Як зрозуміти, що ти недовірлива?

Зазвичай недовірливими вважають чутливих, невпевнених у собі людей. Але ця якість по-різному притаманна кожному з нас. Всі ми часом відчуваємо тривожність, підозрілість і розгубленість. Просто деякі не надають особливого значення цим почуттям, інші зациклюються на них. Людина може перебувати у стані фонової тривожності, яка заважає радіти життю. При тому, що зовні в неї все гаразд, вона відчуває постійну напругу, загрозу, недовіру і не може розслабитися. Так з’являється ця хвороблива недовірливість.

Час читання: 4 хвилини та шматочок шоколаду 🍫

статья доступна на русском языке

Пропоную розібратися, що таке недовірливість, у чому її причини і як її позбутися.

Недовірливість — що це?

Недовірливість — що це?

Джерело зображень: pexels.com

У психології тривожності існує таке поняття як недовірливість. Ми звикли ставитись до неї легковажно, відмахуючись і запевняючи себе, що це минеться. Насправді недовірливість серйозно псує нам життя. Це стан постійної підозрілості, недовіри та страху перед тим, що може статися. Зайва тривожність діє моральний і фізичний стан. На тлі цього погіршується сон, апетит, настрій та здоров’я загалом. Часто недовірливі люди страждають від психосоматичних захворювань.

Недовірливість проявляється як нездатність людини розслабитися і відпустити ситуацію. Натомість вона продовжує себе накручувати, постійно підвищуючи напругу. Негатив накопичується та вкорінюється, стає частиною способу життя. Від постійної невпевненості в собі та в майбутньому починаються проблеми із самооцінкою. Тому не можна забивати на свою недовірливість. Якщо ти відчуваєш незадоволеність собою, недовіру до людей, стрес і відсутність мотивації, значить, час працювати над собою.

Різновиди

Важливо відрізняти недовірливість від інших почуттів, таких як обґрунтована тривога чи реальна загроза.

Різновиди

Джерело зображень: pexels.com

Для цього виділимо її поширені види:

  1. Тривожна недовірливість. Найчастіше проявляється як незрозуміла тривожність у результаті життєвих труднощів та неприємностей. Вона може посилюватись чи зменшуватись, залежно від ситуації. Щоб упоратися з цим станом, треба заспокоїтися, подумати, оцінити ризики та вирішити, як діяти. Головне, не піддаватися паніці, бо вона завжди марна.
  2. Іпохондрія. Це коли здорова людина приписує собі уявні хвороби. На цьому фоні розвиваються неврози, які можуть спричинити реальні захворювання. Боротися з іпохондрією самостійно нелегко, тому краще вчасно звернутися до психотерапевта, поки стан не досяг крайньої стадії. Її називають «синдромом Мюнхгаузена»: коли соматичне захворювання стає дійсним.
  3. Параноя. У цьому випадку людину долають нав’язливі думки про те, що її переслідують, за нею спостерігають чи плетуть проти неї інтриги. Якщо насправді їй нічого не загрожує, тоді це недовірливість, з якою необхідно навчитися справлятись.

Причини

Недовірливість буває вродженою та набутою. У першому випадку, це риса твого характеру, яка, можливо, передавалася від одного з батьків. Найчастіше така особливість властива жінкам. Їх легко впізнати за зовнішніми ознаками: астенічну статуру, блідість, нервові рухи. Але вроджена недовірливість зустрічається рідше, ніж набута.

Причини

Джерело зображень: pexels.com

Основною причиною нашої недовірливості є травматичний досвід, пережитий у дитинстві чи свідомому віці. Це психологічні травми, невдачі, булінг, які підривають упевненість у собі та довіру до людей. Ми стаємо надто вимогливими до себе, часто критикуємо себе за дрібниці, не даємо можливості радіти та отримувати задоволення.

Ось приклад недовірливості: керівник похвалив тебе при співробітниках, сказав, що пишається виконаною тобою роботою. Але, замість того, щоб щиро порадіти своєму успіху, ти думаєш, що він перебільшує чи бреше.

Можна навести безліч прикладів, але висновок один — недовірливість заважає повноцінному життю і її треба позбавлятися. Не можна витрачати дорогоцінний час на підозри, страхи, скутість, треба діяти негайно. І почнемо ми з невеликого тесту.

Наскільки ти недовірлива

Наскільки ти недовірлива

Джерело зображень: pexels.com

Прочитай і подумай над такими твердженнями:

  1. Ти песимістично дивишся на світ і про майбутнє думаєш лише з погляду того, що все піде не за планом.
  2. Що б не діялося, ти заздалегідь готуєшся до гіршого. Краще так, ніж отримати травматичний досвід та знову у всіх розчаруватися.
  3. Тебе насторожує будь-який нетиповий дискомфорт чи біль у тілі: ти лякаєшся і починаєш гуглити симптоми, радишся з подругами та записуєшся на прийом до сімейного лікаря.
  4. Ти думаєш, що твої колеги та знайомі тебе не поважають та обговорюють, коли ти не чуєш.
  5. Ти не сприймаєш свої успіхи всерйоз і сумніваєшся, чи ти заслужила похвали.
  6. Ти маєш постійну фонову тривогу, навіть коли для цього немає об’єктивних причин.
  7. Ти не вважаєш себе розумною та здатною, хоча твій досвід говорить протилежне.

Ти недовірлива, якщо згодна хоча б із двома твердженнями. Низька самооцінка, тривожність та підозрілість заважають тобі розвиватися, ловити радісні моменти та просто вільно жити. Якщо попрацювати над собою, то все можна виправити. Що робити, розповім далі.

Дізнайся: Погані думки: звідки беруться і як їх позбутися?

Як подолати недовірливість

Як подолати недовірливість

Джерело зображень: pexels.com

Є прості прийоми, які допоможуть впоратися зі недовірливістю, приборкати це деструктивне почуття:

  1. Коли ти боїшся того, що може статися, спробуй заспокоїтись, дихай глибоко і рівно. Запам’ятай, паніка ще нікому не допомагала. Візьми блокнот, ручку та запиши всі страхи, які тебе долають. Потім запиши ймовірні наслідки своїх страхів, як вони вплинуть на твоє життя. І, нарешті, подумай і напиши рішення, які ти можеш прийняти, щоб уникнути негативних наслідків. Якщо в тебе завжди буде план дій, ти зможеш почувати себе впевнено та захищено.
  2. Думаючи про те, що тебе лякає, завжди аналізуй повний ланцюжок подій. Подумки чи вголос проходь по всіх сходинках, щоб дістатися до самої суті своїх переживань — першопричини. Усвідомивши її, вона вже не буде такою страшною та непередбачуваною.
  3. Знімай напругу тим, що тобі подобається: дивись кіно, малюй, подорожуй чи спілкуйся з однодумцями. Наповни своє життя простими приємними радощами, які дають тобі відчуття безпеки та комфорту.
  4. Поділися своїми переживаннями з іншими. Тут важливо не переходити межу, коли ти просто вивалюєш свої проблеми на іншого і тобі ненадовго легшає. Докладно поговори з мамою чи психологом — людиною з досвідом, яка вміє слухати та може допомогти порадою.
  5. Працюй над самооцінкою. Корисна практика — не порівнювати свої успіхи з чужими. Роби все у своєму ритмі, долай труднощі на своїх умовах і вчися радіти навіть незначним перемогам. Поступово, позитивний досвід накопичуватиметься у пам’яті і це додасть тобі впевненості у майбутньому.

Дізнайся: Як допомогти людині з панічною атакою?

Що почитати

Що почитати

Джерело зображень: pexels.com

Хочу порадити тобі пару селф-хелп книг:

  • Дженні Аллен, «Геть із голови. Як зупинити спіралі токсичних думок»
  • Стівен Гаєс, «Як стати психологічно гнучким і перемогти Внутрішнього Диктатора»

Вони допоможуть глибше зрозуміти проблему недовірливості, швидше знайти шлях до звільнення від тривог і страхів. Ще було б непогано завести воркбук чи щоденник із порадами психологів та практичними завданнями, які тобі буде цікаво виконувати щодня. Шукай такий у мережі.

Робота над собою — це не легка прогулянка. Вона займає чимало сил та часу. Тобі доведеться впоратися з недовірливістю, яку ти довгий час вважала інструментом самозахисту, а не почуттям, що руйнує твоє життя. Прислухайся до порад, до себе, почитай гарні книжки і рухайся назустріч змінам. Все вдасться.

Читай більше моїх статей:

23 Листопада / 2022 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. нина

    очень классно работает, спасибо автору

Рекомендовані статті