Малювання як антистрес: 5 простих технік для вечірнього дозвілля

Заняття творчістю мають багато позитивних наслідків. Під час такої діяльності розум ніби відпочиває, можуть приходити цікаві думки, розв’язання складних питань. У такі творчі хвилини можна краще пізнати себе, перепочити від рутини й навіть позбавитись стресу. Найліпше справляється з цим монотонне малювання, під час якого не замислюєшся над технікою виконання. Тож сьогодні розповімо про найпростіші техніки малювання, які допоможуть вам корисно й цікаво провести вечір після складного дня.

Ниткографія

threads
Для цієї техніки нам потрібні:

  • вода;
  • нитки;
  • папір;
  • гуаш;
  • палітра;
  • пензель.

Як видно із назви, малювати будемо ниткою. Для початку змочуємо її у воді, щоб надалі було простіше фарбувати. Надлишок вологи віджимаємо й приступаємо до фарбування нитки. Беремо пензель, набираємо на нього трохи гуаші й профарбовуємо всю довжину нитки. Далі кладемо нитку на папір під цікавим кутом або з завитками, зверху — ще один аркуш, злегка його придавлюємо й швидким рухом витягуємо нитку. Лишилося найцікавіше — зняти верхній аркуш і подивитися на візерунок, який у нас вийшов.

За допомогою цієї техніки можна малювати неймовірно красиві квіти. Не бійтеся експериментувати й гратися із розташуванням нитки — додавши трохи фантазії, ви можете створити справжній шедевр!

Малювання листям

leaves painting

Наступна техніка особливо актуальна восени, тому що малювати ми будемо листям. Бажано використовувати свіже листя, щоб воно не кришилося.

Починаємо з того, що робимо на листку хороші жирні мазки — для цього можна використовувати різні кольори з вашої палітри. Головне, щоб були зафарбовані всі великі жилки. Потім прикладаємо листок до аркуша паперу, обережно притискаємо й знімаємо.

Зазвичай відбитки листя на папері створюють контур, схожий на дерево, тому за допомогою цієї техніки можна просто й швидко намалювати ліс.

Техніка розбризкування

Для цієї техніки слід підібрати пружні пензлі (бажано з синтетики або щетини), оскільки нам потрібно буде розбризкувати акварельні фарби. Перш ніж почати бризкати, трохи змочуємо папір водою. А далі б’ємо пензель об палець і таким чином отримуємо великі чи маленькі плями. Трохи потренувавшись, ви зможете регулювати діаметр плям залежно від кількості води на пензлі. Якщо води багато, краплі будуть великими, а якщо мало — тоненькими.

Цю техніку можна також комбінувати зі звичайним малюванням. Один елемент малюнка зробити з плям, наприклад крону дерева, а сам стовбур домалювати вже пензликом. Інший варіант: намалювати обличчя пензлем, а волосся — за допомогою плям різного діаметру.

Нейрографіка

neirographic

Одна з нових технік арттерапії. Перед початком малювання слід сформулювати у свідомості якусь проблему або нерозв’язане питання, відчути його та протягом 3–4 секунд виплеснути цю емоцію на папір за допомогою олівця або ручки. Зазвичай виходить щось на зразок закарлюки.

Далі — найцікавіше. Потрібно закруглити всі гострі кути на малюнку. По мірі того, як ви вигадуєте способи закруглення того чи іншого кута, ви входите в монотонний, медитативний стан, в ході якого закругляються гострі кути й вашої проблеми. Закарлюка перестає бути в центрі аркуша, змінює свій візерунок. Ви побачите, як вона обросла новими лініями, малюнок став більшим і об’ємнішим — разом з цим приходить і розуміння того, що ви не одні на світі з такою проблемою.

З таким малюванням відбувається виплеск емоцій, приходить розв’язання проблем. Крім того, сам малюнок виходить абсолютно незвичайним: це немов зліпок ваших емоцій на даний момент життя.

Вільне малювання

painting

Остання техніка більше стосується інструментів. Уявімо, що ви вирішили малювати, фарби у вас є, а ось пензлики всі загубилися. Не варто відкидати своє бажання: замість пензля ви можете скористатися руками (пальцями, долонями), ватяними паличками, гребінцем, зубною щіткою або роздувати фарби за допомогою коктейльної трубочки.

Можливо, ви помічали, що після танців, малювання чи інших творчих проявів у вас стає більше енергії. Творчість знижує стрес, поліпшує настрій і навіть трансформує складний стан. І все це так просто і так красиво — потрібно лише почати.

16 Жовтня / 2019 Дозвілля

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Лида

    Дуже пишаюсь цим магазином

Рекомендовані статті
Благодійність