16 ідей самопідтримки, коли енергія на нулі

Святкові клопоти давно позаду, корпоративні вечірки і розтягнута низка зустрічей з друзями і родичами теж. Олів’є доїли, улюблені фільми в сотий раз подивилися, і знову — робота, побут, рутина. Повернення до буднів в цьому році далося мені складніше, ніж звичайно. Чи то мало сонця і вітамінів, то чи чергові розборки Місяця з іншими планетами, але весь січень я відчувала себе втомленою та пригніченою. Щоб підтримати себе і підбадьоритися, я склала список справ і приємностей, які, в основному, не вимагають особливих витрат і підготовки. Ділюся в надії, що якась із ідей стане в нагоді і вам! Чим більше пунктів ви спробуєте додати в своє життя, тим більше шансів, що навіть в похмурий холодний день ви будете почувати себе бадьорою і радісною.

У фокусі уваги — тіло і організм в цілому. Якщо не звертати уваги на потреби тіла, то ніякі радості на кшталт нового крему для рук, зустрічі з подругою або підвищення зарплати не допоможуть впоратися з втомою.

Програма мінімум:

1. Висипатися. Всі знають, що дорослій людині потрібні не менше семи годин сну на добу, а краще вісім-дев’ять, але чи спите ви ці дев’ять годин?

2. Пити достатньо води. Влітку витримувати питної баланс, звичайно, легше, але і взимку важливо не забувати пити просту негазовану воду. Мої лайфхак: ставити склянку з водою поруч з робочим місцем; кожен раз, коли хочеться випити чай або каву, я спочатку випиваю склянку води. І після цього в половині випадків бажання чаювання відпадає.

3. Вживати менше цукру і випічки. Так, після солодкого ми відчуваємо приплив сил і підйом настрою, але це короткочасний ефект, після якого знову — млявість і емоційний спад.

4. Додати в раціон більше білків і складних вуглеводів, а також фруктів і овочів.

5. Дати тілу невелике, але регулярне навантаження. Всі мої спроби займатися йогою або пілатесом по відео в Youtube провалилися, тому що не вдалося створити звичку. В цьому році я вирішила почати… з однієї хвилини фітнесу. Я не жартую: кожен день я робила тільки скручування. Через тиждень тіло звикло, що я від нього щось хочу, і я додала розминку, яку робила на заняттях йогою. Помітила, що, якщо встала сонна або з поганим настроєм, навіть мінімальних навантажень досить, щоб прокинутися і розворушитися. Коли вправи увійдуть до звички, потроху додайте навантаження і збільшуйте тривалість занять.

Програма максимум (на додачу до пунктів вище):

6. Спробувати медитації — хоча б і за допомогою мобільних додатків. Мені подобаються Headspace, Calm, Insight Timer, Stop, breathe and think. На Youtube можна подивитися ранкові та вечірні медитації по методу Сильва.

Цікаво по темі: Жіноча енергія: як утримувати та поповнювати

7. Виділити півгодини на щоденну прогулянку. Їздите машиною? Залишайте її за кілометр від роботи. Громадським транспортом? Виходьте на одну зупинку раніше, щоб пройтися додому пішки.

8. Відвідати пробний урок танців або зумби. Якщо сподобається, придбати абонемент і продовжувати заняття.

У фокусі уваги — настрій. Щоб порадувати себе і зарядитися приємними емоціями, я найчастіше:

1. Зустрічаюся з друзями. Спілкування, жарти, настільні ігри, обмін новинами і спогадами надають мені сил навіть у найскладніші часи.

2. Читаю паперові книги. Тиша, остиглий чай в чашці і шурхіт сторінок — формула мого ідеального вечора в кінці тижня, яка ніколи не підводить.

3. Печу пироги. Ні, це не суперечить третьому пункту зі списку вище, тому що від одного шматочка пирога в тиждень ще ніхто не постраждав. Секрет в тому, щоб спекти пиріг і покликати друзів на чай.

4. Обираю в найближчому магазині EVA щось з косметики: крем для рук, корейську маску для обличчя або просто новий гель для душу.

5. Включаю вдома музику на всю гучність і танцюю. Якщо ми їздимо з подругою на автомобілі, то любимо співати разом з радіо.

6. Ходжу в кіно на ранковий сеанс, коли в залі мало глядачів. Вдома дивлюся відео про подорожі в країни, в яких ніколи не була.

7. Запалюю свічки за вечерею. Вид танцюючих вогників обволікає мене особливим відчуттям спокою і затишку, і завжди дарує атмосферу свята.

8. Довго приймаю душ, роблю маски для обличчя і для волосся, згадую про скраб для тіла.

Можна нарікати на відсутність сонця та зиму і, зітхаючи, гортати чужі фото з Балі, але вплинути на погоду і місце, де застала нас ця пору року ми не можемо. Проте можемо налагодити режим сну, відкоригувати харчування, додати спорт в своє життя і прикрасити цю базу тим, що дарує нам радість і задоволення. Беріть мій список за основу, міняйте, доповнюйте на свій розсуд — і нехай кожен день буде в радість!

13 Лютого / 2020 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Ірина

    Гадаю, що моя емоційна виснаженість досягла такого рівня, що звичайним гелем для душу, спортом та стаканом водички ситуацію не виправити(( У таких випадках можна перехавантажити мозок лише повною зміною обстановки. Краще усе ж на Балі відновлювати енергію)

  2. Людмила

    Дуже гарна стаття!! Треба полюбити себе и вміти створювати приємні миті та насолоджуватись ними! Всім гарного дня!

  3. Галина

    Я повністю згодна з автором, що потрібно всілякими способами піднімати собі і іншим настрій, бо від того що ми робимо і як ми це робимо залежить наскільки якісним і цікавим стане наше життя! Дякую за Позитив, який Ви передаєте і бажаю здоров’я, радості, тепла, чудового настрою і нехай незалежно від погоди сонечко завжди світить у Вашій душі!