Франція — це місце, де їжа не те щоб культ, але ставлення до неї вельми шанобливе. Тут рецепти передаються з покоління в покоління, і багато з них стали справжнім національним надбанням. М’ясні страви та з морепродуктами, соуси й закуски, а які випічка і десерти… 🤌 Тож пропонуємо тобі здійснити такий собі гастротур у цю дивовижну країну і переконатися у всьому особисто. Готувати будемо легендарний, але не класичний рататуй, ельзаський шукрут і повітряні профітролі.
По суті, ця популярна (і не тільки завдяки однойменному мультфільму) страва являє собою овочеве рагу, яке є візитною карткою французької кухні. Яскрава й ароматна смакота ідеально підійде як для легкої вечері, так і як гарнір до м’ясних страв. І ми пропонуємо трохи не класичну його варіацію — рататуй з апетитною сирною скоринкою.
Інгредієнти:
баклажан – 2 шт.;
кабачок – 2 шт.;
цибуля – 1 шт.;
помідор – 4 шт.;
болгарський перець – 1 шт.;
часник – 2 зубчики;
оливкова олія – 2 ст.л;
моцарела – 100 г;
сіль, перець, прованські трави — до смаку.
Приготування:
Для початку приготуємо соус. Цибулю і часник дрібно рубаємо і злегка обсмажуємо на сковороді з оливковою олією. Додаємо дрібно нарізаний перець і один помідор, трохи солі та перцю, і томимо на невеликому вогні хвилин 10. Пересипаємо готові овочі в миску і перебиваємо занурювальним блендером, щоб вийшла однорідна маса. Потім виливаємо соус рівномірно на дно форми для запікання, у якій готуватиметься рататуй.
Три великих помідори (краще брати твердіші), баклажани та кабачки нарізаємо тонкими слайсами. В ідеалі — однакової товщини, щоб вони рівномірніше пропікалися. Викладаємо нарізані овочі у форму, чергуючи їх (кабачок, помідор, баклажан) і так доти, доки форма не заповниться.
Поливаємо зверху невеликою кількістю оливкової олії, додаємо сіль, перець і спеції на смак, накриваємо фольгою або пергаментом і відправляємо в духовку на 30 хвилин за температури 180°C.
Через пів години дістаємо форму з духовки, знімаємо фольгу, посипаємо рататуй тертим сиром і відправляємо назад ще на 10 хвилин. Моцарела має гарненько розтанути. А якщо хочеться, щоб сир підрум’янився, то можна підняти температуру до 200°C або збільшити час приготування (залежить від духовки). І готово! А перед подачею можна посипати рубаною зеленню.
А це — традиційний рецепт з Ельзасу. До нього входить м’ясне копчене асорті (і що воно різноманітніше — то цікавіше), квашена капуста і картопля. Завдяки цим інгредієнтам шукрут дуже ситний, що робить його чудовим блюдом для обіду або вечері з настанням осені.
Квашену капусту злегка промиваємо і відтискаємо зайву рідину.
У великій пательні обсмажуємо цибулю та часник до м’якості. Потім додаємо капусту, спеції та сухе вино. Тушкуємо на повільному вогні близько 30 хвилин. А поки тушкується капуста, відвари картоплю, нарізану невеликими часточками.
На окремій сковорідці обсмажуємо ковбаски, бекон і свинячу грудинку до рум’яної скоринки. Додаємо все м’ясо до капусти та тушкуємо ще 20-30 хвилин. Важливо, щоб страва саме тушкувалася, тому підливай воду, коли вона випаровуватиметься.
На тарілку викладай спочатку тушковану капусту, потім кілька шматочків відвареної картоплі, а зверху — ковбаски, грудинку та бекон. Дуже смачний і ситний варіант зігрітися прохолодного вечора!
Профітролі зі збитими вершками
Закінчимо вечір французької кухні на солодкій ноті? Профітролі, одне з найпопулярніших її надбань, являють собою заварні тістечка з кремом, политі шоколадом. Поєднання повітряного тіста і ніжної начинки вразить будь-якого ласуна. Втім, і навіть того, хто не має до солодощів особливих почуттів. 😉
Інгредієнти:
молоко – 125 мл;
вода – 125 мл;
борошно – 150 г;
вершкове масло – 100 г;
яйця – 5 шт.;
дрібка солі;
вершки 33% – 350 мл (300 мл для крему, 50 мл для глазурі);
У каструлі з’єднуємо молоко, воду, олію та сіль і доводимо до кипіння. Після закипання насипаємо відразу все борошно і швидко вимішуємо лопаткою тісто. Воно має бути щільним, однорідним і добре відставати від стінок каструлі.
Тепер тісто потрібно перекласти в миску і дати трохи охолонути. У цей момент уже можна ставити духовку на прогрівання, щоб не втрачати час. Після охолодження вбиваємо в тісто яйця по одному, ретельно вмішуючи в масу кожне. Консистенція має вийти кремоподібна.
Застилаємо пергаментом деко і відсаджуємо тісто у вигляді невеликих кульок. Для цього можна використовувати кондитерський мішок або просто ложку. Не забувай робити відстань між кульками тіста, оскільки воно збільшиться в розмірах у кілька разів. Ставимо майбутні профітролі в духовку на 20-25 хвилин за 165°C. Важливо: Не відчиняй духову шафу, поки тісто печеться — це не дасть змоги йому опасти. Коли побачиш, що воно піднялося і набуло рівномірного золотистого відтінку, значить, готово. Вимкни духовку і відчини дверцята, щоб профітролі остигали повільно і не втратили об’єм.
Для крему збиваємо 300 мл вершків із цукром. Якщо боїшся, що густоти начинки може бути недостатньо, у процесі збивання додай пакетик згущувача для вершків — так вона краще триматиме форму. Коли крем готовий, начини ним остиглі профітролі за допомогою кондитерського мішка.
Для глазурі розтопи шоколад із 50 мл вершків на водяній бані або в мікрохвильовій печі та полий тістечка зверху. Поки глазур не застигла, можеш посипати її подрібненими горіхами, кокосовою стружкою або кунжутом для краси.
Обов’язково зберігай статтю в закладки, адже хто знає, коли тебе накриє натхнення і захочеться здивувати своїх коханих неймовірною французькою кухнею.😉 Bon appétit!
Обов’язково спробую приготувати рататуй
Яка смакота !