Випічка на Маковія: прості рецепти булочок та рулетів з маком

Маковий Спас (він же свято Маковія або Медовий Спас) відзначається 14 серпня. Він відкриває знакову трійцю свят, якими наші пращури відзначали перехід від літа до осені. Далі на нас чекатимуть Яблучний Спас (19 серпня) та Горіховий (29 серпня). 

За традицією, на Маковія освячують мед, фрукти та овочі нового врожаю, а також печуть ароматну домашню випічку з маком. Саме про неї детальніше і поговоримо у цій статті! 

Час читання: 6 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

🏵️Макова начинка: як підготувати?

Макова начинка для випічки

Почати варто з вибору якісного маку. Якщо від дати фасування пройшло понад рік, краще не брати таку упаковку, адже є висока ймовірність, що мак буде гірчити або матиме неприємний запах.

Придивись і до його чистоти. Мак має бути чистим, без сторонніх домішок. А далі можна переходити до підготовки начинки для випічки

Цікаво по темі: Три улюблені пироги до Яблучного Спаса

Для млинців або рецептів випічки з готовим тістом краще попередньо добре проварити начинку, а от для булочок або рулетів можна використати більш швидкий варіант, бо мак доготується під час випікання.

Рулет з маком на Маковий Спас

😉Швидкий варіант підготовки маку для домашньої випічки

У такому варіанті твоє завдання – лише трохи подрібнити та розм’якшити мак:

  1. Промий мак холодною водою, щоб прибрати домішки.
  2. Залий кип’ятком. Так з маку вийде масло, яке має властивість гірчити після тривалого зберігання. Після того, як побачиш на поверхні води масляну плівку, злий її.
  3. Дай стекти воді та подрібни мак у блендері. 
  4. Цукор краще додавати після подрібнення зерен у блендері, щоб начинка не була надто рідкою. 

Цікаво по темі: Продукти для здорового харчування: основні поради

😀Макова начинка з проварюванням

Цей варіант можна використовувати і для рецептів без тривалого випікання, і у якості заготовки. Зроби таку макову начинку, поклади у морозильник – і наступного разу зможеш швиденько створити шедевр домашньої випічки, не лише на Маковий Спас, а й коли раптово прийдуть гості. 

Випічка з маковою начинкою

  1. Промий мак. Для цього залий його холодною водою, дай кілька хвилин  (приблизно 5) постояти у ній, а потім гарненько перемішай, щоб усі домішки поспливали, та не зіпсували надалі смак начинки. 
  2. Злий на дуже дрібне сито або щільну тканину.
  3. Далі провари мак, як звичайні каші. Це дозволить йому гарно набухнути та бути м’яким. 
  4. Якщо у процесі помітиш, що вода дуже брудна, злий її та заміни чистою. 
  5. Під час варки ти можеш побачити, що почали на поверхню води підійматися маленькі білі штучки. Не хвилюйся, це – маленькі ростки маку, а не черв’ячки, як ти могла встигнути злякатися.
  6. Після години варіння (можливо й менше, дивись на ступінь м’якості) двічі промий мак холодною водою.
  7. Злий воду, процідивши мак через капроновий мішок. Оскільки крізь нього не лише мак, а й вода не надто швидко проходить, для прискорення процесу трохи відіжми його руками. Ще варіант: поклади мішок на рушник (бажано бавовняний), щоб тканина увібрала в себе воду. Якщо ж пропустити цей етап, є ризик, що начинка вийде занадто рідкою.
  8. Подрібни мак (у ступі або блендері, в залежності від того, наскільки дрібною полюбляєш начинку). 
  9. При подрібненні додай цукор (1:1 кількості сухого маку) та гарненько все перемішай. Можна замість нього використовувати мед. 

Цікаво по темі: Експрес-вечеря: швидкі рецепти для натхнення

Якщо не дотримуєшся посту, й хочеш ще цікавішого смаку, додай 50 гр вершкового масла або вершків. 

Лайфхак: Якщо додати до маси з маку яйце або яєчний білок, то начинка буд менше розсипатися під час випікання.

Для тих, хто полюбляє цікаві акценти, можна додати до суміші родзинки, в’ялену вишню, чорнослив, сухофрукти, цукати, горіхи, цитрусову цедру. 

Лінія магазинів EVA фейсбук

🥐Рулет з маком: смачний рецепт на воді

Оскільки на Маковий Спас починається Успенський піст, першим розповім пісний рецепт ароматної домашньої випічки з маком. Саме вона є традиційною для цього свята. У рецепті використано варіант з дріжджовим тістом.

Домашній рулет з маком

Інгредієнти для тіста (на 2 рулети):

  • мука – 500 гр;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • вода -250 мл.;
  • рослинна олія – 100 мл.;
  • дріжджі – сухі 1 ч. л або свіжі 50 гр.; 
  • сіль – ⅓ ст.л.;
  • ваніль – 1ч.л. (за смаком).

Рулет з маковою начинкою на Маковий Спас

Приготування: 

  1. Просій муку, щоб випічка була пухкенькою та м’якенькою.
  2. Свіжі дріжджі попередньо замішай з цукром, сіллю та теплою водою, а сухі можеш просто всипати у муку.
  3. Додай до суміші рослинну олію та воду. Ретельно перемішай, щоб не було грудочок. Якщо полюбляєш більш жовте тісто, можеш додати трохи куркуми.
  4. Виміси тісто, доки воно не стане достатньо пружним та не припинить липнути до рук. Стіл для цього трохи присип мукою. 
  5. Поклади тісто у миску чи контейнер, накрий рушничком та почекай, поки підійде. 
  6. Ще раз промни тісто, дай повторно підійти. 
  7. Розділи масу на дві частини та розкачай кожну в прямокутник.
  8. Нанеси начинку та загорни рулет. 
  9. Випікай при температурі 180 градусів. Перевірити готовність можна зубочисткою або сірником, проткнувши тісто. Коли рулет готовий, тісто не має липнути до дерева. 

Лайфхак: Для рум’яної скоринки, розчини у воді цукор та нанеси цю суміш на поверхню рулету. 

🥨 Домашні булочки з маком на молоці

Ще один рецепт домашньої випічки на Маковий Спас, але вже для тих, хто не дотримується посту. 

Домашня випічка: булочки з маком

Інгредієнти для тіста:

  • мука – 500 гр.;
  • молоко – 200 мл.;
  • цукор – 5 ст. л.;
  • дріжджі сухі – 1 ст. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • вершкове масло – 60 г;
  • дрібка солі
  • ванільний цукор (за смаком)

Булочки-віночки з маковою начинкою

Приготування:

  1. Підігрій молоко (але не кип’яти), додай ложку цукру та дріжджі. Всип у миску приблизно половину муки.
  2. Ретельно перемішай суміш, та постав її “підійти” приблизно на годинку-півтори.
  3. Тим часом розтопи масло (воно має бути рідким, але не гарячим) та збий яйця з цукром, що залишився. 
  4. Коли тісто збільшиться в розмірі приблизно вдвічі, додай у нього суміш з пункту три, та залишки муки. Сип поступово й ретельно вимішуй. Тісто має бути достатньо пластичним, але не липнути до рук чи миски. 
  5. Накрий плівкою та постав у холодильник на 2 годинки. Можна протримати його там й довше. Наприклад, підготувати все ввечорі, а випекти булочки вранці до сніданку.  
  6. Розкачай тісто у прямокутник, нанеси макову начинку, додай за бажанням родзинки, горіхи, або сухофрукти. 
  7. Поріж рулет на порційні квадратні булочки та відправляй у духовку (попередньо розігрій її) приблизно на пів годинки при температурі 180 градусів або хвилин 15-20 при 200 градусах (залежить від твоєї духовки).
  8. Не забудь змазати випічку яйцем, якщо полюбляєш апетитну скоринку.

Лайфхак: Щоб зробити цікаві булочки, в яких макову начинку буде видно й зверху, використай ось такий спосіб. Після того, як нанесеш на тісто макову начинку, умовно поділи лист на три частини, та загорни бокові третини одна на одну. Потім поріж складений лист на вузькі смужки, перекрути їх як спіраль та зроби віночок.

Цікаво по темі: Пісні страви на вечерю: добірка цікавих рецептів

🍪 Випічка з маком: простий рецепт на кефірі 

Що ж за добірка рецептів випічки з маком, якщо не згадати пироги. Тож лови простий та смачний рецепт на кефірі. Особливо сподобається тим, хто не дуже дружить з доріжджовим тістом. 

Рецепт випічки з маком на кефірі

Інгредієнти для тіста:

  • мука – 2 стакани; 
  • цукор – 1 стакан;
  • яйця – 3 шт.;
  • кефір (2,5%) – 1 стакан;
  • сода – 1 ч. л.;
  • ванилін (за смаком).

Домашній пиріг з маком на кефірі

Приготування: 

  1. Кефір заздалегідь дістань з холодильника, він має бути кімнатної температури.
  2. Вилий його у миску, додай соду та дочекайся реакції. 
  3. Тим часом збий яйця, додай до них поступово цукор та ванілін. Ти маєш отримати пухку масу, тож не полінуйся попрацювати міксером. 
  4. Додай у збиті яйця суміш з кефіром, перемішай.
  5. Наступний інгредієнт, який треба додати, – просіяна мука (не нехтуй просіюванням, це робить випічку більш м’якою). 
  6. Заміси тісто. За густотою має бути як сметана. 
  7. Додай мак. Попередньо підготуй його за швидким рецептом (але не дуже захоплюйся цукром).
  8. Вилий тісто у силіконову форму та постав у розігріту духовку. Необхідний час – 30 хвилин при 180 градусах, але для впевненості у готовності перевір тісто дерев’яною зубочисткою. Якщо тісто не липне – можна виймати. 

Лайфхак: Дай пирогу з маком охолонути прямо у формі, а потім посип цукровою пудрою чи шоколадною глазур’ю. Якщо сипати пудру одразу, вона може розтанути та занадто розтектися. 

🏵️Домашня випічка з маком для лінивих

Якщо самостійне приготування тіста не викликає в тебе ентузіазму, а от посмакувати домашньою випічкою хочеться, на допомогу, як Чіп і Дейл у славнозвісному мультику, поспішає готове листкове тісто

Інгредієнти:

  • листкове тісто – 500 гр.;
  • мед – 7 ст.л.;
  • родзинки – 200 гр.;
  • мак – 150 гр.

Простий рецепт рулета з маком з листового тіста

Приготування:

  1. Процес максимально простий, впорається навіть новачок пекарського діла. Для початку тоненько розкачай тісто.
  2. Виклади на тісто начинку з меду, маку та ізюму.
  3. Скрути у рулет. З формою та оздобленням випічки можна пофантазувати: зробити фігурні розрізи, додати зверху цукати, порізати на частини як булочки. Одним словом, експериментуй!
  4. Відправ у духовку хвилин на 15-20 при температурі 180 градусів.
  5. За п’ять хвилин до готовності змасти випічку збитим яйцем для красивої скоринки. 

Цікаво по темі: Як правильно вживати клітковину (харчові волокна)

Звичайно, поласувати випічкою з маком на Маковія можна й просто завітавши до найближчої пекарні. Але ж вона ніколи не замінить рум’яну та ароматну домашню випічку, що наповнює домівку відчуттям затишку та безпеки. 

А який твій улюблений рецепт булочок, пирогів та рулетів з маковою начинкою? Ділись у коментарях! 

 

Читайте також:

13 Серпня / 2022 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті