Святвечір: Кулінарні традиції в Україні

От і минула новорічна ніч, дітки отримали свої подарунки під ялинкою, а дорослі – гарний настрій від приємних зустрічей. Та на цьому зимові свята не закінчуються, адже попереду ще так багато чарівних подій. Найближча та наймасштабніша дата – Різдво Христове – свято, яке сповнене традиціями та обрядами, і яке щороку відмічають практично у кожному куточку нашої планети. Сьогодні поговоримо про Святвечір в Україні – час напередодні Різдва.

Свято Народження Ісуса Христа в нашій країні відмічається у ніч з 24 на 25 грудня, і починається це свято саме з події, яка зветься Святий Вечір. У цей самий час підходить до завершення різдвяний піст, тож святкові столи зазвичай ломляться від усіляких пригощань й смаколиків, проте пісних. Вважається, що у Святвечір на столі мають стояти не менше ніж дванадцять страв, тому відповідальні господині починають приготування до свята ще з самого ранку.

Цікаво на тему: Сучасні та традиційні страви на Святий вечір

Дванадцять страв Різдва

  1. Навіть маленьким діткам добре відомо, що головна страва різдвяної вечері – то є кутя. Ще б пак, адже це надзвичайно смачна обрядова каша, яка готується з пшениці, рису або ячменя, а її незвичайність та особливість криється у начинці. Зазвичай кутю приправляють різноманітними солодкими добавками: медом, розтертим маком, родзинками та іншими сухофруктами, цукатами, горішками тощо. Чим більше таких ласощів буде у куті – тим краще, бо саме ця страва вважається символом достатку та гарного життя.
    Так, кутю можна сміливо називати господинею свята і вона обов’язково має очолювати святкове меню. Та Різдво – свято багате на пригощання, тож у цей день жінкам доводиться бути вкрай вигадливими, аби накрити по-справжньому різноманітний та пишний стіл з пісних страв.
  2. Суто українським та традиційним різдвяним є напій, який зветься узвар. Готується він із сушених фруктів та ягід: яблук, груш, вишень, абрикосів. Для того, аби посилити смак, до узвару додають мед і корицю.
  3. А що за різдвяна вечеря без вареників? Зазвичай їх ліплять із картоплею, грибами чи капустою, а на стіл подають зі смаженою цибулею. Ця страва буде до вподоби і дорослим, і малим, та стане гарною прикрасою на святковій скатертині.
  4. Обираючи салати на Святвечір, найкращою ідеєю буде приготувати вінегрет. Смачний, корисний, яскравий та самий що є пісний – чи можна вигадати більш доречну страву? Хрустка капусточка, солодкий бурячок, морква, картопля, зелений горошок – надзвичайно вітамінні та корисні складові цього чудового салату.
  5. Наступною стравою, яка може зайняти почесне місце серед кулінарних шедеврів Святої Вечері, є рагу з овочів. Туди можна покласти будь-які плоди на свій смак: різні види капусти, пастернак, моркву, цибулю-порей. Також дозволяється використовувати гриби.
  6. Серйозні м’ясні страви не заведено готувати у Святвечір, однак їх сміливо можна замінити на рибні. Смажений короп чи карась із хрусткою скоринкою на подушці із зеленого салату – і гості будуть просто у захваті від Вашої кулінарної фантазії!
  7. Щоб ніхто не залишився голодним під час святкової трапези, приготуйте на перше пісний борщ із грибами або капусняк. Ну і що, що страви зовсім не святкові – Різдво тим і прекрасне, що можна готувати найпростіші єства.
  8. Скрасити смак борщу чи капустяного супу можна за допомогою млинців або пампушок із часником. Однак пам’ятайте, аби випічка вийшла пісною, яйця, молоко та вершки у тісто не додаються.
  9. Приготувавши правильно пісні голубці, Ваші гості скоріш за все і не помітять, що в них зовсім немає м’яса. Фарш всередині замінюється на пшоно із грибами, додається зажарка – і на Вашому столі найсмачніші голубці у світі!
  10. Якщо одного вінегрету для Вашого столу буде замало, зробіть ще салат з червонокачанної капусти. Це справжня різдвяна страва, яка, до того ж до країв наповнена вітамінами та корисними елементами.
  11. Пісні пиріжки із капустою, яблуками, грушами чи грибами стануть зіркою святкового меню. І ніхто навіть не здогадається, що Ваша сьогоднішня випічка не така, як завжди.
  12. На десерт можна зготувати яблука, запечені із горішками, родзинками та медом. Пригощайте цією смачнятиною малюків, адже вони так полюбляють солоденьке!

Отже, приблизне меню на Святвечір готове. Звісно, приготувати усі ці страви швиденько не вийде, тож доведеться звільнити увесь день для чаклувань на кухні. Особливість різдвяних страв полягає у тому, що вони усі надзвичайно прості та буденні, тож Вам не доведеться вигадувати складні технології, та от витратити немало часу все ж прийдеться.

Готувати на Святий Вечір 12 страв – відома усім традиція. Та не менш розповсюдженим є обряд приношення святкової вечері хрещеним мамам і татам. Саме увечері шостого січня усі дітки збираються в гості до своїх хрещених і несуть їм у якості пригощання кутю. Дорослі зі свого боку на знак такої уваги, дарують хресникам подарунки, цукерки або гроші.

Цей чудовий звичай дозволяє зібрати за одним столом цілі сім’ї, зустрітися старим друзям та родичам, що довгий час не бачились. Тож і дійсно, є щось казкове та чарівне у святі Різдва, і ми бажаємо кожному з Вас відчути цілющий вплив цього празника на собі та своїй родині! Веселих свят Вам та доброго здоров’я!

5 Січня / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA