9 книг, які допоможуть краще пізнати себе

Чим старшими ми стаємо, тим складніше відокремлювати власні бажання від тих, що нав’язані суспільством. Наші смаки і звички найчастіше формуються у взаємодії з іншими – спочатку в батьківській родині, потім – в дружніх і романтичних стосунках. Чи знаємо ми самих себе поза відносинами? Хто ми, чого хочемо, яке наше місце в світі? Навіть якщо нам здається, що так, книги з цієї добірки можуть показати нам нові грані своєї особистості, нові прагнення та амбіції.

Психологія і психотерапія

1. Хорхе Букай, Сільвія Салінас «Любити з відкритими очима»

Аргентинський психотерапевт написав художню книгу, в яку загорнув ілюстрації кохання між людьми. Як по-різному чоловіки і жінки сприймають один одного, як закохуються, люблять, відчувають розчарування, втрачають і знову знаходять… Він торкається і ревнощів, і стосунків, які пережили себе, і емоційної залежності, а нам, читачам, є над чим замислитися в контексті свого життя. Як я будую відносини? Яке моє місце в парі? Чи на рівних я з партнером? І, якщо ні, як вирівняти перекіс?


2. Уте Ерхардт «Хороші дівчатка відправляються на небеса, а погані – куди захочуть (або Чому слухняність не приносить щастя)»

Дівчат часто виховуються в рамках ідеї, що головне для жінки – сім’я. Важливо бути поступливою і бажаною, «хорошою дружиною» і «хорошою матір’ю», а решту слід залишити чоловікам. Ті жінки, які відмовилися від своїх прагнень в ім’я інтересів сім’ї, виявляються обмеженими в самовизначенні, кар’єрі і незалежності – вони намагаються подобатися оточуючим замість того, щоб шукати своє місце в світі.

Німецький психолог Уте Ерхардт повертає нам цілеспрямованість, уміння відмовляти, лідерство і здорову агресивність. Показує, яким важливим є бунт, щоб розгойдати маятник в протилежну сторону і зайняти місце між полюсами «бути слухняною» та «брати від життя все».


3. Еріх Фромм «Мистецтво любити»

Американський філософ і психолог досліджує еволюцію любові та різні її аспекти. Любов, на його думку, це мистецтво, яке слід опанувати кожному. У сучасному світі люди більше націлені на те, щоб подобатися, привертати інших до себе, і суть любові полягає в тому, щоб бути коханим, а не самому проявляти любов. «Чи вмію я любити?» – ось яке питання виникне у вас під час читання книги. Завдяки їй ви зможете зрозуміти, в чому відмінність любові від звичного маніпулювання партнером, і як виростити її в собі.

4. Кларисса Пінкола Естес «Та, що біжить з вовками. Жіночий архетип в міфах і переказах»

Захоплююча, складна, глибока книга для повільного вдумливого читання. Аналізуючи міфи і казки, автор дбайливо веде нас крізь мудрість предків, показуючи, як можна наблизитися до своєї дикої, первозданної суті і відродити її в собі. Розділ за розділом вона досліджує ставлення жінки до близьких, до любові, до творчості, до роботи, до себе самої. Ви побачите з нового ракурсу звичні з дитинства історії –  «Гидке каченя», «Синю Бороду», «Червоні черевички» і багато-багато інших, приміряючи їх на своє життя і піднімаючи з глибин душі знання про справжню себе.

Книги-проекти

5. Джулія Кемерон «Шлях митця»

Джулія пристрасно переконана, що творчість доступна кожному. Цю ідею вона відстоює в усіх книгах, а «Шлях митця» став провідником більш ніж для мільйона людей в світ креативності та свободи. Вас чекають дванадцять тижнів наодинці з собою і своїми прагненнями, мріями, страхами і комплексами. Але не хвилюйтеся – в компанії чуйного і підтримуючого автора подивитися в очі останнім буде неважко, а завдяки виконаним завданням і історіям інших творців ви краще дізнаєтеся себе, згадайте про свої бажання і зрозумієте, як зробити своє життя кращим і яскравішим. Книга пробуджує ваше справжнє «я», дарує точки опори і впевненість в своїх силах.


6. Гретхен Рубін «Проект «Щастя»

Чи можна написати підручник про щастя? Ні. Але можна спробувати розібратися, що робить щасливою саме тебе – і які дії потрібно виконати, щоб наблизитися до щастя. Саме це і зробила Гретхен. Вивчивши природу щастя в працях стародавніх філософів, в релігійних і езотеричних традиціях, психологічних дослідженнях та художній літературі, вона вирішила присвятити рік тому, щоб стати щасливішою, залишаючись при цьому зануреною у повсякденне життя. Спостерігаючи за тим, як місяць за місяцем автор дотримується свого плану, ви зможете не тільки визначитися, що робить щасливою саме вас, а й скласти власний план, щоб стати щасливішими. Ми – ковалі свого щастя, і досвід Гретхен наочно це показує і надихає повторити.

Духовні пошуки і езотерика

7. Конкордія Антарова «Два життя»

Книга складається з чотирьох томів, що нагадують килим з хитромудрим малюнком. Тут зустрічаються філософія та езотерика, роздуми про сенс життя і причинно-наслідкові зв’язки в людському житті. Автор не вчить нас тому, як стати більш успішними та багатшими, не дає порад, як підвищити самооцінку або навчитися позитивному погляду на світ. Але вся книга пронизана мудрістю і ненав’язливими посиланнями до того, щоб подумати про своє життя, про свій шлях, стати добрішими, людянішими і прийняти недосконалість світу.

8. Грегорі Робертс «Шантарам»

Відомий роман, тираж якого склав чотири мільйони примірників. Його герой переживає розлучення, позбавлення батьківських прав і пристрасть до наркотиків. Він робить кілька пограбувань і опиняється у в’язниці суворого режиму, звідки йому вдається втекти. З в’язниці – в Бомбей, де його чекає життя контрабандиста, фальшивомонетника і торговця зброєю. Любов і втрати, доброта і жорстокість йдуть рука об руку в нашому житті, і історія Шантарам ілюструє це якнайкраще.

Будьте готові до індійських реалій, контрасту і напрузі. Але в напрузі і співпереживанні герою народжуються і відповіді на свої – можливо, незадані – питання.


9. Ніл Уолш «Бесіди з Богом. Незвичайний діалог»

Уявіть, що ви можете задати Богу будь-які питання, а він відповість на кожне. Книга – збірка таких відповідей. Стосунки, гроші, саморозвиток, любов, ненависть, секс і ще маса тем, які автор обговорює з Богом. Останній при цьому не виглядає суворим караючим старцем, яким його часто зображує релігія. Він, навпаки, приємний співрозмовник з почуттям гумору, який не засуджує людину, а втішає, підбадьорює і показує шлях до себе. У діалогах кожен може впізнати себе і відчути натхнення перестати жаліти і виправдовувати себе, стати краще, ніж наш звичний образ.

Насправді все найголовніше про себе ми вже знаємо. У розмовах з тими, кому довіряємо, в мріях перед сном, в списках напередодні Нового року і в процесі читання подібних книжок це «головне» піднімається на поверхню. Не лякайтеся і не женіть його, а дбайливо розгляньте і дайте йому можливість розквітнути і прикрасити ваше життя.

12 Грудня / 2019 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Валентина

    Дякую за добірку, взяла до копілки пізнання себе!