Марафон позитивних змін: похвали себе сама!

У нашій культурі прийнято весь час критикувати себе, і бажано вголос.
– Який смачний пиріг у тебе вийшов!
– Ой, що ти, в цей раз зовсім не вдався, і скоринка не така, як має бути…

 

Ми не вміємо приймати компліменти, не вміємо дякувати за них, а приємну увагу до себе майстерно направляємо в «слабкі місця».
– Ти сьогодні так гарно виглядаєш!
– Я? Ні, я страшенно не виспалася, набряки під очима, і волосся два дні не мила.

 

І навіть в мові міцно зацементовано в приказках: «добра справа сама себе не хвалить», «похвали дурня, а він і радий», «похвала молодцеві – згуба».

 

А ви помічали, як розквітає людина, якщо скажеш їй тепле слово, підбадьориш, підкреслиш, яка вона молодець і як здорово з чимось впоралася? Плечі розпрямляються, очі загоряються, посмішка осяває обличчя. Бачили, як радіють діти після вашої похвали? Вона живить і заряджає! Чому ж ми не хвалимо… себе? Адже в такому разі ми перестаємо залежати від думки інших, а стаємо самі собі опорою і підтримкою.

Даю підслухати свого внутрішнього критика, розповідаю, для чого ще нам вчитися хвалити себе, і які техніки можуть в цьому допомогти.

Приглушаємо внутрішнього критика

Внутрішній критик коментує все, що я роблю. Це не нескінченний потік принижень, але слова підбадьорення теж не звучать. Цей голос-в-голові оцінює те, чим я займаюся, починаючи повсякденним «дивись, як криво написала в блокноті» і закінчуючи моєю великою метою на цей рік «та кому взагалі потрібна твоя книга?». Ніякого «я молодець, що вчасно здала статтю», «швидко мотивувала дитину зібрати іграшки» або елементарно «я сьогодні добре виглядаю» не буває. А у вас?

Що думаєте, дивлячись в дзеркало? Виконуючи проект на роботі? Закінчуючи приготування вечері для гостей? Хвалите себе? Або чіпляєтеся до дрібниць, бачите тільки недоліки і поле для вдосконалення?

Якщо так, давайте разом вчитися приглушати це фонове гудіння, і замість нього виробляти інший посил – від себе собі ж.

7 причин навчитися хвалити себе самостійно:

  1. Підвищення самооцінки. Знаходячи щоденні приводи похвалити себе, ви погладжуєте самооцінку, і вона муркоче, як задоволений кіт. Кожне добре слово на свою адресу живить вашу впевненість у собі.
  2. Позитивний погляд на світ. Для того, щоб похвалити себе, потрібно зауважити щось хороше, сконцентруватися на ньому, а не на невдачі або помилці. Цей фокус ви перенесете і на інші сфери життя, і будете отримувати більше радості і задоволення від нього.
  3. Гармонійні стосунки. Те, про що я вже писала – не потребуючи заохочення інших, ви перестаєте емоційно залежати від людей, і будуєте стосунки тільки тому, що вам разом цікаво, весело, спокійно… Ніяких перекосів, ви на рівних з друзями і партнером.

  1. Здоров’я. В невдалий день дуже хочеться з’їсти зайвий круасан або щось солодке, щоб поліпшити настрій. Похваливши себе за одне, друге, третє навіть тоді, коли все валиться з рук, можливо, вам більше не захочеться «булочок». Слова самопідтримки часом працюють краще відра морозива, посипаного M&M’s, а, значить, вашій талії і шкірі не загрожує розплата!
  2. Відкритість світу. Коли ви себе хвалите, і робите це щиро, ваше серце налаштовується на довіру і відкритість світу – адже без цього прийняти похвалу неможливо. Серце, налаштоване на прийняття, легко і з вдячністю приймає турботу, увагу, ніжність і інші приємності не тільки від себе, але і від оточуючих.
  3. Боротьба з рутиною. Звикаючи фокусуватися на хорошому, ви відчуєте, як змінюється смак до життя, як багато маленьких радісних подій трапляються з вами щодня! І це вміння віджене від вас будь-яку нудьгу і рутину.
  4. «Галочка» в справах. Похвала дає сигнал нашому мозку про те, що справа завершена, і більше не вимагає енергії і уваги. Якраз тому важливо святкувати успішні завершення проектів! Ставимо «галочку», і переходимо до інших актуальних завдань.

 

Техніки, які вам допоможуть

  1. Щоденник успіху. Записуйте кожен день три-п’ять приводів, за які можете похвалити себе. Це не повинні бути якісь подвиги! Прибрали квартиру, приготували обід, вчасно забрали дитину зі школи – вже причини похвалити себе. Позбавляйтеся від установки, що ви і так «повинні» це робити, було б чому радіти!
  2. Напишіть список «100 моїх успіхів» – нехай тут будуть всі ваші досягнення, починаючи з дитинства. І рік без четвірок в школі, і перемога на олімпіаді, і підвищення на роботі, і планка на дві хвилини відмінно уживуться один з одним! Перечитуйте час від часу цей список, нехай він вас заряджає і нагадує: «Ось я яка!»
  3. Напишіть список своїх сильних якостей, заодно можете попросити сім’ю і друзів написати такий же про вас. Цікаво буде порівняти і доповнити свій варіант!
  4. Напишіть список своїх недоліків, і надайте їм значимості за допомогою чарівного слова «зате»: «Я – педантична, зате у мене завжди порядок», «Я – лінива, зате я не працюю як кінь і вмію відпочивати», і т. і.
  5. Будуйте плани (на день, тиждень, місяць, рік – шукайте комфортний формат), і підводьте підсумки. Що вдалося, що ні, і що стало причиною. Іноді цілі втрачають актуальність, і немає нічого поганого, якщо якісь залишаються невиконаними. Слово «зате» тут теж послужить вам добру службу: «Не пішла на курси англійської, зате більше часу проводила з родиною», «Не накопичила на машину, зате з’їздила в Європу».

Пам’ятайте, куди направлена ваша увага – туди йде і енергія. Коли ви помічали за собою щось хороше? Хвалили себе? Який привід був для цього? Чи отримуєте ви похвалу від інших? І за що хвалять вас вони?

 

Вчіться говорити собі приємне, і фокусуватися на хорошому в інших людях, та й у світі в цілому, вам буде простіше. Нехай ваш внутрішній голос буде дбайливим і підтримуючим!

27 Травня / 2019 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Екатерина

    благодарю за статью! очень добрая и настраивает на позитивный лад! помогает перестроиться на позитивное мышление) очень понравился метод “зато”, взяла на заметку) список дел и задач составляю, дневник достижений веду уже несколько месяцев)

  2. Валерия К.

    Беру участь)

  3. Анюта

    Завжди хвалю себе. Буває ніколи зробити щось для себе, але коли знайду час завжди кажу що Я молодець. Вишиваю. Трішки вышла хвалю себе за красу яку творю

  4. Юлия

    Каждый день составляю список дел, и после выполнения всех вышеперечисленных ставлю крестик, что задача выполнена! Горжусь собой когда все выполнила! Сегодня учила свою дочь (9 лет) готовить оладушки! Она все делала сама и должна сказать, что справилась на отлично! Наш папа оценил! Горжусь и ее успехами!

  5. Оксана

    Кто Молодец- Я Молодец!!!! Я в этом месяце отработала 15 дней без выходных по 12 часов каждый))))) я выдержала это!!!!

  6. Виктория

    Спасибо за статью! Эта информация придает сил)

  7. Виктория

    Я смогла навести порядок в доме, приготовить много вкусных блюд)

  8. Світлана

    Я молодець,що зайшла сюди!Дякую за плради буду старатися їх дотримуватися!

  9. Світлана

    Дякую за поради!Я молодець,що зайшла сюди!Буду прислухатися до порад,хвалити себе і менше засмучуватися.

  10. Валерія К.

    Я молодець, бо цього тижня почала більше доглядати за собою)

  11. Дарья

    Всегда хвалю себя)) Особенно – если НЕ сделала глупость (не просидела в телефоне до утра очередной раз, не забыла сделать важные дела, не забила на свою внешность, а помыла голову по графику :)). Но и за сделанное тоже хвалю!)

  12. Любов

    Я молодець, змушую себе проснутися вранці без будильника,і варто сказати що у мене це виходить

  13. Наталья

    Я молодец. Не смотря на то что не получается. Я не сдаюсь, иду вперёд.

  14. Наталья

    Я молодец, несмотря на то что у меня не получается . Я не сдаюсь,а иду в перед.

  15. Татьяна

    Благодарю за чудесный марафон! Веду дневник успехов, записываю туда даже маленькие достижения! Хвалю, благодарю: себя , мир, родных, людей, все что радует и все что (кто) учит.

  16. анна

    я умничка. уже две недели без сладкого

  17. Леся

    Було багато роботи та ще й погана погода псувала настрій, зате я змогла порадувати рідних смачненьким сонячним апельсиновим пиріжком і встигнути зробити все заплановане!

    • Галина

      Я молодець,що я знайшла час приготовити еклери із сирковим кремом,зробити масаж обличчя і антицилюлітний масаж щіткою,яку я купила в eva.

  18. Анастасія

    Я дуже тішуся і радію що цього тижня я нарeшті роздрукувала фото і помістила їх в фото альбом своєі дитини. Зараз дужe мало хто робить фото і збeрігає їх у фото альбомах,цe ж будe память на всe життя)

  19. Людмила

    Я тішуся, що цього тижня, незважаючи на паршиву погоду і карантин, я мала силу дотримуватися своєї дієти

  20. Аня

    Стаття дуже актуальна. Дякую!

    • Олександра

      Я молодець, бо цього тижня у мене вийшли смачні кекси, зробила генеральне прибирання, пересадила вазончики і зробила собі маску для обличчя та волосся

Рекомендовані статті