ви зможете будувати стосунки з вільними чоловіками і ровесниками.

Холодний тато

Папа суворий і холодний, рідко посміхався, ніколи не хвалив і не обіймав вас. Він, здається, особливо вас не помічав, а на новину про п’ятірку міг запитати, чому п’ятірка без плюса. Сюди ж варіанти тата-кар’єриста, алкоголіка чи психічно хворої людини. Ваша самооцінка підірвана, а тато гордий, що не «розбалував» доньку.

Фільтр: ви впевнені, що не заслуговуєте на любов, і не вірите, якщо хтось гідний зізнається вам у почуттях. Ви знову і знову вибираєте тих, хто байдужий або недоступний, намагаючись підкорити, зачарувати, «заслужити» їхнє кохання.

Знімаємо фільтр: перестаньте орієнтуватися на чужу думку як джерело правди про себе, зміцнюйте свою самооцінку, хваліть себе  і святкуйте свої навіть найменші перемоги.

Страшний тато

Тримав у страху всю сім’ю, залишаючись приємною людиною для оточення. Ви з дитинства засвоїли, що чоловік вдома – це небезпечно.

Фільтр: ви або уникаєте стосунків взагалі, або змагаєтеся з чоловіками, підкорюєте їх і, емоційно розтоптавши, залишаєте з високо піднятою головою.

Знімаємо фільтр: спробуйте пробачити батька. Ні, не забути про образи і травми, але перестати носитися з ними і виправдовувати ними все, що не складається в житті. Подумайте, що цінного вдалося в собі виплекати – витривалість, рішучість, самодостатність! А з образами прощайтеся. Самі або з психотерапевтом.

Опікуючий тато

Він знав краще за вас, з ким дружити, чому і де вчитися, яку сукню вдягти на випускний, а ви не приймаєте рішень без татового схвалення досі.

Фільтр: швидше за все, тато продовжує вас опікати або фінансово допомагати, усуваючи всі проблеми, так що, взагалі, і неясно, чи потрібен вам інший чоловік поруч. Тим більше, ніхто з тих, з ким ви намагаєтеся будувати стосунки, татові не сподобалися.

Знімаємо фільтр: сепарація не відбулася в потрібний час, але це не означає, що вона неможлива. Разом з психологом вчіться брати відповідальність за життя в свої руки і вибудовувати особисті кордони, куди татові доступ буде закритий.

Невидимий тато

Якщо в родині командує мама, татові простіше самоусунутися. Він затримувався на роботі, їздив в тривалі відрядження, а у вихідні проводив час в гаражі або на футбольному стадіоні. Папа був м’який і люблячий, але вам так важливо було відчути його силу!

Фільтр: вас розгойдує від одного полюса до іншого. З «мужиком» не вистачає ніжності, від ніжного хлопчика хочеться прояви мачо.

Знімаємо фільтр: ви – не ваша мама, а відносини з чоловіком  – не їхні стосунки з татом. Залиште проблеми батьків їм самим, і не беріть мамин генеральський тон в свої романи.

Найкращий тато

Мрія всіх подружок – тато був настільки ж близький, як і мама (якщо не більше). Умів заплести косу, читав перед сном, допомагав вибрати наряд для побачень, пояснював, що діється в голові у хлопчиків. У вас теплі і тісні відносини, ви можете поділитися з татом всім, а їх стосунки з мамою – приклад для захоплення і наслідування.

Фільтр: ви не згодні на менше, ніж те, що є у батьків. У кращому випадку ви знайдете татову копію і будете щасливі, але частіше за все дочки супер-пап перебирають чоловіками. Ви захоплюєтеся, можливо, закохуєтесь, і раз по раз відчуваєте розчарування, коли чоловік не дотягує до ідеалу, заданого батьком.

Знімаємо фільтр: перегляньте очікування від чоловіків, розділіть функції тата і партнера. Останній не повинен любити вас безумовною любов’ю, а те, що у нього є недоліки, не робить його негідним вашої любові. Папа, між іншим, теж жива людина, і він теж неідеальний. Як тільки ви це усвідомите, вам буде легше будувати відносини з чоловіками.

Все це приблизні сценарії і, звичайно, можуть зустрічатися комбінації декількох з них. Психологи сходяться в одному: якщо ви виросли без батька, або він був холодним, деспотичним, прискіпливим, відстороненим, дуже опікуючим – коротше, не таким класним, як хотілося б, важливо насправді не це. Важливіше те, який образ тата живе у вашому серці. Так, страждати в дитинстві від жорстокості або байдужості тата – жахливо, але хороша новина в тому, що ви дорослішаєте. І далі відповідаєте за свій шлях і за те, як переробити минулий досвід, самі. Можна все життя сумувати за нещасливим дитинством, звинувачувати у всіх невдачах батька або матір, а можна зізнатися: «Так, це було боляче і страшно. Так, я поранена. Але я хочу прожити своє життя так, щоб відчути радість, і любов, і захоплення від кожного дня» – і це вже у ваших руках.

 

Всупереч звичній думці «мама – головна людина» стає ясно, що татова роль в житті доньки не менш важлива і значуща. Запорука гармонійних романтичних стосунків лежить якраз у площині «тато-дочка». Якщо у вас з чоловіком є ​​донечка, поділіться з ним цим текстом. Якщо у ваших друзів зростає дівчинка – поділіться з ними. І з усіма дорослими подругами.

 

13 Червня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті