4 ефективні вправи при варикозі

Фізична активність важлива у профілактиці багатьох захворювань. Не виключення вона й при варикозі. Звісно, для повноцінного лікування важливо звернутися за спеціальною медичною допомогою. А от для профілактики та зменшення темпів розвитку хвороби буде корисною спеціальна фізкультура, спрямована на покращення циркуляції крові. Комплексом вправ для такого тренування в домашніх умовах з нами поділилась Анастасія Прокопів, дієтолог та тренерка з пілатесу. Тож вмикай відео та займайся із задоволенням!

Відео тренування в домашніх умовах при варикозі

Заведено вважати, що при варикозі треба лежати на спині догори ногами та якомога менше рухатись. Але насправді важливо, щоб і у вертикальнім положенні кров активно циркулювала, діставалась з ніг до серця. Допомогти у цьому може простий комплекс вправ для тренування в домашніх умовах. Він сприятиме, щоб м’язи ніг скорочувались, тиснули на глибокі вени та просували кров до серця. Таким чином, робота м’язів стимулюватиме нормальний відтік крові.

Шукай EVA Blog в Instagram

Я рекомендую постійно рухатись, робити помірні тренування і правильно харчуватись. Якомога менше залишайся в статичних положеннях. Якщо у тебе сидяча чи стояча робота, кожні 30 хвилин роби перерви на руханку.

Вмикай відео, та разом зі мною виконуй вправи, безпечні для тренування в домашніх умовах при варикозі.

Цікаво на тему: Простий комплекс вправ для ранкової руханки

💚Вправа 1: Плавні кроки з ноги на ногу

Тривалість вправи: 1 хвилина.

Стань прямо. Почни виводити одну ногу вперед, іншу в цей час підіймай на носочок. Потім поміняй. Таким чином вийде своєрідний плавний крок: з ноги на ногу, зі стопи на стопу.

Під час тренування постійно контролюй дихання та налаштування постави. Роби глибокий вдих носом, видих — ротом. Тримай рівну поставу, широкі плечі. Таз має бути направлений до голови. Вперед максимально вирівнюйся за п’яточкою. Назад згинай ногу.

Цікаво на тему: 12 найкращих вправ з фітнес-резинкою для сідниць та ніг

🧡Вправа 2: Бокові присідання

Кількість повторень: 8 присідань на один бік та 8 на інший.

Ця вправа для ніг для заняття у домашніх умовах окрім покращення циркуляції крові в ногах сприяє розкриттю кульшового суглоба:

  1. Лівою ногою зроби крок назад-вбік.
  2. З видихом правою долонею потягнись до лівої п’ятки.
  3. Повернись у вихідне положення.

При виконанні цієї частини комплексу вправ коліно має дивитися на другий палець стопи.

Зміни ноги місцями. Крок назад-вбік, і до правої ноги потягнись лівою долонею.

Вправу роби у своєму темпі та своїй амплітуді. Після останнього повторення присідання залишись у положенні стоячи.

Цікаво на тему: 11 найкращих вправ від вушок на стегнах

💚Вправа 3: Перекати з ноги на ногу

Кількість повторень: по 15 на кожну ногу.

Початкове положення цієї вправи для профілактики варикозу: права нога спереду, ліва позаду. Додай рух грудною клітиною:

  • вперед з вдихом розкрийся;
  • задню ногу вирівняй;
  • з видихом поверни тіло назад у початкове положення.

У цій вправі важливо активно пропрацювати діафрагму. Вдих має йти у нижні ребра. Дихай глибоко, контролюй, щоб плечі були далеко від вух.

У виконанні цієї вправи з комплексу для тренування в домашніх умовах при варикозі руки теж залучені, теж допомагають. Коли робиш вдих і грудна клітина вперед, руки мають бути відведені назад, коли клітина назад — руки попереду. Протилежна руху грудної клітини нога вирівнюється.

Цікаво на тему: Три вправи з пілатесу для плоского живота

🧡Вправа 4: Ролл-овер

Кількість повторень: 6 разів.

З положення стоячи з видихом через ролл-даун опустись на каримат і ляж на спину. Руки біля корпуса, ноги зігнуті у колінах. Стопи тиснуть на підлогу. Плечі широкі,  нижні ребра притискаються до каримата. Виконуй цю вправу для покращення циркуляції крові та профілактики варикозу в домашніх умовах покроково:

  1. Підніми ліву та праву ногу до перпендикуляра з підлогою, ніби збираєшся робити берізку. Руки під 45 градусів в опорі на підлозі. За сідничними кістками тягнись вперед, за маківкою назад. На нижні ребра шукай опору.
  2. Впирайся у руки та з видихом відштовхнись, переверни таз в рол-овер. Уявляй, ніби хочеш сісти на стелю всією поверхнею ніг. В цьому перевернутому положенні сідничні кістки тягнуться вгору, а ноги мають опинитись над головою паралельно підлозі. Стопи розшир на ширину плечей. Опору тримай  між лопаток.
  3. З видихом опустись, зберігай при цьому відстань між стегнами та грудною клітиною. Плавно викладай хребець за хребцем на каримат. Руки максимально в опорі. В кінці зігни ноги в колінах та опусти на підлогу.

З видихом підіймай ноги, роби перекат та притискай руки до каримата. Під час опускання тазу відчувай кожен хребець. Виконуй вправу плавно, без поспіху, контролюй відчуття у м’язах.

Ось такий комплекс вправ для ніг можна виконувати в домашніх умовах при варикозі для профілактики. Уникай статичних положень як під час тренування, так і протягом дня. Не рекомендую біг та стрибки. Надавай перевагу перевернутим положенням, як в останній вправі, плавним перекатам з ноги на ногу. І звісно, регулярно помірно рухайся!

Цікаво на тему: 4 ефективні вправи для сідниць у домашніх умовах

Тренування при варикозі: поради від EVA Blog

1-Варикозне-розширення-вен

Варикозне розширення вен — це захворювання, при якому знижується еластичність судин, вони збільшуються, циркуляція крові погіршується через її відтік вниз та затримку в ногах. Ситуація може ускладнюватися аж до видимих вузлів на венах, що знаходяться ближче до поверхні шкіри. Тож ціль гімнастики для профілактики варикозу — активізувати роботу м’язів та сприяти покращенню циркуляції крові.

Вправи, якими можна доповнити тренування

Анастасія Прокопів поділилась у відео комплексом вправ, який можеш використовувати як базове тренування. Доповнити його можеш ще кількома ідеями гімнастики для ніг від EVA Blog:

  1. Берізка. Сприяє відтоку крові з ніг, допомагає покращувати рівновагу. Особливість у тому, що судин нижніх кінцівок опиняються вище рівня серця. Під час виконання опора на лопатки. Внутрішня сторона стегна та прес напружені.2-Берізка
  2. Якщо фізична форма не дозволяє робити класичну берізку, підніми ноги під кутом 90 градусів до підлог та почни рух стопами: на себе, від себе. В найпростішому варіанті, наприклад, при значній надмірній вазі, можеш спертися ногами на стіну і рухати стопами в такому положенні. Урізноманітнити тренування можна рухами стоп не лише до себе та від себе, а й розведенням носочків в сторони та обертами по колу.3-Якщо-фізична-форма-не-дозволяє-робити-класичну-берізку
  3. Велосипед. Ще одна з дитинства відома вправа, яка сприяє активізації циркуляції крові у ногах та корисна для профілактики варикозу. Додатково пропрацьовує м’язи преса. Виконувати вправу треба повільно, відчувати супротив повітря. Поперек притискається до підлоги. Намагайся в нижній фазі опустити ногу в паралель з підлогою. Носок під час виконання вправи велосипед тягнеться на себе під час опускання та натягується від себе під час підйому.

4-Велосипед

Цікаво на тему: 7 кращих вправ від дряблості рук 

Обмеження при тренуванні в тренажерній залі

В тренажерному залі при варикозі варто бути обережними з вправами, в яких йде значний тиск на вени в ногах. Краще відмовитись від наступних занять:

  1. Висока активність на велотренажері. Краще роби звичайний “велосипед” на килимку.5-Висока-активність-на-велотренажері
  2. Присідання з вагою.
  3. Активні силові навантаження
  4. Швидкий тривалий біг на доріжці.6-біг-на-доріжці
  5. Скакалка та інші види стрибків.

Вправи не замінять повноцінне лікування, але регулярні тренування у домашніх умовах сприятимуть зменшенню темпу прогресування хвороби. Регулярно займайся фізичною активністю, що сприятиме відтоку крові від ніг та покращенню тонусу судин.

Читайте також:

8 Березня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті