Я — бісексуалка: стереотипи, поради і досвід

Всі ми різні, і це чудово. У прогресивному суспільстві кожен може обирати те, що хоче і бути щасливим. Хтось закохується лише у хлопців, інші розуміють, що їм комфортніше бути з дівчатами. Але є третій варіант. Згадай, той момент, коли ти зрозуміла, що тобі подобаються обидві статі одночасно. Ця думка спочатку лякає, породжуючи купу питань і сумнівів. Що зі мною не так? Я приймаю дружбу за закоханість? Можливо, я просто заплуталась у собі? Прийняти себе справжню буває важко, особливо серед тих, хто вважає нормальною лише одну орієнтацію. Твоє завдання — не лякатися, а досліджувати власну сексуальність. Вийде не відразу, але згодом ти осягнеш дзен і навчишся жити в гармонії з собою.

За якими ознаками визначити, що ти бісексуальна? Сподіваюся, що тобі допоможуть мої поради та особистий досвід. 🧡

Час читання: 4 хвилини та суші для двох 🍣

статья доступна на русском языке

Що означає — бути бі?

Бісексуальність є окремою сексуальною ідентичністю, нарівні з гетеро- та гомосексуальністю. Вважається, що бісексуалів і бісексуалок тягне лише до жінок і чоловіків. Насправді вони можуть відчувати романтичне і сексуальне тяжіння до більш ніж однієї статі та гендеру, включаючи небінарних, трансгендерних людей і т.п. Причому в різних випадках це може відчуватися і бути по-різному.

Що означає — бути бі

Бі необов’язково можуть подобатися обидві статі однаково. Це нормально, коли вони більшою мірою віддають перевагу жінкам або чоловікам.

Здавалося б, що все це легко зрозуміло, але чомусь саме бісексуальність оповита безліччю міфів та стереотипів. Наведу найпоширеніші з них:

  1. Бі-люди – наполовину гомосоексуальні. Люди часто схильні так думати, незважаючи на те, що ця ідентичність є повністю автономною і не належить до інших орієнтацій. Вимагаючи зробити свій вибір, вони піддають бі-людей моносексизму, тобто по суті заперечують будь-які існуючі варіації. Звідси випливає наступний пункт.
  2. Бісексуали та бісексуалки просто не здатні зрозуміти, якою вони є орієнтації. Насправді, вони такі від природи і переживати це дійсно непросто, особливо в підлітковому віці, коли людина ставить під сумнів весь навколишній світ і себе в тому числі. З часом він або вона приходять до розуміння і прийняття або кардинально змінюються, що є абсолютно нормальним життєвим процесом для кожного з нас.
  3. Бісексуальність “зручніше” гомосексуальності. Черговий міф про те, що нібито можуть бути, з ким захочуть, а якщо їх почнуть засуджувати, то вони можуть швидко зайняти позицію, що соціально схвалюється. У відповідь хочеться сказати: не судіть по собі, це по-перше. По-друге, бі-людей часто дискримінують, причому вони піддаються як гомофобії, і біфобії. Коли з усіх боків на тебе тиснуть і змушують “вибирати”, то зручності це аж ніяк не приносить.
  4. Бісексуальні чоловіки трапляються не так часто, як жінки. Навіть якщо захочеться, то не вдасться зібрати достовірну статистику, яка б підтвердила подібний факт. Квір-люди — ті, чия гендерна ідентичність та/або сексуальність не збігаються з більшістю суспільства, перебувають під сильним тиском. Багато хто не може говорити про це відкрито, побоюючись за свою безпеку. Особливо це стосується чоловіків. У той час, як бісексуалки нерідко стикаються із сексуальною об’єктивацією та масою вкрай складних проблем, аж до насильства, для бі-чоловіка це може стати прямою загрозою для життя.
  5. Дівчина чи жінка не може вважатися бісексуалкою, якщо у неї були лише гетеросексуальні стосунки. Ось як виглядає квінтесенція абсурду: доведи, що ти бі, адже ти ж ніколи не спала з дівчиною! Саме такі травматичні судження ламають людей, змушують їх почуватися неповноцінними та сильніше занижують самооцінку. Людина сама вирішує, ким їй бути у цьому світі і як саме визначати себе. Ніхто не має права його обмежувати, принижувати або примушувати до чогось, і тим більше змушувати щось комусь доводити.
  6. Бісексуалкам подобається груповий секс. Саме жінки часто чують подібні твердження та отримують запрошення на “трійничок”. Справжнісенький сексизм та об’єктивація. Вони мають право бути моногамними чи поліаморними, практикувати груповий секс чи не займатися ним зовсім. Але це не привід вішати на них ярлики.
  7. Бісексуалки все одно залишаються із чоловіками. Деякі вибирають все життя прожити з чоловіком, а інші можуть мати вільні стосунки, в яких зустрічатимуться і з чоловіками, і з жінками. У цьому немає якоїсь закономірності, тому що всі відрізняються один від одного, мають різний характер, темперамент та життєву позицію. А головне, що кожен вільний жити як йому подобається, і його рішення треба поважати.

Що значить - бути бі

У своїх дослідженнях організація NISVS з’ясувала, що бісексуалки мають більш високий ризик бути жертвами сексуального насильства, ніж інші жінки будь-якої орієнтації та гендера.

Бі-людям часто доводиться виправдовуватись за свою орієнтацію як перед гетеросуспільством, так і перед ЛГБТ. Така несправедливість безпосередньо веде до несамодостатності та різних психічних розладів. Тому важливо навчитися приймати, цінувати, любити себе і ставити власну думку вище за стороннього.

Як зрозуміти і прийняти бісексуальність

Немає перевіреного рецепта, який допоможе тобі одразу й однозначно визначити – бісексуалка ти або ні. Згодом усе може змінитися чи, навпаки, ще впевненіше зміцнитись у тобі. Але головне, не боятися осмислити свою орієнтацію, а саме провести внутрішній діалог — поговорити з собою. Можеш зробити це усно або письмово, залежно від того, що тобі зручніше та продуктивніше.

Чесно зізнайся собі у всьому. Подумай і згадай, коли ти вперше спіймала себе на думці, що тебе, приміром, тягне не лише до твого хлопця, а й близької подруги. Опиши те, що ти відчула: хвилювання, паніку або збудження. Якщо це трапилося одного разу і більше не повторювалося, то добре проаналізуй, що це могло бути: закоханість чи дружні почуття. Розуміючи, що тебе давно приваблюють обидві статі та/або інші гендери, то скажи це собі, перетвори в словесну форму і прийми як факт. Але пам’ятай, що з тобою все гаразд!

Також допомагають історії різних людей, які стикалися із пошуком своєї ідентичності. Їхній досвід дозволяє краще зрозуміти весь спектр емоцій та почуттів, які ти можеш при цьому відчувати. Саме тому я хочу поділитися з тобою однією історією.

EVA в инстаграм

З особистого досвіду

“У мене не було камінг-ауту. Я ніколи не заявляла, що я — бісексуалка, але завжди відчувала це. У школі мене цькували, тому мені було точно не до цього. Але під час навчання в академії, коли я намагалась справлятися з дитячими травмами, заводячи нові знайомства і гуляючи у великих компаніях, я раптом зрозуміла, що мені можуть подобатися не лише хлопці. Спочатку ця думка збивала з пантелику, тому що мене тягнуло відчути цей досвід: як же це — бути з дівчиною? Будучи невпевненою в собі, я не могла дозволити собі таку вільність, тому я почала писати квір-оповідання. Саме тоді я зрозуміла, як сильно ці думки розбурхують мене, що від них я перебуваю в стані ейфорії. Це надихало і лякало одночасно.

Подорослішав, я почала ставитися до цього набагато спокійніше. Ми багато говорили про мою бісексуальність із мамою. Я розповіла їй про свій досвід із дівчиною, яка мені подобалась. Це було чудово, навіть краще, ніж я могла уявити. Але я більше зустрічалася з хлопцями і зараз, ось уже десять років, живу з коханим чоловіком. Він знає про мою орієнтацію і ніколи не був проти цього. Іноді дозволяю собі пофліртувати з дівчатами, коли розумію, що це доречно. Бісексуальність ніколи не доставляла мені проблем, навпаки, за рахунок неї я почуваюся більш повноцінною та впевненою в собі людиною, яка не заганяє себе у непотрібні рамки.”

Корисно знати: 9 цікавих фактів про жіночі сіднички

Ми різні: дбайливі та незалежні, повненькі та худенькі, ніжні та зухвалі, з татуюваннями та без, гетеросексуалки та бісексуалки. Перераховувати можна нескінченно, але головне — ми самі обираємо, якими нам бути. Тому важливо усвідомлено прийняти себе, повною мірою зрозуміти свої бажання та почуття і жити так, як хочеться, не підриваючи своєї свободи думкою інших людей.

Читайте також:

30 Липня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті