Зарядка для очей: ТОП-вправи для покращення зору

Щодня більшість із нас проводять чималу частку свого часу за комп’ютером та гортанням стрічки новин у смартфоні. А якщо до цього додати ще й улюблений серіал після роботи, то виходить, що на екран ми дивимось ну дуже багато. Таке вже воно, сучасне життя, і нікуди від цього не подінешся. В результаті наш зір отримує перевантаження, що може стати причиною сухості, втоми, почервоніння, дискомфорту. Щоб зняти ці неприємні симптоми, спробуйте щоранку або щовечора робити зарядку для очей. Прості, але ефективні розслаблюючі вправи для покращення зору ви знайдете у цій статті EVA Blog!

Час читання: 5 хвилин та стакан лимонаду 🥤

статья доступна на русском языке

Жінка з долонями біля очей

За зміну кривизни кришталика відповідають очні м’язи, котрі при тривалому перевантаженні, наприклад, коли ми довго дивимося на екран, зношуються. Якщо говорити простими словами, то так виглядає механізм виникнення набутої короткозорості. Щоб не зіпсувати свій зір, робіть перерви під час роботи за комп’ютером та не забувайте про розминку для очей. Враховуйте, що у довгостроковій перспективі відпочинок є важливою складовою продуктивності. Прості вправи для відновлення зору допоможуть розслабити зорові м’язи та зняти втому.

Цікаво на тему: Зарядка в офісі: вправи, які легко виконати на робочому місці

Вправи зарядки для очей

#1: Моргайте

Вправа для очей моргання

Злегка поморгайте очима протягом 1,5–2 хвилин. Такі прості рухи сприяють покращенню кровообігу та допоможуть зняти втому. Розпочніть свою розминку для очей з моргань, а потім повторюйте їх між усіма наступними вправами для очей.

Цікаво на тему: Вакуум — вправа, що допоможе зробити живіт пласким

#2: Дивіться вдалечінь

Вправа для очей погляд вдалечінь

Наприклад, у вікно. По кілька секунд дивіться на об’єкти, розташовані далеко (можна на небо), а потім сфокусуйтеся на віконній рамі або склі. Інший варіант — по черзі дивитися на три або чотири об’єкти, розташовані на різній відстані від вас.

Цікаво на тему: Як прибрати синці під очима

#3: «Малюйте» очима

Вправа для зору кола очима

Виконуючи таку зарядку для очей на основі тібетської гімнастики, слідкуйте за нерухомістю голови. Намагайтеся не надто перенапружувати очні м’язи та «малювати» фігури максимального розміру:

  1. Дивіться донизу та догори, піднімаючи та опускаючи очі.
  2. «Промалюйте» очима коло в один бік, а потім — в інший.
  3. Виконайте вправу «метелик» у такій послідовності: правий нижній кут — лівий верхній — лівий нижній — правий верхній. Потім ще раз у зворотній послідовності, а потім трохи поморгайте.
  4. Як і в попередній вправі розминки для очей «промалюйте» перевернуту вісімку: спочатку в одну сторону — потім в іншу.

Цікаво на тему: Як прибрати кільця Венери в домашніх умовах

#4: Робіть масаж очей

Вправа для зору масаж очей

Ця розминка є частиною тібетської гімнастики для очей та сприяє покращенню циркуляції рідини всередині. Закрийте очі та обережно пальцями натисніть на верхні повіки на кілька секунд. Повторіть тричі.

Цікаво на тему: Фейсфітнес та фейсбілдінг: у чому різниця та найкращі вправи для обличчя

#5: Зажмурюйтесь

Вправа для очей зажмурення

Міцно зажмурюйте очі на кілька секунд, а потім широко їх відкривайте. Повторюйте 7–10 разів.

Проста зарядка для очей, якщо не забувати регулярно її виконувати, допоможе натренувати м’язи очей та зняти втому. Розпочніть вправи з мінімальної кількості разів, поступово збільшуючи навантаження. При цьому ваші рухи мають бути плавними та м’якими, а якщо ви носите окуляри чи лінзи, перед розминкою не забудьте їх зняти.

Цікаво на тему: Все починається з посмішки

Жіночі очі та посмішка

EVA в инстаграм

Гідромасаж, промивання очей

Жінка вмиває обличчя

Почергове умивання обличчя й повік теплою та прохолодною водою (контрастний душ) добре допомагає розслабити зорові м’язи. Як правильно робити гідромасаж очей:

  • вранці: умитися спочатку теплою водою, потім прохолодною;
  • ввечері: спочатку прохолодною, потім теплою.

Цікаво на тему: 20 найкращих емульсій для обличчя

Користь вправ: відновлення і поліпшення зору

Жіноче око у дзеркалі

Для дітей та дорослих гімнастика для очей працює так само, як ранкова зарядка для тіла. І те, і інше допомагає зміцнити м’язи нашого організму. Завдяки заняттям очні м’язи стають сильнішими та легше переносять навантаження на зорову систему.

Тим не менш, це не панацея. Зарядка для очей працює тільки як профілактика, і вона не здатна відновити зір тоді, коли вже час носити окуляри або контактні лінзи. Зате вона незамінна для тих, чиї очі втомлюються протягом дня, наприклад, через особливості роботи. Крім того, при далекозорості, астигматизмі або короткозорості комплекс вправ для очей знижує швидкість прогресування проблеми. А ось при катаракті однією гімнастикою для відновлення зору буде мало, тож не варто відкладати візит до лікаря.

Цікаво на тему: 10 вправ для розвитку рухливості суглобів

У яких випадках особливо важливо робити вправи

Жінка в окулярах біля ноутбуку

Гімнастика для очей актуальна для всіх, чия діяльність пов’язана з багатогодинною роботою з комп’ютером, смартфоном, телевізором. У такому випадку, щоб зберегти зір, крім регулярної зарядки, необхідно робити перерви в роботі, намагатися обмежувати час, проведений біля екрану, та подбати про здоровий сон.

Чи можуть нашкодити вправи для покращення зору? Протипоказання теж є, хоча і нечисленні. Зарядку не можна робити при наявності запальних захворювань очей, порушення роботи окорухових м’язів, відшарування сітківки, підвищеного очного тиску, короткозорості високого ступеня.

Бажаємо приємного відпочинку та відмінного самопочуття!

Читайте також:

18 Січня / 2021 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Алла

    Для збереження зору, через кожні 45 хв роботи за ПК, потрібно робити перерву на 15хв. Їх корисно буде використати для цих вправ. Головне не забувати про це. Дякую за поради.

Рекомендовані статті
0-Як-кава-впливає-на-шкіру
11 Березня / 2024 Жіноче здоров'я