П’ять простих кроків для підвищення самооцінки

Знайоме відчуття, що всі навколо успішні, красиві, щасливі, і лише у вас все йде не за планом? Кохання нема, бо недостатньо струнка. На роботі не цінують, бо недостатньо розумна. І взагалі не зрозуміло, як позбутися постійного “недостатньо” і нарешті полюбити себе.
Ми пропонуємо почати піднімати самооцінку з простих кроків, про які у новій статті вам розповість експерт та подруга EVA Blog Анастасія Чуприна.

***

Як поживає ваш внутрішній голос? Так-так, той самий, що звучить в голові? Він підтримує вас? Каже, що сьогодні ви особливо добре виглядаєте, що лазанья вдалася, як ніколи, і що ви – найкраща мама на світі? Якщо так, можете не читати цю статтю. Вона для тих, хто бачить в дзеркалі лише недоліки, ніяковіє від компліментів, боїться поговорити з шефом про підвищення і звик задовольнятися меншим. Пропоную вам п’ять кроків для підвищення самооцінки – простих, зрозумілих, дієвих.

1. Дозволити собі бути красивою.

Це тільки в прислів’ях «зовнішність не головне», «з обличчя воду не пити» і так далі, а в житті часто невдоволення зовнішністю призводить до зниженої самооцінки. Якщо в дитинстві вас не ростили з установкою: «Ти – красуня!», задайте собі цю установку самі. Дозвольте собі бути і відчувати себе красунею – так-так, з розтяжками, зморшками, парою (або не парою) зайвих кг, неідеальною формою ніг і чим там ще ви терзаєте себе зсередини. Ви гарна. Така яка є.

2. Навчитися приймати компліменти.

Скільки разів я чула, як у відповідь на приємні речі, сказані на їхню адресу, жінки починають виправдовуватися в стилі «ой, та це я просто голову помила» або «це просто рецепт вдалий». Кращий спосіб уникнути рефлекторної реакції заперечувати все хороше, що вам говорять – підготувати простий набір відповідей і тренуватися щоразу вимовляти їх на автоматі, коли отримуєте комплімент на свою адресу. Наприклад, скажіть: «Дякую!» або «Це так мило з вашого боку». Згодом бажання заперечувати компліменти зникне, а самооцінка помалу підвищиться.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

3. Виконати кілька письмових практик:

3.1. Складіть список своїх сильних сторін – і розвивайте їх. Самооцінка ґрунтується на реальних досягненнях в значущих сферах життя. Якщо ви пишаєтеся собою, коли вдалося спекти складний і смачний торт, частіше запрошуйте друзів на чаювання з вашими кондитерськими шедеврами. Якщо вам подобається біг, прийміть участь в марафоні – звичайному або благодійному. Визначте, в яких областях ви особливо сильні, і знаходьте можливості підкреслити це.

3.2. Складіть список способів, якими ви можете висловити любов до себе – наприклад, в моєму списку зустрічаються такі пункти як «виспатися», «подивитися комедію», «поставити живі квіти на робочий стіл», «зустрітися з подругами без дітей і чоловіків» та інше. Після того, як список буде готовий, присвятіть собі тиждень – і кожен день робіть для себе щось з цього списку. Побалуйте себе.

3.3. Складіть список своїх правильних виборів. Згадайте, що допомогло вам зробити кожен з них – віра в себе? Інтуїція? Досвід? Користайтеся цим частіше!

3.4. Складіть список з 50 справ і вчинків, якими ви пишаєтеся. І перечитуйте його час від часу, заряджайтеся!

4. Бути м’якше до себе, менше критики.

Кожен раз, коли ви незадоволені собою, подумайте, що б ви сказали в такій ситуації найкращій подрузі. Як правило, до друзів ми зазвичай добріші, ніж до себе. Коли замість звичних різких думок на свою адресу ви навчитеся підбадьорювати себе, то уникнете зниження самооцінки через критичний настрій.

5. Скласти і практикувати афірмації.

Самооцінка багато в чому залежить від ваших переконань, а вони часто пов’язані з минулим досвідом – сімейними установками, шкільними кличками, невдалими любовними історіями і таке інше. Небагато людей вибирають виключно позитивні думки, що підвищують цінність їхнього життя. А, якщо свідомо не відбирати афірмації для повторення, в голові будуть крутитися думки, які зміцнюють страхи і невпевненість.

Напишіть кілька фраз про те, якою ви хочете бути і відчувати себе, і повторюйте їх щодня вголос. В такому випадку афірмації починають працювати, змінюючи спосіб вашого мислення і ваші почуття, і, в кінцевому підсумку, зміцнюють вашу самооцінку. В інтернеті багато інструкцій по правильному складанню афірмацій і прикладів, базові звучать приблизно так:

«Я люблю і ціную себе»
«Бути собою легко і радісно»
«У мене все виходить»
«Я заслуговую щастя» і багато інших. Спробуйте!

Ці п’ять простих кроків дієві в тому випадку, якщо ви не тільки прочитаєте їх, а спробуєте виконати! Почніть з того пункту, який сподобався найбільше, або, навпаки, викликав сильний внутрішній опір – для мене, наприклад, краще працює останній варіант. Тому що ріст частіше трапляється в точці дискомфорту або подолання. Пробуйте, діліться з подругами, придумуйте свої власні способи. Все вдасться!

1 Лютого / 2019 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Аня

    Дякую за корисні поради!

  2. Інна

    Гарна і правильна стаття. Дякую!

Рекомендовані статті