Таїнство Різдва. Звичаї та обряди

Різдво Христове – тепле, сімейне свято, яке слідує за Новим Роком. Різдво люблять та відмічають майже всі дітки, проте, мало хто з них знає, чому свято має таку назву, як воно з’явилось і який сенс в собі несе. Тому, задача усіх батьків – розповісти своїм малятам про празник, про його історію, повідати традиції і обряди, на яке Різдво Христове надзвичайно багате.

Щоб Вашим діткам і справді було цікаво, розповідь має бути простою і доступною для розуміння. Найкращий вихід – почитати разом із малятами дитячу Біблію, де все саме так і написано. Однак, не всі діти вміють читати і не всі люблять, коли їм читають. Дехто просто полюбляє слухати розповіді з вуст мами або тата, тож підготуйте свої знання заздалегідь.

Історія свята народження Ісуса Христа

Ця подія трапилась більш ніж дві тисячі років тому у Назареті. Жила собі сімейна пара Анна та Іоакім, що дуже мріяла про маленьку дитину. Нарешті їх мрія здійснилася, і у них народилася чудова донечка на ім’я Марія. Невдовзі дівчинка залишилась сиротою, а її виховання перейшло до старого родича – Йосифа. Вже тоді Марія пообіцяла собі, що буде завжди служити Богу і заміж не піде.

Одного разу до Марії прийшов Архангел, який повідав їй, що в неї скоро народиться дитина – Син Божий, що спасе світ від горя та зла. І вона стала очікувати на народження немовляти.

У цей час імператор Август приказав влаштувати перепис населення. Усі люди мали прийти до міста, звідки їх родичи були родом, тож Марія та Йосиф вирушили до Віфлеєму. Їх мандрівка була довгою та важкою, а коли вони нарешті прибули, місць для ночівлі вже не залишилось. Довелось ховатись у печері, в якій пастухи перечікували непогоду. А тут ще й термін пологів підійшов, отже Марія там і народила сина – у печері. Новонародженого загорнули у поділ та поклали до кормушки для тварин, яка і послужила йому колискою.

У той же час на землю спустився Ангел, який і розповів людям, що нарешті народився Син Божий, який захистить усіх від страждань та бідності. Не було межі радощам людським, і відтоді цей день стали щороку відмічати як свято Різдва Христового. Ось така історія про народження Божого Сина.

Цікаво на тему: Смачні салати на Новий рік: рецепти для всієї родини + ідеї оформлення столу

Різдвяні обряди та звичаї

Вважається, що ніч Різдва володіє шаленою енергетикою та криє в собі багато чого магічного. Кажуть, що саме у цей час Ангели спускаються з небес для того, щоб здійснити мрії людей. Тому, у Різдвяну ніч прийнято загадувати бажання: дехто промовляє їх перед тим, як піти спати, інші пишуть список на папері та залишають його на підвіконні. Ангели читають їх, і якщо бажання щирі та безпечні – вони обов’язково здійсняться.

Нажаль, Ангели залітають не до кожної домівки. Проте, їх увагу можна залучити про допомозі свічки, яскравої новорічної гірлянди або зірки на вершині ялинки.

Є й інші способи загадувати бажання, які можна та навіть потрібно робити разом із діточками. У Різдвяну ніч намалюйте на білому папері ангела та виріжте його. Тепер загадайте своє бажання, та намалюйте ангелові одне око. Друге починайте малювати лише тоді, коли Ваше бажання почне здійснюватися. Цей ритуал є дуже сильним – перевірте його дію на собі, і Ви не пожалкуєте. Зберігати ангела слід подалі від сторонніх очей.

Цікаво на тему: Як прикрасити ялинку: 4 оригінальні варіанти

Заходи на Різдво

Колядувати – одна з найцікавіших та найвеселіших традицій українського Різдва. Співати колядки можуть абсолютно усі – і маленькі дітки, і дорослі дівчата та хлопці. Зазвичай незмінним атрибутом колядників є зірка або місяць, які кріпляться на палку та носяться із собою.

Мета колядування – привітати людей із чудовим святом Різдва Христового, побажати щастя і здоров’я та поздоровити різдвяною піснею. Господарі, яких вітають, зазвичай є дуже радісними, тому віддячують колядникам солодощами, фруктами, горіхами або навіть грошима.

Фото ukr.media

Українське колядування – це справжній костюмований театр, рівних якому годі й шукати. Інколи співаки ходять з вертепом, розігруючи цілі спектаклі на тему Різдва. І все це завжди супроводжується чудовим настроєм, сміхом, веселощами. Ну хто не бажає, аби їх родину привітали з Різдвом таким чином?

Вивчити колядки можна і вдома із своїми малятами, а потім піти поздоровляти своїх рідних, знайомих, сусідів. Якщо Ваші діти ще зовсім маленькі, для них є простенькі різдвяні віршики. Наприклад:

Маленький Ісусик не спить, не дрімає,
Своїми руками весь світ обіймає.
І Вашу хатину, і Вашу родину,
І всю Україну!

Більш старшим діткам можна запропонувати вивчити вірш поскладніше:

Я маленький пастушок Загорнувся в кожушок,
На скрипочці граю, Вас всіх вітаю.
А Ви, люди, чуйте, Коляду готуйте –
Яблучка, горішки Дітям на потішки!

Ой ішла Колядка Вулицями міста,
У стічках сріблястих, В світлому намисті.
Іскорки веселі На сніг розсипала,
«Божий Син родився!» – Усіх сповіщала.

Традиційний стіл на Різдво

Напередодні Різдва, ввечері 24 грудня, відзначається Святвечір, під час якого вся родина збирається за одним столом. Трапеза починається з появою на небі першої зірки, а на столі має бути 12 пісних страв — за кількістю апостолів.

Передує святу Різдвяний піст — несуворий, але дуже важливий. В окремі дні цього посту дозволено вживати рибу й вино. Тому їх можна додавати до різдвяного меню.

Варіанти традиційних 12 страв знайдете в статті «Святвечір: кулінарні звичаї в Україні».

Різдвяні ворожіння

Ніч перед Різдвом, з 24 на 25 грудня, багато хто вважає кращим часом для ворожінь. Є багато способів дізнатися свою долю — ось деякі з них:

  1. Прив’язати до обручки нитку довжиною від пальців до ліктя. Взяти її за вільний край та поставити питання, на яке можна відповісти «так» або «ні». Якщо кільце гойдається перпендикулярно тулубу, відповідь «так», паралельно — «ні».
  2. Після вечері взяти зі столу яблуко й розрізати його на дві частини. Якщо кісточки всередині утворюють рівну зірочку, значить, майбутній рік буде вдалим.
  3. Ворожіння на любов. Перед сном зі словами: «Суджений-ряджений, причеши мені голову» покласти під подушку гребінець. Хто присниться та причеше волосся, той і буде судженим.

Прикмети на Різдво

Спробувати зазирнути в майбутнє допомагають також народні прикмети, з якими пов’язано багато православних свят:

  • Зустріти у святковий день великого собаку — символ удачі.
  • Якщо першим серед гостей до хати зайде темноволосий чоловік, весь новий рік буде щасливим.
  • Відлига в різдвяний день — до холодної весни.
  • Міцний мороз на Різдво — до спекотного літа.
  • Завірюха — до ранньої весни.
  • Ясний день — до багатого врожаю та достатку.
  • Багато снігу в Різдвяний Святвечір — до гарних новин.

Отже, Різдво вже на порозі, і сподіваємось, тепер Ви добре знаєте як до нього підготуватись. У будь-якому разі, бажаємо, аби Ваша родина цього року була найщасливішою, нехай здоров’я та наснага панують у Вашому домі, і ангели завжди допомагають!

З Різдвом Христовим!

5 Січня / 2021 Дозвілля

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті