Як нагодувати фруктами та овочами тих, хто їх не їсть

Не вся корисна їжа — смачна. І дуже часто деякі діти, та й дорослі теж, відмовляються їсти овочі, ягоди, фрукти, скільки не переконуй в їх користі й не заманюй унікальним вітамінно-мінеральним складом. Не біда, нагодуємо. Пропонуємо рецепти, які приховують «недоліки» таких продуктів і дозволяють «обдурити» незрілість або капризи смакових рецепторів.

Дошаб із шовковиці

Ягоди цього тутового дерева корисні для всіх. Вони допомагають тримати вагу в нормі, протистояти стресам, боротися з атеросклерозом; захищають дитячу підшлункову залозу та печінку.

Конфітюр з шовковиці — це дуже смачно, але солодко. Саме через велику кількість цукру багато хто відмовляє собі в задоволенні поласувати варенням з тутових ягід. Однак отримати користь від шовковиці можна за допомогою іншого продукту. Додавайте в салатні заправки, соуси до основних страв або ягідно-овочеві смузі концентрований сироп з цих ягід — дошаб. Він готується без додавання цукру, води й консервантів.

У сезон все-таки краще вживати шовковицю в натуральному вигляді. Досить 75 г на день. Але якщо не виходить вмовити дитину з’їсти й цю невелику кількість ягід, можна перетерти їх і заховати у фруктовий лід із соку чорної смородини. Користь десерту посилять цілі ягідки чорниці, додані до нього.

Салати з буряка

Солодкий, але специфічний присмак цього коренеплоду подобається не всім. Однак буряк — продукт лікувальний: підвищує гемоглобін, позитивно впливає на серцево-судинну систему, регулює артеріальний тиск після навантажень і стресів, захищає клітини від зневоднення, стимулює роботу мозку, печінки та щитоподібної залози.

Замаскувати буряк легко. Влітку та восени це можна зробити за допомогою соусу з перетертої ремонтантної малини, шматочків горіхів (за смаком) і невеликої кількості рослинної (оливкової) олії. Взимку й навесні з завданням впораються консервовані ананаси, нарізані тонкою соломкою, та збиті вершки з дрібкою цукру.

Але є нюанси, яких потрібно дотриматися. По-перше, зловити ступінь готовності буряка «альденте», а по-друге, навчитися нарізати корені тонкою, довгою соломкою. Якщо це не виходить зробити ножем, скористайтеся спеціальною теркою.

Коктейль з морквяним соком

Про користь моркви знають всі, але не всі люблять її смак, особливо якщо мова йде про морквяний сік. Найлегше його заховати у фруктовому або ягідному соку з більш вираженим смаком.

У моркві міститься вітамін А та каротин, і щоб вони повністю засвоїлися, коктейль повинен бути з жиром. Зробити таку комбінацію просто: візьміть шейкер або півлітрову скляну банку з кришкою, що загвинчується, і приготуйте високу склянку (0,3 л), кілька коктейльних трубочок або інші прикраси.

Для однієї порції потрібні:

  • фреш з моркви — 50 мл;
  • сік манго — 150 мл;
  • вершки — 50 мл;
  • мелена кориця — на кінчику ножа.

Влийте всі компоненти в банку або шейкер, засипте в суміш корицю, а потім активно збовтайте до утворення пінних бульбашок. Подавайте сік красиво: з трубочками, коктейльними парасольками або прикрасьте край склянки цукровою каймою.

Міністерський бутерброд

Свою назву цей бутерброд отримав за радянських часів. Він був обов’язковою складовою сніданків у санаторіях для чиновників вищого рангу. Рецепт простий: велика кількість дрібно нарізаного кропу перемішується зі злегка підсоленим вершковим маслом і намазується на скибочку хліба.

Чомусь не всі діти люблять пряну зелень, а ось поєднання кропу та солоного масла їм до смаку. Варто один раз спробувати таке частування, і наступного дня дитина попросить маму чи бабусю приготувати його знову.

Не гарантуємо, але, можливо, й інша зелень на бутерброді повторить ефект: петрушка, селера, кінза, базилік, тонка цибулька-трибулька у поєднанні з вершковим маслом і хлібом стане для ваших дітей однієї з улюблених закусок.

 

Ввести в раціон дитини овочі та фрукти, які вона не їсть, — справа творча. Проявіть фантазію, подавайте блюдо на стіл красиво, наприклад, викладаючи на тарілці тварин. Так ви зацікавите малюка, і він, нехай не відразу, із задоволенням з’їсть запропоновану їжу.

19 Липня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті