Сур’я Намаскара: ранкова розминка, що зарядить енергією

Сур’я Намаскара — Привітання Сонцю — чи не найвідоміша практика ранкової йоги. Достовірно відомо, що така розминка масажує внутрішні органи, покращує гнучкість хребта і стан суглобів, розвиває координацію рухів та м’язи, нормалізує обмін речовин. А ще це один із найбільш ефективних дихальних елементів йоги, під час виконання якого залучається 34% максимального кисневого резерву.

 

Сур’я Намаскара: послідовність асан

Інструктори радять робити ці вправи щоранку людям будь-якого віку. Окремі школи пропонують різні комплекси, утім, підхід до їхнього виконання не відрізняється. Асани потрібно виконувати на світанку обличчям до Сонця. Всі рухи — плавні, без напружень, з правильним диханням. Під час розминки зосереджуйте увагу на фінальній фазі кожного руху та відчуттях, котрі виникають в окремих частинах тіла.

Основний набір вправ Сур’ї Намаскари виглядає так:

Спочатку почніть із двох повторів. А далі поступово збільшуйте кількість настільки, щоб виконувати вправи без перевантаження та дискомфорту.

 

Особливості дихання під час виконання комплексу Сур’я Намаскар

Манера дихання в Сур’ї Намаскарі полягає в тому, щоб вдихати тоді, коли грудна клітина розширюється, — при прогині назад. Видих робиться під час стискання черевної порожнини — при нахилах.

Якщо ви раніше не займалися йогою, опановувати цей комплекс краще за все поступово. Спочатку опрацюйте окремо кожну асану. Потім, коли виконуватиме все в комплексі, синхронізуйте дихання з кожним новим положенням тіла. Лише кілька тренувань — і ви помітите, що принцип дихання, який рекомендується для Сур’ї Намаскари, є цілковито природним та комфортним.

 

Сур’я Намаскар: протипоказання

Виконання комплексу не має обмежень за віком. Утім, завжди потрібно зважати на свій стан здоров’я та уникати перевтоми.

Не варто займатися цими вправами тим, у кого є грижа, кишковий туберкульоз, хто страждає на підвищення тиску, має деякі хвороби серця та судин. Під час асан серцево-судинна система працює більш інтенсивно, і це може їй нашкодити.

Тим, хто має проблеми з опорно-руховим апаратом, варто порадитися з лікарем, перш ніж займатися. Комплекс Сур’я Намаскар здатен покращити стан хребта, але в деяких випадках більше підходять інші вправи.

Що стосується «цих днів», то найчастіше легкі вправи з йоги допомагають позбутися неприємних відчуттів. Але якщо ви важко переживаєте менструацію, краще почекайте її завершення.

Вагітним та жінкам, які щойно народили, теж краще відмовитися від Сур’ї Намаскари. А от за 40 днів після пологів до занять можна повернутися: це допоможе відновити еластичність м’язів живота.

І найголовніше. Об’єктивно оцінюйте свої можливості та сили. З часом, коли ви матимете більше досвіду, то помітите, що ваші можливості теж стали більшими. Ви навчитеся краще розуміти та відчувати своє тіло, розум стане гострішим та яснішим, а душевний стан — гармонійним.

28 Травня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність