Випікання печива — це прекрасна традиція, до якої можна і треба залучати всіх членів сім’ї. Адже спільне приготування ласощів створить святковий настрій, чарівну атмосферу та дозволить насолодитися товариством один одного. Ось кілька популярних в різних країнах рецептів різдвяної випічки. На її приготування знадобиться близько доби, але загальний час роботи — 40 хвилин і ще трохи на оформлення.
Купуючи продукти для тіста, не забудьте прихопити спеціальні формочки-фігурки, кондитерський мішок для цукрової глазурі, пекарський папір, прикраси.
«Лебкухен» (Німеччина)
Для цих німецьких пряників потрібні:
борошно в/c — 4 склянки;
сода — 1 ч. л.;
яйця — 2 шт.;
вершкове масло — 100 г;
цукровий пісок — 1 склянка;
рідкий мед середньої густоти — ¾ склянки;
дрібно мелені горіхи — 2 склянки (близько 200 г);
мелені спеції — по 0,5 ч. л. імбиру, кориці та кардамону, мускатний горіх на кінчику ножа;
лимонна (апельсинова) цедра — 2 ч. л.;
міцна чайна заварка.
Бажаєте, аби пряники були «засмаглими»? Готуючи медову суміш, додайте в неї 2 ст. л. какао.
Приготування:
Розігріти на паровій бані, постійно помішуючи, мед і цукор. Додати шматочки м’якого вершкового масла, потім спеції. Ретельно перемішати.
Збити в густу піну білки. Окремо розмішати жовтки й, додавши їх до білків, перемішати суміш до однорідності.
Перебити горіхи.
Просіяти борошно, додати соду, перемішати.
Додаючи частинами в яєчну суміш медову масу, горіхи, борошно, дотримуйтеся черговості й кожен раз перемішуйте. Потім треба сформувати колобок, загорнути його в харчову плівку та залишити мінімум на 8 годин. Чим довше буде цей час, тим смачнішими вийдуть пряники.
Приготувати чайну заварку.
Увімкнути духовку на 180 °C.
Розкачати колобок тіста в пласт товщиною не менше 0,5-0,8 см. Щоб впоратися з цим завданням без проблем, розкачувати тісто потрібно між 2 листами пергаменту. Вирізати формочками фігурки. Перекласти на деко, застелене пекарським папером. Змастити чайною заваркою. Випікати на середній полиці 15-20 хвилин.
Прикрасьте готовий лебкухен глазур’ю.
Christmas cookie (Англія)
Для приготування класичного печива потрібні:
борошно — 2 склянки з гіркою;
сода або розпушувач — 1 ч. л.;
яйце — 1 шт.;
вершкове масло — 100 г;
рідкий мед — 1 ст. л.;
цукровий пісок — ½ склянки;
сік апельсина — 2 ст. л.;
імбирні цукати — 50 г;
мелені спеції — по 1 ч. л. імбиру та кориці.
Готуємо тісто:
Дрібно перебиваємо цукати.
Перемішуємо сік, мед і цукор, а потім додаємо збите до однорідності яйце.
Кидаємо в суміш імбирні крихти, корицю, розпушувач, м’яке масло. Змішуємо до однорідності.
Частинами додаємо просіяне борошно, формуючи кульку з тіста. Її треба покласти в пакет (плівку) і прибрати в холодильник мінімум на 30 хвилин, але краще потримати довше, а дістати за 30 хвилин до розкачування.
Фігурне печиво товщиною 0,5-1 см випікається на середній полиці духовки 5-8 хвилин при t 200 °C. Вистигле печиво розмалюйте різнокольоровою глазур’ю на свій смак.
«Спекюлос» (Бельгія, Нідерланди)
Інгредієнти:
борошно — 2 склянки з гіркою;
розпушувач — ½ ч. л.;
цукор — 8 ст. л. з гіркою;
сіль — ½ ч. л.;
масло вершкове — 110 г;
яйце — 1 шт.;
мелені спеції — імбир (1,5 ч. л.), кориця (1 ст. л.), гвоздика (½ ч. л.).
Перед тим як замішувати тісто, просійте борошно та змішайте його з розпушувачем.
Приготування:
Збиваємо виделкою (блендером) дуже м’яке вершкове масло з цукром, сіллю і спеціями.
Продовжуючи інтенсивне змішування, додаємо яйце.
Не зупиняючись, частинами додаємо підготовлене борошно.
Ділимо тісто на 2 частини та формуємо квадрати товщиною 3 см, загортаємо кожен в харчову плівку. Прибираємо в холодильник на 1-24 години.
За 30 хвилин до формування фігурок дістаньте квадрати тіста з холодильника — нехай нагріються. Від плівки звільняти не треба, інакше тісто обвітритися. Виріжте печиво товщиною 1-1,5 см і випікайте в середній частині духовки, розігрітій до 180 °C, протягом 12-15 хвилин. Готове печиво не прикрашають глазур’ю, але якщо хочеться, то чому б і ні?
Імбирні снігові кульки (США)
Рецептура і зовнішній вигляд заокеанських «сніжків» відрізняються від європейського печива. Щоб їх «зліпити», буде потрібно:
борошно — 2 склянки;
вершкове масло кімнатної температури — 225 г;
цукрова пудра — ½ склянки в тісто + 0,5-1 склянки для обсипання;
сіль — ¼ ч. л.;
горіхи волоські або пекан — 1 стакан;
мелені спеції — по 1 ч. л. імбиру, кориці й ванільного цукру.
Перед замісом тіста борошно потрібно просіяти двічі, а потім, додавши сіль, кілька разів перемішати. Ядра горіхів прокатати качалкою або розбити до середніх шматочків.
Технологія приготування:
Увімкнути духовку на 165 °C.
Збити міксером масло з пудрою так, щоб маса посвітлішала і стала пухнастою.
Частинами додавати в масло борошно, а потім — горіхи (також частинами).
Зліпити кульки діаметром 2,5 см.
Час випікання — близько 20 хвилин.
Поки кульки гарячі, потрібно обваляти їх ложкою в цукровій пудрі, а коли вони охолонуть, — повторити процедуру, перетворивши їх в мініатюрні «сніжки». Святковості додадуть прикраси: їстівні намистинки та сніжинки.
Рецепт глазурі
Збивайте міксером 10 хвилин: 250 г цукрової пудри з 1 білком великого курячого яйця, 1 ст. л. соку лимона, 2 ст. л. води (t 35-40 °C). Потім проведіть по масі ножем. Якщо все зроблено правильно, слід буде триматися 7 секунд. Маса рідкувата, слід зникає раніше? Додайте пудри, розчиніть її міксером. Глазур вийшла занадто густою? Чайна ложка води й міксер впораються з цією проблемою. Для створення потрібних кольорів використовуйте харчові барвники.
Коментарі покищо відсутні