Що таке жіноче лібідо та як його підвищити

Так саме як твоє самопочуття та настрій, статевий потяг також може змінюватись. Він просто не буває завжди високим або низьким. Причиною цієї «гойдалки» є низка різних факторів, серед яких стреси, менструальний цикл та гормональний фон. Пропоную докладніше розібратись, що таке жіноче лібідо, чому воно зникає та як це впливає на твоє життя.

Час читання: 2 хвилини та персик 🍑

статья доступна на русском языке

Що таке нормальне лібідо у жінок?

Що таке нормальне лібідо у жінок?

Лібідо, у перекладі з латині, означає саме статевий потяг. Це певний стан, в якому ти відчуваєш еротичне бажання, що виникає само собою або під час емоційної чи фізичної стимуляції. Загалом, це індивідуальний процес, адже у кожної жінки сексуальність відрізняється та проявляється по-різному. Тому поняття «нормального» лібідо не існує. Також під дією різних факторів, воно постійно коливається. Нерідко буває так, що сексуальна енергія знижується, і це починає тебе непокоїти. Перш ніж бити тривогу, потрібно з’ясувати причини, які це викликали.

EVA в инстаграм

Що впливає на жіноче лібідо?

Частіше за усе, відсутність статевого потягу виникає через втому. Коли в тебе недостатньо енергії після напруженого робочого тижня або дістали певні особисті проблеми, то зрозуміло, що зараз тобі не до еротичних бажань. Втрата інтересу до сексу може бути пов’язана з твоїм емоційним станом, наприклад, загостреннями неврозів або дратівливістю під час ПМС.

Що впливає на жіноче лібідо?

Окрім цього лібідо пригнічує нестача гормонів. Низький рівень естрогену, прогестерону і тестостерону позбавляє яскравих сексуальних реакцій та погіршує стан репродуктивної системи. Якщо ти приймаєш антидепресанти, то враховуй, що вони знижують рівень дофаміну, який відіграє важливу роль у сексуальному задоволенні.

Найяскравіше лібідо проявляється у дівчат підліткового віку і залишається стабільним до 20 років. Після 30 воно може знижуватись, а до 50 наступає іще одна хвиля спаду. Це відбувається через наше дорослішання, накопичення проблем, стресів та можливих складнощів у стосунках.

Як бачиш, в цьому замішані фізіологічні та психологічні причини. Але до них варто додати ще й психосоціальні фактори, які можуть сформувати пасивне лібідо, наприклад:

  • неграмотне сексуальне виховання, коли батьки не приділяли цьому питанню належної уваги;
  • невдалий сексуальний досвід у будь-якому віці, який здатен залишити неприємні спогади, почуття сорому і власної неповноцінності;
  • складні стосунки між партнерами на фізичному, емоційному або побутовому рівні;
  • страх перед небажаною вагітністю, що виникає через недостатню обізнаність у питанні або травматичний досвід;
  • очікування зради, приниження та інших негативних наслідків від близькості;
  • період після пологів завжди є складним, тому секс, це останнє, про що може думати жінка у виснаженому стані.

Що впливає на жіноче лібідо - 1

Також треба пам’ятати, що в кожній можуть бути власні причини, зумовлені нестійкою нервовою системою, гінекологією, гендерною ідентичністю та ще безліч чим. Виникає резонне питання: як в цьому розібратись та відновити лібідо? Особливо, якщо живеш в оточенні постійних стресів, недосипаєш, багато працюєш і зовсім не лишається часу на себе. Що ж, можеш почати з визначення найголовніших причин, тим паче тобі буде легше з усіма вищевказаними прикладами. А потім дослухатись до наступних порад, які допоможуть підняти лібідо.

Інтимні товари

Корисно дізнатись: Криза у стосунках за роками: ознаки, як пережити

Як підвищити жіноче лібідо?

Насправді існує багато шляхів для розв’язання цієї проблеми й вони зовсім нескладні.

Як підвищити жіноче лібідо?

  1. Якщо твоє лібідо тебе сильно турбує, ти завжди можеш звернутись до фахівців. Вони допоможуть знайти причини та призначать лікування, якщо справа, наприклад, у гормонах або стресі.
  2. Ментальні практики завжди на часі, тому спробуй йогу та медитації. Вони поповнять твій ресурс, поліпшать кровообіг, налагодять сон і значно знизять тривожність. До того ж розтяжки привнесуть різномаїття в сексуальне життя.
  3. Разом з партнером спробуйте незвичайні види сексу, які спроможні розбурхати твої почуття.
  4. Додай до цього інтимні іграшки, якими ви ще не користувались, але завжди хотілося спробувати щось новеньке в ліжку.
  5. Чутливим натурам буває важко налаштуватися на сексуальне задоволення, тому тут потрібен інший підхід. Наприклад, попередні пестощі без наполегливості та додаткові зовнішні стимулятори, що викликають збудження.
  6. Солодощі. Так, це потужне джерело гормону щастя, який підвищує настрій і дарує насолоду. Не відмовляй собі в цьому, потім усе надолужиш на тренуваннях.
  7. Спробуй афродизіаки: імбир, бергамот, шафран, устриці, полуницю та інше. Ці продукти підвищують жіноче лібідо природним шляхом.

Коли ти укріпиш своє фізичне і ментальне здоров’я, зрозумієш, якої стратегії дотримуватись, то зможеш налагодити своє лібідо.

Корисно дізнатись: Як боротися, якщо відчуваєш апатію від стресу?

Що почитати

Що почитати

Ще одна дієва рекомендація наостанок: почитай книжки про жіноче сексуальне здоров’я. У них ти знайдеш багато корисної інформації про те, як вивчити мову власного тіла та порозумітися з ним. Наприклад:

  • Емілі Наґоскі, «Як бажає жінка» — must read для кожної, хто шукає відповіді те, як пробудити власну сексуальність;
  • Наталя Сіліна, «Жіночі справи. Про гармонію гормонів, секс і контрацепцію» підвищить твою обізнаність про жіночу фізіологію;
  • Лорі Мінц, «Кінчай! Твоє право на задоволення» відверто та професійно розкриває тему отримання оргазму.

У підсумку ти зрозуміла, що низьке лібідо — ніяка не патологія й усе можна виправити навіть власними силами. Читай, практикуй, займайся вправами, добре спи, харчуйся та відпочивай, тобто намагайся жити повноцінним життям і ти пізнаєш радість близькості та сексу.

Читай також:

24 Березня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність