Нейробіка – корисна зарядка для вашого мозоку

Всупереч поширеній думці, нервові клітини все ж відновлюються. Науковці довели, що будь-якій людині під силу тримати свій розум в тонусі, тренуючи мозок так само, як і м’язи.

Виявляється, розумові здібності зменшуються не в результаті відмирання нервових клітин, а внаслідок виснаження дендритів, що пропускають нервові імпульси від однієї клітини до іншої. І коли протягом тривалого часу зв’язок між певними клітинами відсутній, вони за непотрібністю поступово атрофуються. Цей процес чимось нагадує м’язи, котрі без фізичних навантажень так само атрофуються. І якщо аеробіка тренує м’язи, то нейробіка — це зарядка для мозку.

Протягом тривалого часу науковці стверджували, що дендрити не здатні до відновлення. Утім, останні досліди довели, що це не так, і що наш мозок здатний пристосовуватися до змін оточуючого середовища. Так виникла нейробіка — комплекс вправ для мозку. Нейробіка допомогає тренувати різні ділянки нашого мозку та зв’язки між ними. Це дозволяє досягти якісної та швидкої розумової роботи.
А що може бути важливішим у розпалі учбового та робочого року?

Вправи з нейробіки

Вправи з нейробіки тренують наш мозок та перешкоджають передчасному старінню нервових клітин. Ось декілька з них:

  • Розвивайте свої тактильні навички. Навчіться лише на дотик відрізняти монети різного номіналу або опануйте систему читання та письма для сліпих.
  • Грайте в настільні ігри: необхідність прораховувати різні комбінації та продумувати ходи не дає мозку старішати.

  • Читайте нові для вас газети, книги, журнали. При цьому звертайте увагу на теми, якими ви раніше не цікавилися. Користь від читання і так зрозуміла, а в цьому випадку вона подвійна.
  • Періодично оновлюйте інтер’єр своєї оселі або робочого місця. Переставляйте речі, змінюйте фон комп’ютера і т. ін.
  • Включіть в свій щоденний раціон продукти, багаті на антиоксиданти (так звана «їжа для розуму»). Це різноманітні ягоди, зелень, зелений чай тощо.
  • Частіше подорожуйте та намагайтеся якомога більше побачити, почути та дізнатись.

  • Щоразу намагайтеся привнести в свій звичний ритм життя щось новеньке. Наприклад, виконуйте завдання не в звичному для вас порядку, ходіть на роботу різними шляхами і т.д.
  • Нейробіка вважає, що одяг впливає на наш образ думок та відчуття. Не бійтеся змінювати імідж та намагайтеся урізноманітнити свій гардероб.
  • Дії, котрі ви виконуєте «на автоматі», можна урізноманітнити, якщо виконувати їх із закритими очима (це може бути, наприклад, прийняття душу, обід та ін.). Таким чином, ви перекриєте зоровий інформаційний канал, і ваш мозок буде змушений користуватись іншими органами відчуття.
  • Якомога частіше намагайтеся відвідувати нові для вас місця, заводьте нові знайомства.
  • Якщо ви звикли виконувати певні дії правою рукою, спробуйте зробити навпаки: робити це лівою. Наприклад, набирати номер телефону, чистити зуби і т.д. Так ви укріплюватимете зв’язок між півкулями мозку.

  • Готуйте нові страви, а під час вечері в ресторані замовляйте щось особливе — щось таке, чого ви раніше не пробували.

Саморозвиток є обов’язковою умовою успіху сучасної людини. Тож ніколи не зупиняйтеся на шляху прогресу!

10 Січня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *