Як зберегти зір дитини

Згідно зі статистикою ВООЗ, 25% дітей мають різні порушення зору, чільне місце серед яких посідає короткозорість. Іноді причинами їхньої появи може стати генетична спадковість, але в більшості випадків це неправильна організація режиму дня дитини. Ще актуальнішою ця проблема стає в період навчання у школі: тут очі дитини піддаються ще більшому навантаженню, котре в сумі з телевізором, комп’ютером чи планшетом здатне призвести до порушень. Щоб запобігти порушенню зору дитини, слідуйте простим правилам.

Режим зорових навантажень

Якщо у дитини немає проблем зі здоров’ям очей, потрібно робити 10–15-хвилинні перерви в заняттях кожні 40 хвилин. При наявності порушень зору — кожні 30 хвилин. У цей час потрібно не займатися нічим, що напружує зір: телевізор чи смартфоні точно не підходять. Найкраще цей час присвятити рухомим іграм або гімнастиці.

Домашні заняття для учнів молодшої школи повинні тривати не довше 60 хвилин, середньої школи — 2 годин. Додаткові заняття в будні дні мають тривати до 1,5 годин, у дні, коли немає шкільних занять, — до 3 годин. При цьому дитина повинна вести достатньо рухливий спосіб життя і кожного дня проводити час на відкритому повітрі.

Режим роботи за комп’ютером

Мережевий серфінг, комп’ютерні ігри, гортання соцмережі — під час цих дій діти настільки захоплюються, що самі не помічають власної втоми. Все це може призвести до появи комп’ютерного синдрому: почервоніння та сухості слизової оболонки очей, складнощів з фокусуванням погляду на різних предметах, частих моргань. Як результат — ризик появи короткозорості. Щоб цього не сталося, дотримуйтесь такого режиму користування комп’ютером:

  • малюкам від 6 до 9 років не довше 15 хвилин;
  • дітям від 9 до 15 років не довше 25 хвилин;
  • від 15 років не довше 40 хвилин.

Звісно, що повністю обмежити спілкування дитини з сучасними технологіями ми не можемо й не будемо, тому найкращий вихід — створити умови для безпечного користування ними.

  • Прямо сидячи перед монітором, дитина повинна дивитися на середину або верхній край монітору.
  • Безпечна відстань від обличчя до монітору — 60–80 см.
  • Під час користування на екран не мають падати прямі промені світла чи сонця. Водночас небезпечно працювати й у темному приміщенні. Найкраще, щоб у кімнаті було увімкнене джерело світла, наприклад, світильник на столі зліва.
  • Щоб монітор якнайменше впливав на очі дитини, придбайте сучасну модель з високою роздільною здатністю.

Робоче місце

Щоб уникнути порушень здоров’я очей, школяр повинен мати правильно організований навчальний куточок, де він виконуватиме домашні завдання та займатиметься іншими справами. Подбайте про правильне освітлення: настільний світильник потужністю 40–60 Вт має стояти зліва на столі. Навчатися лише при його світлі у темній кімнаті не рекомендується, тому в темний час доби додатково в приміщенні повинна бути увімкнена центральна лампа або світловий карниз безпосередньо над робочим місцем. При цьому вдень при недостатньому природному освітленні можна вмикати лише настільний світильник.

Під час письма або читання безпечна відстань від книги чи зошита до очей дитини — 35–40 см. Зверніть на це увагу, коли обиратимете меблі для домашніх занять.

Гімнастика для очей

Під час перерв можна робити найпростішу гімнастику для очей, що допоможе запобігти погіршенню зору, а дітям з короткозорістю уникнути її посилення. Ви можете роздрукувати ці прости вправи й повісити їх на стіні у кімнаті дитини.

  • 7 разів відкрий і закрий очі на 3 секунди.
  • 5 разів подивись вліво і вправо, не повертаючи голови.
  • Постав палець на відстані 35 см від обличчя. Кілька секунд подивись на нього, а потім опусти вниз. Повтори 6 разів.
  • Закрий очі й кінчиками пальців зроби легкий масаж повік: верхньої у напрямі від носа до зовнішніх кутиків очей, нижньої — навпаки: від зовнішнього кутика до носа.

Такі вправи допомагають зняти втому, покращують кровообіг, сприяють розслабленню м’язів очей.

Здоровий сон

Втому очей може спровокувати й нестача повноцінного сну вночі. Важливо, щоб школяр спав як мінімум з 22:00 до 07:00. Іноді недостатній нічний відпочинок можна компенсувати денним сном після уроків.

Корисний раціон

Для збереження здоров’я очей і організму в цілому раціон дитини повинен бути багатий на вітаміни та мікроелементи. Корисними для очей вважаються:

  • м’ясні продукти: крільчатина, телятина;
  • морська риба;
  • всі ягоди;
  • фрукти та овочі, що містять вітамін А (абрикоси, морква, гарбуз, цитрусові);
  • молочні продукти: кефір, домашній сир;
  • горіхи та рослинні олії (лляна, гірчична тощо);
  • зелень.

Тож як бачите, чималу роль у збереженні зору дитини відіграє правильний розпорядок дня, де є місце здоровому раціону та сну, прогулянкам на вулиці з активними іграми та спортом, раціонально організованому робочому місцю й пасивному відпочинку. Тож організуйте розпорядок дитини таким чином, щоб наповнити його не лише заняттями, але й активним дозвіллям — і проблем з зором у дитини не буде!

29 Серпня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *