Скільки потрібно ходити пішки на день, щоб схуднути

Щоб почуватися добре та підтримувати стан здоров’я, щодня необхідно проходити не менше 10000 кроків. Багато хто з нас чув це твердження і тому наприкінці дня з підвищеним інтересом переглядає кількість пройдених кроків на фітнес-трекері. А як це стосується схуднення? Чи достатньо проходити 10 000 кроків, щоб скинути вагу? Нумо розбиратися разом з EVA Blog.

Час читання: 3 хвилини та смачне яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

Скільки кроків потрібно робити в день

Спершу може здатися, що піші прогулянки навряд чи вплинуть на вагу. Все дуже просто і не схоже на правду. Але пропонуємо повернутися до тих злощасних 10 тис. кроків і дізнатися в чому ж їх секрет. Насправді такої цифри необхідно прагнути не після підйому з ліжка та занять повсякденними справами. Стільки ви повинні проходити цілеспрямовано, виходячи на вулицю. Ось тоді й з’явиться результат. Багатьом буде складно одразу подолати таку відстань, адже це приблизно 7-8 км. Але ніхто не забороняє починати з малого, адже навіть нетривала фізична активність – це вже добрий початок. Але при цьому всім важливо дотримуватись одного найважливішого правила – прогулянки повинні здійснюватися якомога далі від магазинів з ароматною випічкою та іншими смаколиками 😅

EVA в YouTube

Як ходьба впливає здоров’я?

Так-так, всім нам казали, що ходити корисно. Давайте трохи глибше пірнемо в це питання. Ходьба має низку переваг для здоров’я:

  • Допомагає збільшити витрати калорії. Результат багато в чому залежатиме від інтенсивності кроку, вашої початкової ваги, пройденої відстані та інших факторів. Таким чином можна зберегти й навіть поліпшити фізичну форму.
  • Пригнічує гени, що сприяють набору зайвої ваги. Вчені з Гарварда вивчили 32 гени, які визначали схильність людини до появи ожиріння. Важливо було розуміти, наскільки ці гени справді впливають процес набору ваги. В результаті одного дослідження було виявлено, що ходьба швидким кроком протягом години здатна знизити вплив генів у два рази.

Ходьба знижує вагу

  • Зміцнює серце. Ходьба є профілактикою багатьох серцево-судинних захворювань. Регулярна фізична активність у довгостроковій перспективі здатна знизити рівень артеріального тиску, покращити ліпідний профіль, знизити ризик виникнення ІХС, корональних захворювань і не тільки. З одним великим дослідженням з цієї теми можна ознайомитися тут.
  • Може знизити рівень цукру на крові. Під час піших прогулянок частота серцевих скорочень зростає, дихати стає важче. У цей момент м’язи починають використовувати більше глюкози, внаслідок чого рівень цукру в крові знижується. Пам’ятайте, тут важливо не перестаратися. Після інтенсивних фізичних навантажень тимчасово може підвищитись вміст глюкози в крові. Це пов’язано з тим, що організм виробляє більшу кількість гормону стресу, що і призводить до підвищення рівня цукру.

Ходьба знижує рівень цукру в крові

  • Зміцнює імунітет. Одне дослідження показало, що щоденна ходьба в помірному темпі протягом 30-45 хвилин здатна попередити ймовірність виникнення захворювань верхніх дихальних шляхів і скоротити перебіг простуди на 43%. Тому піші прогулянки мають стати частиною вашого життя.
  • Підвищує настрій та рівень енергії. Відмовтеся з ранку від чашки кави й віддайте перевагу прогулянці. Ходьба відмінно підвищує енергетичний запас організму шляхом вивільнення таких гормонів як кортизол, адреналін і норадреналін. Крім цього, піші прогулянки допомагають боротися з депресією, почуттям тривоги та просто з поганим настроєм. Якщо день не вдався, обов’язково прогуляйтеся на свіжому повітрі.

Ходьба покращує настрій

  • Допомагає налагодити режим сну. Поганий сон – одна з причин поганого самопочуття та нестачі енергії. Вчені з’ясували, що проходячи 10 000 кроків протягом 4 тижнів, якість сну значно покращується. Це підтверджують одразу кілька досліджень. Посилання на одне та на друге. Переконайтеся самі.

Цікаво по темі: Як швидко схуднути до 8 березня: експрес-дієти на весну

Чи можливо схуднути за допомогою піших прогулянок?

Багато хто скептично ставиться до ходьби, вважаючи її малоефективною у боротьбі із зайвими кілограмами. У порівнянні з іншими видами фізичного навантаження, ходьба не дасть вам швидкого результату. Але водночас не варто її недооцінювати. Як вже казали, на кількість спалених калорій впливає багато факторів:

  • вага і зріст людини (чим більше вага і зріст, тим більше калорій ви втрачаєте);
  • темп ходьби;
  • місцевість (піднімаючись у гору або ходячи по рельєфній дорозі, витрата калорій збільшується);
  • тривалість ходьби.

Скільки в день потрібно ходити

У середньому, проходячи 10 000 кроків, ви можете втратити від 200 до 500 ккал. Ці цифри є “плаваючими” і результат залежатиме від того, скільки кілометрів ви готові проходити щодня.

Є ще один важливий фактор, який допоможе понизити вагу – харчування. Ну скільки можна, скажете ви. Але без правильного харчування нікуди. Щоб схуднути, потрібно створювати дефіцит калорій, витрачаючи їх більше, ніж надходить до організму. Тут все просто.

Цікаво по темі: Що таке інтуїтивне харчування і як за його допомогою схуднути

Правильне харчування для схуднення

Покращуємо результати

Зробіть ходьбу частиною вашого дня. Для цього є невеликі хитрощі:

  • скористайтесь обтяжувачами для ніг (можливо знайти іншу альтернативу);
  • паркуйте автомобіль якомога далі від того місця, куди ви прямуєте. Якщо машини немає, ви можете раніше виходити із громадського транспорту, щоб трохи пройтися;
  • прогуляйтеся в обідній час та після роботи;
  • зателефонуйте друзям чи близьким. Під час розмови пройдіться вулицею;
  • підіймайтеся сходами, а не на ліфті.

Цікаво по темі: Фізкультура і здоров’я: вплив спорту на організм

Ходіть по сходах

Урізноманітнюйте свої прогулянки:

  • слухайте подкасти або аудіокниги;
  • запропонуйте друзям скласти вам компанію;
  • регулярно змінюйте маршрут;
  • придумайте собі винагороду за зусилля. Наприклад, купуйте аксесуари для прогулянок (фітнес-трекер, навушники, кросівки тощо).

Винагорода за зусилля

Коли ви помітите перші результати, мотивація з’явиться сама собою. Вам захочеться ходити частіше та довше, щоб бачити приємні зміни.

Напишіть нам у коментарях, скільки кроків на день ви проходите. Чи любите ви ходити? Подивимося, скільки у нас є активних читачів.

 

Читайте також:

17 Серпня / 2022 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Віталій

    Ходю кожний день до 10 тис кроків.Повільно але вага спадає. Діетолог сказала десь рік таких темпів кілограм 15-20 спалиш.

  2. Олена

    Наш викладач фізкультури в університеті стверджував, що людина створена, щоб ходити. Сам він проходив 20 км щодня.
    Обожнюю ходити, але програму з підрахунку кроків підключила нещодавно. Не кожного дня вдається проходити норму (бо робота сидяча), але за 100 днів “находила” 660 тисяч кроків (близько 450 км). Найбільша кількість кроків за день — 32 тисячі (гуляли по Карпатах).
    Дуже цікавий і корисний у вас матеріал, а ще варто було б зазначити, що, на відміну від бігу, ходьба не чинить негативного впливу на суглоби.

  3. Наталія

    За вчора пройшла майже 26000 кроків, а так в середньому по 17000 за день. Помітно схудла за день, але додатково до кроків здорове харчування і обов’язково тренування

  4. Ольга

    Стараюсь ходить каждый день минимум по 10 тысяч шагов. Чувствую себя намного бодрее, настроение улучшается

  5. Елена

    Я хожу почти каждый день. Но сколько километр не знаю. И при этом чувствую себя хорошо. Потому что движение- это жизнь

  6. Клавдія

    Люблю ходити. Більше в парках. Намагаюсь надавати перевагу пішим прогулянкам.. 7-8 тис кроків поки що…

Рекомендовані статті