6 способів покращити імунітет природним шляхом

Наше тіло піддається мільйонам атак патогенних організмів щодня, але ми цього навіть не відчуваємо! А все тому, що у нас є потужний трирівневий захист: шкіра, слиз (наша вроджена імунна система) і адаптивний імунітет.
Ця система настільки складна і унікальна, що вчені досі вивчають її і роблять відкриття. Ми літаємо в космос, але все ще страждаємо від аутоімунних хвороб. Так на боротьбу з вірусом, що вражає наші захисні клітини, покладені зусилля вчених усього світу і десятки років.

І звичайно ж, немає єдиної пігулки, мікстури або вітаміну, який був би здатний вплинути на всі рівні цього чудового механізма.
Але ми, все ж, можемо дещо зробити. Майже всі способи, що називається, старі як світ. Тому не у всіх вони викликають довіру. Проте, якщо ви будете дотримуватися їх день за днем, то зовсім забудете про часті хвороби!

Сьогодні наш експерт зі здорового образу життя – Лєна Філатова розповість про 6 способів, як покращити імунітет природним шляхом.

1. Гігієна

Інфекційні захворювання, такі, як віспа, чума, тиф і холера, вбили більше людей, ніж війни. В Середні віки абсолютно нормальним явищем була втрата всієї родини або половини дітей, скажімо, внаслідок «іспанки». Пандемії, антисанітарія, післяпологова і дитяча смертність викошували цілі села, міста і острови.

Ми ж вперше живемо в епоху, в яку нездоровий спосіб життя загрожує нам більше, ніж смертельні інфекції. Медицина здатна захистити нас від страшних інфекцій за допомогою вакцинації. А з доступом до чистої питної води і знаннями про бактерії ми можемо щодня уникати десятків можливих захворювань, від яких помирали або були ослаблені наші пращури.

Дотримуйтесь простих правил гігієни: часте миття рук з милом після відвідування громадських місць і туалету, щоденний душ, чиста постільна білизна.

Якщо ви підхопили вірус – залишайтеся вдома і дотримуйтесь постільного режиму, щоб імунітет міг впоратися з ворогом. Якщо ви будете витрачати енергію на інші справи, це може закінчитися бактеріальною інфекцією і тривалим одужанням. В цьому випадку ефективні все ті ж природні способи: відпочинок, гігієна, питний режим. Решту зробить ваш імунітет, головне – не заважати.

2. Здорове харчування

Щоб боротися з вірусами і патогенними бактеріями, організму потрібно отримувати повноцінне харчування. Важливо вживати не менше 400 г овочів і фруктів на день, а також, зменшити вживання цукру. Люди у давнину не мали доступу до шкідливої їжі в такій кількості. Тому наше тіло не пристосоване до фаст-фуду або переїдання. В першу чергу, при нестачі вітамінів і антиоксидантів страждає імунітет. Якщо ви почали часто хворіти на застуду, вам слід звернути увагу на харчування.

Але не поспішайте хапатися за баночку з вітамінами. У науковому співтоваристві до цих пір йде суперечка щодо того, чи мають вони взагалі якийсь ефект. Питання викликає і ступінь їх засвоєння, і канцерогенний ефект від зловживання деякими вітамінами і антиоксидантами.

Фаст-фуд, промислова випічка, солодощі, м’ясо-ковбасні вироби містять багато калорій, але недостатньо вітамінів і антиоксидантів. Якщо значна частина вашого раціону складається з переробленої, рафінованої, калорійної їжі, страждатиме імунна система.

Почніть з невеликих кроків, змінюючи по одній звичці на кілька тижнів. Наше тіло має вражаючу здатність до відновлення. Як тільки ми перестаємо заважати йому, вживаючи «порожню» їжу, – наш імунітет починає відновлюватися.

3. Фізична активність

Всього 30 активних хвилин на день прискорять кровообіг і допоможуть тілу боротися із запаленнями.

Чим більше ви рухаєтеся – тим краще працює ваша імунна система. Вид руху не надто важливий. Однаково корисно потанцювати вдома під альбом улюбленого співака або відвідати заняття з кікбоксингу у найближчому залі. Однак, надмірні виснажливі тренування дадуть зворотний ефект, тому дотримуйтесь балансу. Значно важливіша регулярність: краще займатися по 15 хвилин, але щодня, ніж 2 години, але один раз на тиждень.

Якщо ви ніколи не займалися фізичними активностями, починайте потроху. Різке агресивне навантаження вплине на організм негативно: ви можете злягти з нездужанням через ослаблення імунітету. Для вас підійдуть щоденні прогулянки у швидкому темпі, дихальні вправи, басейн або танці.

4. Знижуйте рівень стресу

Сучасна людина відчуває ні з чим незрівнянний стрес. Постійне роздратування може вивести імунну систему з рівноваги, оскільки тіло витрачає додаткові зусилля на підтримку щоденних обмінних процесів в умовах стресу.

Думаєте, деться тільки про іспити, втрату роботи або пологи? Зовсім ні. Підйом під різкий звук будильника, численні сигнали месенджерів, багатозадачність, довгий шлях на роботу в громадському транспорті, сама по собі робота в офісному тісному просторі і так далі. Ось фактори, які практично цілодобово підривають здоров’я сучасної людини.

Почніть виробляти свій особистий режим роботи і відпочинку. Наше тіло не розуміє, що таке вихідні. Тому намагайтеся дотримуватись однакового режиму кожен день.

Налаштуйте блокування доступу в соцмережі після закінчення робочого дня. Вимкніть повідомлення месенджерів і заходьте в них, тільки коли захочете самі комусь написати.

Оберіть найм’якший спосіб пробудження, виділіть час для вранішніх протягувань і встановіть приємну мелодію будильника.

Дуже важливими є ритуали, які допомагають нашому тілу виробляти гормони, що готують нас до певної ситуації. Наприклад, підготовка до виступу, яка включає складання ретельного плану і репетицію, допоможе знизити рівень стресу. А ранковий ритуал з потягуваннямі обніманням рідних – це сигнал безпеки і розслабленості, а значить, гарний настрій на весь день.

5. Добре висипайтеся вночі

Величезне значення має загальна тривалість нічного сну і регулярність режиму. Намагайтеся вставати і лягати в один і той самий час, незалежно від того, робочий це день або вихідний.

Щоб поліпшити якість сну, продумайте регулярний ритуал відходу до сну і затемняйте квартиру приблизно за годину до сну. Це також означає, що вам потрібно відключити всі гаджети і не дивитися телевізор в ліжку. У повній темряві виробляється більше мелатоніну – гормону, який відповідає за якісний відновлюючий сон.

6. Проводьте більше часу на вулиці і стежте за рівнем вітаміну D.

Цей важливий вітамін ми отримуємо з їжею і виробляємо під впливом ультрафіолету. Але чим далі розвивається наше суспільство, тим рідше ми буваємо на сонці (до того ж, це може спровокувати рак шкіри). Навіть у мешканців спекотних країн, де сонце інтенсивне цілий рік, спостерігається нестача вітаміну D.

Останнім часом медики активно пропагують довічний прийом вітаміну D. Оскільки поступово доповнюється картина зв’язку його нестачі з безліччю різнопланових захворювань.

Крім онкопротекції і підтримки кісткової та нервової систем, цей вітамін впливає на роботу імунної системи. Якщо ваша дитина або ви стали часто хворіти, простежте за рівнем вітаміну D. Лікар допоможе скласти план лікування і підтримки показників на належному рівні.

Висновки

Наш імунітет – складна ювелірна система. Часто ми намагаємося допомогти їй якимись препаратами, прискорити своє одужання або зовсім не хворіти. Насправді ж, здорова людина не потребує стимуляції імунітету. У кращому випадку, такий препарат не спрацює.

Зате ми можемо практично без зусиль підтримувати свій імунітет на високому рівні. Головне правило – не заважати! Здорова їжа, повноцінний сон, гігієна і відпочинок, якщо ви захворіли, допоможуть імунітету справлятися з більшістю атак.

4 Грудня / 2018 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-9-ознак,-що-ви-п’єте-мало-води
11 Грудня / 2023 Жіноче здоров'я
ТОП-10 продуктів з високим вмістом заліза
3 Серпня / 2022 Жіноче здоров'я
11 порад, як перестати багато їсти
19 Липня / 2023 Жіноче здоров'я