Що таке принцип активної згоди та чому він такий важливий?

Усвідомлене ставлення до сексу, культура згоди — це те, в чому важливо розібратись не лише підліткам. Значна частина дорослих (на жаль, лише за паспортом) людей досі дотримується стереотипів, які роблять можливими знецінення свого інтимного життя та обвинувачення “сама спровокувала”, “знала, куди йшла”. Тож у цій статті поговоримо про таке важливе поняття як активна сексуальна згода. В чому її основні принципи та чи може “ні” бути завуальованим “так”. А допоможе мені у цьому психологиня за освітою, авторка блогу “У трусах” Анастасія Забела!

Сексуальна згода — усвідомлений підхід до інтимних бажань

1-Сексуальна-згода

Активна сексуальна згода — це добровільна, усвідомлена, озвучена усно та підкріплена діями згода на інтимну близькість. Розповсюджується вона лише на ту взаємодію, яку ти проговорила з партнером, і триває до тих пір, поки ти не озвучиш бажання припинити.

На цьому принципі базується усвідомлене ставлення до сексу, повага до себе та своїх інтимних стосунків. Культура згоди передбачає, що людина несе відповідальність за свої дії та не виправдовує їх власними очікуваннями чи стереотипами, що є в суспільстві.

Шукай EVA Blog в Instagram

На жаль, розуміння, що згода на секс не може з’являтись за замовчуванням, тільки починає набирати прихильників. Існує багато хибних уявлень про те, що жіноче “ні” може бути завуальованим “так”; що інтимна близькість в парі доцільна лише за фактом того, що вони зустрічаються; що певний зовнішній вигляд може бути приводом примусити людину до сексу.

Подібні думки підвищують толерантність до насилля, адже знаходять кривднику виправдання у надто прозорій кофтині, вульгарній поведінці чи сімейному статусі. Насправді ж відсутності в будь-якої зі сторін бажання продовжувати інтим достатньо, щоб припинити контакт, навіть якщо ви повністю оголені та от-от готові з’єднатися.

2-Сексуальна-згода

Який вигляд повинна мати правильно сформульована активна сексуальна згода та коли вона припиняє діяти, обговоримо детальніше з психологинею Анастасією Забелою.

Цікаво на тему: 7 порад батькам, як розмовляти з дітьми про секс

Анастасія Забела про принцип активної згоди

Будь-яка сексуальна взаємодія, будь то секс, пестощі чи просто поцілунки, має ґрунтуватись на засадах активної згоди. Відповідно, будь-які дії сексуального характеру, вчинені з людиною без її згоди, є сексуальним насильством.

Забела_02 (1)

Принципи активної сексуальної згоди

3-Принципи-активної-сексуальної-згоди

Згода на секс обов’язково має бути:

  1. Добровільною. Сексуальна згода дається без впливу тиску, шантажу, примусу чи маніпуляцій. При цьому люди не знаходяться у нерівних стосунках, коли згода на секс чи відмова від нього можуть тягнути за собою потенційну вигоду чи покарання (наприклад, секс між керівниками та підлеглими, викладачами та студентами, журі конкурсу та учасниками тощо).
  2. Свідомою. Людина на момент давання згоди та під час сексу має бути в стані повної свідомості, тобто вона не спить, не перебуває під впливом алкоголю чи наркотичних речовин.
  3. Відкличною. Навіть якщо ти погодилась на секс чи іншу сексуальну взаємодію, ти можеш відмовитись в будь-який момент. Як тільки повідомила своєму партнеру чи партнерці, що бажаєш припинити чи взяти паузу, інша людина має зупинитись.
  4. Інформованою. Погоджуючись на щось, ти маєш правильно розуміти, що саме мається на увазі під певним терміном або словосполученням, а також знати про всі потенційні ризики та можливі наслідки.

4-Відкличною

Вербальна згода, коли людина погоджується словесно, має підкріплюватися і невербальними діями – вона проявляє активність, торкається партнера чи партнерки, роздягається тощо. Виключення можуть становити хіба так звані BDSM-практики, де партнери попередньо домовляються, що хтось не проявлятиме активності. Однак в такому разі необхідно завчасно обговорити всі бажання, допустимі взаємодії й узгодити «stop-слово».

Якщо мова йде про людину з інвалідністю, яка не може дати усвідомлену згоду словесно, то необхідно домовитись про іншу систему комунікації, де для обох партнерів чітко зрозуміло, які жести, дії чи символи означають згоду на секс, а які – відмову.

Варто також враховувати, що в законодавстві передбачено певний вік, з якого людина може дати згоду на секс. В Україні цей вік складає 16 років як для хлопців, так і для дівчат.

Цікаво на тему: Ерогенні зони у чоловіків та жінок, про які варто знати

Однозначне «так» — важлива частина активної згоди

5-Однозначне-«так»

Важливим аспектом згоди на секс є те, що лише чітке, однозначне «так» (або інші форми активної згоди) означають дозвіл на сексуальні дії стосовно людини. А от що не є активною згодою:

  1. Відсутність «ні» не означає «так».
  2. Мовчання не означає «так».
  3. Секс з цією людиною раніше не означає «так».
  4. Стосунки чи шлюб не означають «так».
  5. Будь-який зовнішній вигляд не означає «так».
  6. Згода на один виду сексу не означає «так» на інші види.

Цікаво на тему: 10 незвичайних видів сексу, які ти не пробувала

Навіть у ситуаціях, де одна людина добровільно й свідомо погодилась на певний вид сексу, однак передбачалося, що ця взаємодія відбуватиметься із використанням засобів контрацепції чи засобів захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом, але партнер чи партнерка свідомо нехтують захистом – це анулює згоду.

7-Культура-згоди-як-частина-інтимної-безпеки

Наприклад для ситуацій, коли під час сексу партнер без відома іншого партнера чи партнерки знімає або пошкоджує презерватив, є навіть окремий термін – стелсинг. Стелсинг є формою сексуального насильства, що також тягне за собою кримінальну відповідальність.

Отож, важливо узгоджувати та проговорювати всі аспекти сексуальних взаємодій, отримувати зворотній зв’язок під час процесу й обов’язково зупинятися, якщо комусь стало «не окей». Здоровий секс – це про задоволення, безпеку та насолоду, й аж ніяк про біль, сором чи страх.

Цікаво на тему: Що таке жіноче лібідо та як його підвищити

Культура згоди як частина інтимної безпеки

6-Однозначне-«так»

Як ти легко можеш побачити з коментаря Анастасії Забели для цієї статті EVA Blog, сексуальна згода – це те, що треба проговорювати. Адже підхід “само собою зрозуміло” нерідко призводить до проблем у статевому житті пари, або навіть до насильства.  Протистояти цьому може розширення кола тих, хто знає принципи культури згоди та поважає, що “ні” – значить “ні”. (Тож не забудь поділитися цією статтею з подружками.) Адже таким чином поступово зменшується толерантність до примусових дій. Навіть якщо мова йде про твого постійного партнера чи навіть чоловіка/дружину, не існує “шлюбного боргу”. Секс має відбуватись лише за щирим бажанням ОБОХ сторін.

8-Культура-згоди-як-частина-інтимної-безпеки

В обговореннях про активну сексуальну згоду нерідко згадують, ніби-то вона вбиває романтику та спонтанність в інтимному житті. Мовляв, а як же неочікувані обійми, поцілунки, ніжності? Насправді ж, розуміння, що партнер поважає твої бажання та кордони, і не вчинить жодних дій проти твоєї волі, значно сприяють проявленню ініціативи в сексі.

Цікаво на тему: 5 відвертих фільмів, які кращі за кіно для дорослих

Наостанок порекомендую фільм від Емеральд Феннел, режисерки славнозвісного “Солтберна”. Картина 2020 року “Перспективна дівчина” (“Promising Young Woman”), розповідає історію Кессі Томас, чия подруга Ніна стала жертвою сексуального насильства. Кессі важко переживає втрату та на свій лад вирішує відновити баланс: у барі вона часто прикидається п’яною, щоб провчити “добропорядних чоловіків”, які прагнуть скористатися її станом. А пізніше доля стикає її з тими, через кого втратила подругу.

Не переказуватиму деталі сюжету, аби не підкинути спойлерів. Зазначу, що фільм підштовхує багато подумати над темою активної сексуальної згоди та ставлення до неї у суспільстві. А також чому “вона була п’яна” не виправдання для дій “хороших, перспективних хлопчиків”.  До речі, поділись в коментарях фільмами, в яких також помітила тему правильного, свідомого підходу до згоди на секс.

Усвідомлене ставлення до інтимного життя має будуватись на принципі активної сексуальної згоди. Так, інколи за звичкою думатимеш “нащо говорити, все і так зрозуміло”. Але тренування навички проговорювати партнеру своє бажання зайнятися сексом може відкрити тобі цікавий додатковий ефект: щирість та відчуття безпеки сприяють розкутості.

Читайте також:

23 Січня / 2024 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті