6 найкращих ідей сніданку після свята

Повернутися до звичного способу життя після святкових застіль буває непросто, особливо, коли святкування розтягується на кілька днів 🙈. А який стіл без майонезного салатика та золотистої картопельки?

Час читання: 5 хвилин і склянка смузі 🥤

статья доступна на русском языке

Після деяких свят потрібно повертатися не тільки до нормального графіка і балансу, а до фігури, яка була до того, як нас забрав майонезно-тортовий вихор 😅. Не перегортайте, зупиніться! Я не буду розповідати про жорсткі дієти та посилені тренування, все набагато простіше… Я розповім про легкі сніданки.

1-Ідеі-сніданку

Так, все просто — почніть день з легкого сніданку і це поверне вашому організму рівновагу, наситить його і зарядить енергією на весь день. Здоровий і збалансований сніданок має містити в собі:

  • білки;
  • складні вуглеводи;
  • клітковину та корисні жири.

А ще він має бути смачний і легкий у приготуванні. Пропоную почати наш ТОП добірок. Думаю, вас не здивує мій вибір, але можливо, ви знайдете для себе цікаві поєднання 🙂.

Шукай EVA Blog в Instagram

🥣 Вівсянка

Вівсянка — це дійсно одна з найпростіших, найшвидших і найздоровіших страв, які ви можете приготувати. Це каша-експеримент, з якою легко знайти спільну мову. Можна насолодитися базовою порцією вівсянки або проявити творчий підхід, нескінченно пробуючи варіанти солодких і солоних смаків. Я дам вам кілька ідей і порад!

Порада: визначте сорт вівса, від цього залежить текстура готової каші.

  • Вівсяна крупа — е цільна вівсяна крупа, подрібнена на шматочки, що нагадують маленькі рисові зернятка. Вони добре зберігають свою форму після приготування, і в результаті виходить жувальна та кремоподібна каша. Але час приготування досить тривалий — близько 30 хвилин.
  • Вівсяні пластівці — це вівсяні пластівці, які проварюються, а потім розкочуються, що дає змогу готувати їх швидше і при цьому створювати чудову кремову текстуру.
  • Каша швидкого приготування — це найбільш оброблена вівсяна крупа, яка проходить етапи попереднього приготування, сушіння, прокатки та пресування. Як правило, вівсянка з них виходить більш кашоподібною. На приготування потрібна всього одна хвилина. Тож якщо ви поспішаєте, це чудовий варіант.

Як приготувати вівсянку

Щоб приготувати ідеальну вівсянку, потрібно всього три інгредієнти:

  1. Вівсяні пластівці. З них усього за 5-10 хвилин можна приготувати чудову кремоподібну кашу. Не забудьте купити сертифікований безглютеновий овес, якщо ви чутливі до глютену.
  2. Вода або молоко. Як рідину ви можете використовувати воду, молоко або альтернативне молоко (наприклад, мигдальне або кокосове молоко). Я люблю поєднання води та молока в пропорції 50/50, так виходить ідеальна кремова текстура.
  3. Сіль. Щіпка солі перетворить несмачну вівсянку на ароматну. Повірте мені, не залишайте її без уваги.

3-Як-приготувати-вівсянку

Приготування вівсяних пластівців:

Головне, це пропорції води та каші 1:2. На кожну порцію вівсяних пластівців потрібно вдвічі більше рідини. Для однієї порції вівсяних пластівців (1 склянка) вам знадобиться 2 порції рідини (2 склянки).

  1. Закип’ятіть рідину: воду або молоко на свій розсуд.
  2. Доведіть рідину до кипіння на середньо-сильному вогні, додайте дрібку солі.
  3. Всипте вівсяні пластівці та зменшіть вогонь до середньо-низького.
  4. Варіть близько 5 хвилин, щоб рідина вбралася, періодично помішуючи.
  5. Приправте і подавайте.

Варимо, як зазначено на пакуванні, оскільки різні сорти займають різний час приготування.

Цікаво на тему: 6 рецептів для простого сніданку

Солодкі та солоні доповнення

4-Солодкі-та-солоні-доповнення

Яблучна кориця: додайте нарізані кубиками яблука, подрібнені горіхи, посипте корицею.

Бананово-ягідна: додайте нарізані банани та ягоди, які любите.

Полуниця: Додайте нарізану кубиками полуницю, йогурт і насіння льону.

Варення і джеми: додайте ложку улюбленого варення або джему.

Кава, волоський горіх і фініки: у процесі приготування замініть частину рідини невеликою кількістю звареної кави. Потім додайте подрібнені фініки, підсмажені волоські горіхи та шматочки банана.

Яйце з джемом і шпинат: додайте яйце некруто або яйце-пашот, шпинат, обсмажений із часником і скибочки авокадо.

Смажене яйце та овочі: додайте смажене яйце і салат зі свіжих овочів (цибуля, помідор, огірок).

Гриби: Додайте обсмажені гриби, яйце-пашот або смажене яйце, соєвий соус і рубану зелену цибулю.

🥘 Шакшука

Шакшука — це класична страва Північної Африки та Близького Сходу, яку, найчастіше, їдять на сніданок. Вона готується з простих і корисних інгредієнтів і є вегетаріанською. Шакшука буквально означає “суміш”, і в традиційному варіанті як основу використовують помідори, цибулю і спеції, а зверху — яйця-пашот.

Шакшука

Сьогодні ви можете знайти безліч варіацій шакшуки, наприклад, з брюссельською капустою, шпинатом, баклажанами або з томатною пастою замість помідорів. Любителям сиру, рекомендую додати фету або пармезан і адаптувати страву на свій смак. Варіанти нескінченні, саме тому його люблять у багатьох країнах!

Як приготувати шакшуку

Це дуже просто, особливо якщо ви використовуєте консервовані помідори або томатну пасту.

Інгредієнти на 2 порції:

  • 4 яйця;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 солодкий перець;
  • 2 помідори (можна замінити томатною пастою);
  • 1-2 зубчики часнику (я люблю побільше);
  • Зелень (за смаком: петрушка, кріп);
  • Спеції за смаком (сіль, перець, паприка);
  • Оливкова олія (можна замінити соняшниковою).

Як приготувати шакшуку

Приготування:

  1. Наріжте кубиками цибулю і червоний болгарський перець, додайте їх у сотейник із невеликою кількістю оливкової олії на середньому вогні. Обсмажуйте овочі близько 5 хвилин або поки цибуля не стане напівпрозорою.
  2. Додайте часник і спеції, помішуйте ще хвилину до появи аромату.
  3. Додаємо нарізані помідори (томатну пасту). Коли вся ця суміш злегка закипить, саме час додавати яйця.
  4. Робимо лопаткою невеликі отвори для яєць, потім розбиваємо по яйцю в кожен отвір. Зменшіть вогонь до низького, накрийте сковороду.
  5. Готуємо ще 5-8 хвилин або доти, доки яйця не будуть готові на ваш смак.
  6. Перед подачею на стіл солимо яйця та посипаємо зеленню.

🥤Смузі для здорового сніданку

Коли йдеться про смузі, не варто надто замислюватися. Смузі — це імпровізація смаків: беремо все, що є під рукою і вперед. Візьміть банан, додайте жменю шпинату, який уже тиждень лежить у холодильнику і на межі зіпсується, влийте склянку кокосового молока і вуаля. Усього потроху — і ви отримаєте смачний змішаний напій.

Смузі для здорового сніданку

Порада:

  • Вибираємо рідку основу. Ідеальна рідина для смузі — це молоко. Його можна використовувати будь-яке: кокосове, вівсяне, миндальне, на ваш розсуд. Молоко можна замінити очищеною водою або кокосовою водою. Не рекомендується використовувати сік, оскільки він містить у складі цукор.
  • Інгредієнти.Ідеальний смузі виходить із заморожених інгредієнтів. У разі використання охолоджених фруктів і овочів консистенція напою виходить не тільки освіжаючою, а й кремоподібною. Ви можете попередньо заморозити фрукти самостійно або купити вже готові в магазині. Як варіант, можна не заморожувати продукти, а просто додати лід.
  • Експериментуйте, додайте овочі та зелень.
  • Корисні жири.Здорові жири допомагають засвоюватися вітамінам і поживним речовинам, які містяться у фруктах і овочах. Не полінуйтеся додати в коктейль крапельку оливкової, лляної олії або шматочок авокадо. У напої ви цього не відчуєте, але при цьому всі потрібні процеси із засвоєння запустяться.

Як приготувати банановий смузі

Цей смузі простий у приготуванні, смачний, поживний і складається всього з трьох інгредієнтів:

  1. Заморожені банани 2 шт. — можете використовувати та свіжі банани для цього смузі, але із замороженими він буде густішим, кремовим і охолодженим.
  2. Молоко 200 мл — підійде будь-яке молоко за вашим вибором. Я рекомендую горіхове, вівсяне, кокосове або мигдальне.
  3. Йогурт 200 мл — рекомендую використовувати грецький йогурт для смузі, оскільки він має густішу консистенцію і додатково збагачений білком. Але ви також можете використовувати йогурт зі смаком ванілі, щоб додати солодкості.

Як приготувати банановий смузі

Етапи приготування смузі:

Покладіть усі інгредієнти в потужний блендер із чашею і змішайте до отримання гладкої та кремоподібної маси. Якщо у вас блендер із насадкою, переконайтеся, що всі шматочки замороженого банана добре змішалися.

🌮Такос

Тако на сніданок? Я тільки за! Особливо якщо це швидко, просто і смачно. Тільки уявіть: пухнастий омлет, шматочки курочки, трішки сиру, авокадо та посипання із зеленої цибулі та кінзи. Головне, цей корисний сніданок, який готується всього за 30 хвилин!

Такос

Як приготувати тако

Начинка з курки, яєць та авокадо — це серце цього рецепта. Усі інші інгредієнти можна додавати на свій смак.

Інгредієнти:

  • 70 г філе (можна замінити беконом);
  • 4 яйця;
  • ½ авокадо;
  • 50 г сиру моцарела;
  • зелена цибуля за смаком;
  • зелень (петрушка, кріп) за смаком;
  • 1 упаковка тортильї.

Як приготувати тако

Приготування:

  1. Наріжте кубиками авокадо, зелень (кріп, петрушку), натріть сир на тертку.
  2. Поріжте дрібними кубиками та обсмажте курку до золотистої скоринки. Відкладіть готову курку на тарілку, застелену серветкою, щоб зайва олія вбралася в неї.
  3. Обсмажте зелену цибулю.
  4. Додайте в цибулю яйця, попередньо збивши їх із дрібкою солі, як на омлет. Акуратно перемішуйте яйця в сковороді в міру приготування, щоб створити ідеальну подушкову текстуру.
  5. Беремо 1 тортилью, додаємо в середину пару ложок яєчні з цибулею.
  6. Зверху шматочки курки, нарізаний кубиками авокадо, сир, зелень, сіль і перець.
  7. Усе, тако готове!

Рекомендую поекспериментувати та додати свіжі овочі або солоний огірочок. Також, можна додати соус, буде смачно, але більш калорійно.

Цікаво на тему: Авокадо: користь і шкода, як вибрати та скільки їсти

🥞Сирні панкейки

Панкейки з сиру — це щільні, але при цьому пухнасті млинці з насиченим смаком. Завдяки сиру, ванілі та кориці ці млинці смачні самі по собі, але при цьому їх легко поєднувати з фруктами.

Сирні панкейки

Як приготувати сирні панкейки

  • сир 250 г — для найкращого результату краще використовувати сир із невеликим вмістом жиру;
  • яйця — 2 шт;
  • ваніль — можна використовувати ванільний екстракт 1 ст. ложки або ванільний цукор — 1 пакет (за необхідності, можна виключити цей інгредієнт:
  • борошно — 250 г;
  • молоко — 1-2 ст. л;
  • мед — 2 ст.л (замість меду можна взяти будь-який підсолоджувач (цукор або цукрозамінник);
  • розпушувач — 1 ч.л;
  • сіль — 1 щіпка;
  • кориця — 1 ч.л;
  • вершкове масло для смаження.

Приготування:

  1. Змішайте сир і яйця. Рекомендую збити блендером, так тісто буде ніжнішим.
  2. Додайте мед і ваніль, перемішайте.
  3. Потім додайте борошно, корицю, розпушувач і сіль (рекомендую все сипуче просіяти через сито), перемішайте.
  4. Якщо тісто вийшло дуже густе, додайте молоко по 1 ст. л, щоб розбавити його. За консистенцією тісто має бути як густа сметана.
  5. Смажимо на середньому вогні. Готуйте перший бік доти, доки тісто не почне пузиритися і не схопиться на краях (близько 3-5 хвилин).
  6. Щойно перший бік підсмажиться, переверніть млинці та готуйте їх ще 3-5 хвилин, поки вони не стануть пухнастими та не набудуть золотисто-коричневого кольору.

🥑Авокадо тост

Ви будете здивовані тим, як правильне поєднання інгредієнтів може підкреслити горіховий і масляний смак авокадо, зробивши його ще більш апетитним. За допомогою всього лише кількох свіжих інгредієнтів повсякденний тост з авокадо перетворюється на ресторанну страву. І що найприємніше, приготування цієї страви не займе багато часу.

Як приготувати класичний авокадо тост

Пропоную почати з основи класичного авокадо тосту, а нижче я поділюся доповненнями з якими можна експериментувати.

Інгредієнти:

  • ½ авокадо;
  • ½ лимона;
  • сіль і перець за смаком;
  • зелень (кріп, петрушка);
  • хліб (чіабатта, в такому випадку, підійде ідеально).

Як приготувати класичний авокадо тост

Приготування:

  1. Половинку авокадо чистимо від шкірки, видаляємо кісточку.
  2. У невеликій тарілці мнемо авокадо виделкою до стану пюре. Якщо залишаться невеликі “грудочки-шматочки” авокадо —  це нормально.
  3. Додаємо сік лимона, буквально 1 ч. л. Видавлюючи лимон, проконтролюйте, щоб кісточки не потрапили до страви.
  4. Додаємо сіль і перець за смаком. Якщо любите гостре — рекомендую додати сушений або свіжий перець чилі.
  5. Додаємо дрібно нарізану зелень.
  6. Перемішуємо. Основа готова.
  7. На розігріту пательню додаємо скибочку вершкового масла і кілька крапель оливкової олії – це ідеальне поєднання для грінок (можна використовувати будь-яку, і соняшникову, зокрема). Чекаємо, щоб олія нагрілася.
  8. Обсмажуємо нашу скибочку хліба чи чіабати з двох боків по парі хвилин до золотистої скоринки. Нарізайте хліб шматочками по 1-1,5 см, так вийде хрустка скоринка і при цьому не жорстких грінок.
  9. Збираємо: на золотистий тост викладаємо авокадо із зеленню.

Доповнення

Класичний авокадо тост смачний сам по собі, але іноді цього недостатньо, хочеться різноманітності, гри смаків. Я запропоную кілька доповнень, а ви виберете те, що буде ближче до вашого смаку і настрою.

Доповнення

Авокадо тост + помідори: можна порізати томати кубиками та змішати їх з основою, можна розмістити їх більшими скибочками зверху. Можна додати в’ялені томати.

Авокадо тост + яйця: можна поєднувати яйця в будь-якому, найшвидше — смажене яйце. Але сюди чудово підходять варені яйця і яйця пашот.

Авокадо тост + зелень + огірок: слайси свіжого огірка і свіже листя руколи, шпинату і базиліка.

Ідеальний авокадо тост (на мою скромну думку): додати дрібні кубики томата в основу, доповнити міксом зелені зверху, яйце пашот і притрусити сиром.

Ну як вам ідеї сніданків? Згодна, деякі підходять для меню ресторану, але погодьтеся, що вони всі максимально легкі, як у приготуванні, так і для організму після свят ☺️. Я вже для себе відмітила авокадо тост, як “ватажка банди” в моєму меню на найближчі дні. Залишилося тільки сходити в магазин 😅. Смачного!

Читайте також:

12 Грудня / 2023 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Катерина

    Дякую за чудові рецепти

Благодійність