10 вправ для тренування пам’яті: тримаємо мозок у тонусі

Постійно забуваєте, куди поділи ключі? Чи губите телефон, коли він у руці? Можливо, річ у послабленні вашої пам’яті. Коли все потрібне зберігається в нотатках або на жорсткому диску, а пам’ятні дати підкажуть нагадування, мозок розслабляється. Тому і пам’ять стає слабшою. Але є й хороша новина — її можна тренувати!

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Тренування пам’яті

Причому починати покращувати пам’ять краще замолоду: вона допоможе тримати розум у тонусі. А це стане в пригоді в літньому віці, коли мозок, на жаль, почне старіти та давати збої.

Види пам’яті

Виділяють 3 види пам’яті:

  1. Сенсорна. Це інформація від наших органів чуття, яка передається автоматично та зберігається всього до 3 секунд.
  2. Короткочасна. Інформація в ній «утримується» всього 30 секунд і без повторення швидко забувається.
  3. Довготривала. Це «сховище», в якому інформація зберігається годинами, місяцями та десятиліттями. Зі свого боку довготривала пам’ять поділяється на процедурну (рухи тіла, використання предметів) і декларативну (факти, дати, імена, події).

На перший погляд, усе здається простим. Але люди досі не знають точно, як працює пам’ять та чому ми забуваємо щось важливе, але пам’ятаємо незначне. Важливу роль у запам’ятовуванні відіграють емоції, але водночас від сильного стресу ми, навпаки, все забуваємо.

Цікаво по темі: Як позбутися тривожних думок

Є й інша класифікація пам’яті: слухова, зорова, рухова і комплексна. Причому не у всіх людей ці типи розвинені однаково: у деяких один тип працює краще, а інший — гірше. Простіше кажучи, хтось швидше запам’ятовує читаючи, а комусь треба кілька разів послухати чи записати.

Види уваги

Види уваги

Довготривалої пам’яті не було б без уваги, адже часто ми концентруємось на чомусь, щоб запам’ятати. Усього існує 3 види уваги:

  1. Мимовільна — не вимагає зусиль. Вона «включена» постійно у фоновому режимі: реагує на гучні звуки, спалахи світла тощо. Вона не потрібна нам для тренування пам’яті.
  2. Довільна — результат наших вольових зусиль, коли ми змушуємо себе зосередитись. Так, треба концентруватися на інформації, яку потрібно запам’ятати.
  3. Післядовільна — спочатку запускається зусиллям волі, а потім підтримується інтересом. Треба тільки змусити себе читати книгу, а потім неможливо відірватися. Цей тип нам теж стане в пригоді, наприклад, під час розв’язання головоломок.

Одночасно з пам’яттю та увагою необхідно розвивати мислення, але про нього ми поговоримо іншим разом.

EVA y Viber

Вправи для розвитку пам’яті в домашніх умовах

Існує версія, що людина насправді не забуває нічого: вона просто не може витягнути потрібну інформацію з довготривалої пам’яті! У цьому і полягає основна проблема: треба і якісно запам’ятовувати, і швидко шукати інформацію в сховищі довгострокової пам’яті. Наші вправи та поради навряд чи дозволять вам запам’ятати всі цифри числа Пі після коми, але потренувати пам’ять для щоденних завдань вони цілком здатні!

Як покращити зорову пам’ять?

  • Таблиці Шульте

Це таблиці з клітинками, в яких розкидані числа. Завдання: беззвучним рахунком (не промовляючи подумки) знайти їх за порядком. Щоб правильно виконати вправу, потрібно фокусуватися на центральній клітинці та шукати числа за допомогою периферійного зору.

Таблиці Шульте

  • Метод Айвазовського

Чудово розвиває фотографічну пам’ять. Запам’ятовуйте спочатку прості предмети, нескладні малюнки. Добре працює дитяча розвага — пошук відмінностей. Для тренування зорової пам’яті також чудово підходять ігри, де потрібно знайти прихований предмет на зображенні. Це все варіації методики Айвазовського.

Метод Айвазовського

Як розвивати слухову пам’ять?

  • Підслуховувати в транспорті

Ні, не збирати явки та паролі, а просто слухати уривки розмов і запам’ятовувати їх. Зміст бесід, інтонація, особливості вимови — намагайтеся запам’ятати вранці, а ввечері відтворити почуті діалоги подумки.

Як розвивати слухову пам’ять

  • Читати вголос

Дорослі в 99% випадків читають про себе, але читання вголос дуже корисне для пам’яті. Воно активізує префронтальну кору, яка відповідає за визначення цілей і самоорганізацію.

Читай вголос

  • Слухати аудіокниги

Якщо вам хочеться покращити пам’ять на слух, книги в аудіоформаті — просто знахідка. Почніть із коротких оповідань. Слухайте, а потім переказуйте події, візуалізуйте персонажів.

Слухай аудіокниги

Цікаво по темі: Продукти, що корисні для роботи мозку

Як покращити короткочасну пам’ять?

  • Усний рахунок

Калькулятор завжди під рукою, але подумки рахувати набагато корисніше для короткочасної пам’яті. Почніть із простих арифметичних дій, а потім рахуйте відсотки (знижки та акції), множте, діліть.

Як покращити короткочасну пам’ять

  • Інша рука

Під час побутових завдань підключайте неробочу руку. Ваша рухова пам’ять чудово знає, як виконувати звичні дії робочою рукою, а використання іншої руки формує нові нейронні зв’язки та стимулює рухову пам’ять. Це проста вправа, але ви здивуєтеся, як спочатку вам буде незвично.

Підключайте неробочу руку

  • Швидка гімнастика для мозку

Під час розгадування невеликих судоку використовується короткочасна пам’ять. Почніть розв’язувати їх на швидкість, намагаючись щоразу запам’ятовувати все більше цифр. Добре тренують оперативну пам’ять головоломки, де за короткий час потрібно запам’ятати кілька елементів. Наприклад, перевернуті картки, які треба відкривати виключно парами.

Швидка гімнастика для мозку

Як розвинути довготривалу пам’ять?

  • Запам’ятати все

Поступово починайте покладатися лише на свою пам’ять. Запам’ятовуйте список справ, покупок, телефонні номери, адреси тощо. Корисно вивчати напам’ять вірші, нові слова. Чудовий спосіб покращити пам’ять — вивчати іноземні мови.

Як розвинути довготривалу пам’ять

  • Згадати все

Намагайтеся згадувати давно прочитану книгу, фільм, серіал, розмову. Вивуджуйте інформацію з голови якнайчастіше, не вдаючись до сторонніх джерел. Наприклад, ви маєте приблизний список покупок на тиждень. Вивчіть його і робіть закупи з пам’яті. Постійно звертайтеся до інформації, яку вивчили, не заглядаючи до списку.

Ділиться з EVA Blog своїми способами та рекомендаціями, які допомагають тренувати пам’ять. Або ж скористайтеся запропонованими варіантами! Приділяючи таким “тренуванням” усього лише по кілька хвилин щодня, ви зможете краще організувати свою роботу, побут і дозвілля. І більше ніколи не забудете, куди поклали ключі!

 

Читайте також:

30 Листопада / 2021 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Сергей

    Спасибо, интересная, статья!

VISUAL by EVA