Кращі рецепти святкового печива

Випікання печива — це прекрасна традиція, до якої можна і треба залучати всіх членів сім’ї. Адже спільне приготування ласощів створить святковий настрій, чарівну атмосферу та дозволить насолодитися товариством один одного. Ось кілька популярних в різних країнах рецептів різдвяної випічки. На її приготування знадобиться близько доби, але загальний час роботи — 40 хвилин і ще трохи на оформлення.

Купуючи продукти для тіста, не забудьте прихопити спеціальні формочки-фігурки, кондитерський мішок для цукрової глазурі, пекарський папір, прикраси.

«Лебкухен» (Німеччина)

Для цих німецьких пряників потрібні:

  • борошно в/c — 4 склянки;
  • сода — 1 ч. л.;
  • яйця — 2 шт.;
  • вершкове масло — 100 г;
  • цукровий пісок — 1 склянка;
  • рідкий мед середньої густоти — ¾ склянки;
  • дрібно мелені горіхи — 2 склянки (близько 200 г);
  • мелені спеції — по 0,5 ч. л. імбиру, кориці та кардамону, мускатний горіх на кінчику ножа;
  • лимонна (апельсинова) цедра — 2 ч. л.;
  • міцна чайна заварка.

Бажаєте, аби пряники були «засмаглими»? Готуючи медову суміш, додайте в неї 2 ст. л. какао.

Приготування:

  1. Розігріти на паровій бані, постійно помішуючи, мед і цукор. Додати шматочки м’якого вершкового масла, потім спеції. Ретельно перемішати.
  2. Збити в густу піну білки. Окремо розмішати жовтки й, додавши їх до білків, перемішати суміш до однорідності.
  3. Перебити горіхи.
  4. Просіяти борошно, додати соду, перемішати.
  5. Додаючи частинами в яєчну суміш медову масу, горіхи, борошно, дотримуйтеся черговості й кожен раз перемішуйте. Потім треба сформувати колобок, загорнути його в харчову плівку та залишити мінімум на 8 годин. Чим довше буде цей час, тим смачнішими вийдуть пряники.
  6. Приготувати чайну заварку.
  7. Увімкнути духовку на 180 °C.
  8. Розкачати колобок тіста в пласт товщиною не менше 0,5-0,8 см. Щоб впоратися з цим завданням без проблем, розкачувати тісто потрібно між 2 листами пергаменту. Вирізати формочками фігурки. Перекласти на деко, застелене пекарським папером. Змастити чайною заваркою. Випікати на середній полиці 15-20 хвилин.

Прикрасьте готовий лебкухен глазур’ю.

Для приготування класичного печива потрібні:

  • борошно — 2 склянки з гіркою;
  • сода або розпушувач — 1 ч. л.;
  • яйце — 1 шт.;
  • вершкове масло — 100 г;
  • рідкий мед — 1 ст. л.;
  • цукровий пісок — ½ склянки;
  • сік апельсина — 2 ст. л.;
  • імбирні цукати — 50 г;
  • мелені спеції — по 1 ч. л. імбиру та кориці.

Готуємо тісто:

  1. Дрібно перебиваємо цукати.
  2. Перемішуємо сік, мед і цукор, а потім додаємо збите до однорідності яйце.
  3. Кидаємо в суміш імбирні крихти, корицю, розпушувач, м’яке масло. Змішуємо до однорідності.
  4. Частинами додаємо просіяне борошно, формуючи кульку з тіста. Її треба покласти в пакет (плівку) і прибрати в холодильник мінімум на 30 хвилин, але краще потримати довше, а дістати за 30 хвилин до розкачування.

Фігурне печиво товщиною 0,5-1 см випікається на середній полиці духовки 5-8 хвилин при t 200 °C. Вистигле печиво розмалюйте різнокольоровою глазур’ю на свій смак.

«Спекюлос» (Бельгія, Нідерланди)

Інгредієнти:

  • борошно — 2 склянки з гіркою;
  • розпушувач — ½ ч. л.;
  • цукор — 8 ст. л. з гіркою;
  • сіль — ½ ч. л.;
  • масло вершкове — 110 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • мелені спеції — імбир (1,5 ч. л.), кориця (1 ст. л.), гвоздика (½ ч. л.).

Перед тим як замішувати тісто, просійте борошно та змішайте його з розпушувачем.

Приготування:

  1. Збиваємо виделкою (блендером) дуже м’яке вершкове масло з цукром, сіллю і спеціями.
  2. Продовжуючи інтенсивне змішування, додаємо яйце.
  3. Не зупиняючись, частинами додаємо підготовлене борошно.
  4. Ділимо тісто на 2 частини та формуємо квадрати товщиною 3 см, загортаємо кожен в харчову плівку. Прибираємо в холодильник на 1-24 години.

За 30 хвилин до формування фігурок дістаньте квадрати тіста з холодильника — нехай нагріються. Від плівки звільняти не треба, інакше тісто обвітритися. Виріжте печиво товщиною 1-1,5 см і випікайте в середній частині духовки, розігрітій до 180 °C, протягом 12-15 хвилин. Готове печиво не прикрашають глазур’ю, але якщо хочеться, то чому б і ні?

Імбирні снігові кульки (США)

Рецептура і зовнішній вигляд заокеанських «сніжків» відрізняються від європейського печива. Щоб їх «зліпити», буде потрібно:

  • борошно — 2 склянки;
  • вершкове масло кімнатної температури — 225 г;
  • цукрова пудра — ½ склянки в тісто + 0,5-1 склянки для обсипання;
  • сіль — ¼ ч. л.;
  • горіхи волоські або пекан — 1 стакан;
  • мелені спеції — по 1 ч. л. імбиру, кориці й ванільного цукру.

Перед замісом тіста борошно потрібно просіяти двічі, а потім, додавши сіль, кілька разів перемішати. Ядра горіхів прокатати качалкою або розбити до середніх шматочків.

Технологія приготування:

  1. Увімкнути духовку на 165 °C.
  2. Збити міксером масло з пудрою так, щоб маса посвітлішала і стала пухнастою.
  3. Частинами додавати в масло борошно, а потім — горіхи (також частинами).
  4. Зліпити кульки діаметром 2,5 см.
  5. Час випікання — близько 20 хвилин.

Поки кульки гарячі, потрібно обваляти їх ложкою в цукровій пудрі, а коли вони охолонуть, — повторити процедуру, перетворивши їх в мініатюрні «сніжки». Святковості додадуть прикраси: їстівні намистинки та сніжинки.

Рецепт глазурі

Збивайте міксером 10 хвилин: 250 г цукрової пудри з 1 білком великого курячого яйця, 1 ст. л. соку лимона, 2 ст. л. води (t 35-40 °C). Потім проведіть по масі ножем. Якщо все зроблено правильно, слід буде триматися 7 секунд. Маса рідкувата, слід зникає раніше? Додайте пудри, розчиніть її міксером. Глазур вийшла занадто густою? Чайна ложка води й міксер впораються з цією проблемою. Для створення потрібних кольорів використовуйте харчові барвники.

14 Січня / 2020 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність