Життя в гармонії: Jooble про баланс між роботою, сім’єю та піклуванням про себе

У сучасному світі межі між робочим та особистим простором бувають дуже розмитими. Відсутність часу для себе, родини та відпочинку часто буває причиною професійних вигорянь. Щоб запобігати їх виникненню, необхідно навчитися правильно розподіляти енергію та пріоритети між щоденними справами. Сьогодні багато компаній публікують вакансії за чітким графіком, наприклад, на Jooble часто пропонується робота для мами в декреті з частковою зайнятістю. У цій статті ми розповімо як знайти ідеальний баланс в житті та працювати у задоволення. 

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

робота для мами в декреті

Що таке правильний work-life balance?

Здоровий баланс між роботою та життям передбачає свідомий розподіл свого часу між професійними обов’язками та особистими справами, надаючи при цьому пріоритет турботі про себе та свою родину. Разом з експертами компанії Jooble ми склали перелік його основних характеристик:

  • Чіткі межі – робота має виконуватися тільки у відведені для неї години та не може забирати особистий час. Вільний час слугує для відпочинку та хобі, які заряджають нас енергією та натхненням перед новим робочим днем.
  • Керування часом – необхідно вміти розставляти пріоритети та реалістично оцінювати час, який потрібен для виконання певного завдання. Якщо щодня ставити перед собою купу задач, що просто фізично неможливо виконати, це слугуватиме причиною хронічної втоми.
  • Менеджмент стресу – тривалі емоційні перенапруження часто спричиняють внутрішні хвороби та психологічні розлади. Знижувати рівень стресу можна за допомогою дихальних вправ, регулярної фізичної активності, пошуку нових хобі, практик усвідомленості.
  • Гнучкість – можливість змінювати свій графік за непередбачуваних обставин або особистих потреб, не поступаючись при цьому робочими зобов’язаннями.

work-life balance

З появою можливості вибрати вакансію дистанційно працівникам стало легше знайти work-life balance. Люди перестали витрачати час на дорогу, почали більше перебувати зі своєю родиною, змогли облаштувати для себе максимально комфортну атмосферу та графік. Тут також буде доречним згадати про сайт Jooble, на якому зараз пропонується робота часткова зайнятість й щодня з’являються нові вакансії.

Шукай EVA Blog в Instagram

Як налагодити баланс між роботою та життям: 5 ефективних порад

Якщо ви помічаєте у своєму житті постійні перепрацювання, ускладнення взаємовідносин в родині або з друзями, нестачу часу для піклування про себе, часті вигорання, слід замислитися над своїм життєвим балансом. Наступні поради допоможуть правильно розподіляти енергію між роботою та відпочинком.

Як налагодити баланс між роботою та життям

№1. Шукайте роботу, яку ви любите

Якщо ви переживаєте хронічні стреси та вигорання не через втому, а через нелюбов до актуальної діяльності, подумайте над тим, щоб знайти роботу, яка приноситиме задоволення. Проаналізуйте всі аспекти, що не дозволяють вам бути щасливим, та складіть план подальших дій. Можливо, вам просто не підходить середовище, а не професія загалом, то ж слід просто змінити компанію.

Цікаво на тему: 11 звичок, які допоможуть вам бути більш продуктивною

Експерти радять віддавати перевагу роботі, якою ви настільки захоплюєтеся, що могли б виконувати безкоштовно. Саме у такій спеціальності ви зможете повною мірою реалізуватися та розкрити власний потенціал.

Шукайте роботу, яку ви любите

№2. Плануйте свій робочий час

Для правильного балансу визначтеся з часом, у який ви щодня будете закінчувати працювати. Запишіть його в статусі в офісних месенджерах, переведіть програми та пристрої у режим сну на неробочі години.

Також рекомендуємо:

  1. Спробувати працювати по таймеру Pomodoro для підвищення концентрації та продуктивності.
  2. Розраховувати кількість часу для кожного виду завдань, наприклад, перевірка пошти – 30 хвилин; онлайн-зустріч з колегою – 40 хвилин тощо.
  3. Уходити на обідню перерву мінімум на 45 хвилин, щоб відпочити та відновити сили перед наступною частиною робочого дня.

Плануйте свій робочий час

Пам’ятайте, що встигнути все – неможливо, тому не бійтеся провести день недостатньо продуктивно або щось забути зробити. Замість того, щоб жертвувати особистим часом, переносьте деякі офісні справи на дні, коли ви маєте меншу завантаженість.

Цікаво на тему: 7 ідей, як цікаво провести вихідні в місті

№3. Ставте своє здоров’я у пріоритет

Вашою головною турботою повинно бути фізичне, емоційне та психічне здоров’я. Важливо налагодити правильне харчування та після роботи почати займатися спортом або іншими справами, які допомагають зняти напругу та стрес. Наприклад, йога або прогулянки на свіжому повітрі. 

Ставте своє здоров’я у пріоритет

Якщо ви хочете покращити психологічний стан та записатися на терапію, обов‘язково знайдіть час на це у своєму графіку. Навіть якщо вам доведеться уходити раніше з роботи, після сеансу ви будете щасливішими й продуктивнішими наступного дня. 

Цікаво на тему: 16 ідей самопідтримки, коли енергія на нулі

№4. Знайдіть собі улюблену справу поза роботою

Хобі та інтереси здатні підвищувати нашу енергію та життєвий тонус. Знайдіть собі захоплення, якому можна приділяти час після роботи. Віддавайте перевагу активному відпочинку, наприклад, спорту, курсам з малювання, кулінарії, волонтерству тощо.

Знайдіть собі улюблену справу

Цікаво на тему: Малювання як антистрес: 5 простих технік для вечірнього дозвілля

№5. Спілкуйтеся з керівником 

Поганий баланс між роботою та особистим життям часто посилюється страхом, що ми виконуємо недостатньо задач. Зустріньтеся зі своїм керівником, щоб він допоміг вам визначити пріоритетність задач. Якщо справ надто багато і ви відчуваєте, що не справляєтеся, можливо, треба запропонувати делегування частини обов’язків колегам або винаймання нових працівників. 

 

Читайте також:

16 Листопада / 2023 Саморозвиток

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Дякую за таку прекрасну статтю 🙌🏻Чудово розібрані всі аспекти.Було дуже цікаво та корисно почитати та винести для себе щось нове.❤️

Рекомендовані статті
Що таке аскеза і як вона працює
20 Вересня / 2023 Натхнення
0-Інтуїція
27 Лютого / 2024 Натхнення