Що таке софт скіли та як їх розвивати, щоб досягнути успіху

Soft skills — м’які, гнучкі навички. Допомагають незалежно від професії адаптуватися до змін та працювати в команді. Окрім того, вони включають особисті якості, корисні у взаємодії з іншими. У часи, коли технічні можливості зростають дуже швидко, а вузькоспеціалізовані навички можуть різко втратити актуальність, софт скіли є універсальними, підвищують твою вартість на ринку праці та можливості для розвитку. Які ж бувають soft skills та як їх прокачати? Зараз розповім детально, а ти тим часом зберігай посилання на статтю.

4К: головні софт скіли майбутнього

1-головні-софт-скіли-майбутнього

Ці чотири гнучкі навички стануть корисними незалежно від сфери діяльності. Актуальні як для дітей, так і для дорослих. Вони є важливими особистими якостями, які допоможуть досягнути успіху.

Критичність

2-Критичність

Критичне мислення особливого значення набуває в часи надлишку інформації. Вміння аналізувати багато різних джерел, піддавати сумніву отримані дані, дивитись на питання з різних ракурсів допомагає раціональніше сприймати світ. Звісно, ніхто не застрахований від когнітивних викривлень. Але вміння помічати їх знижує імовірність помилки. В професійній сфері, наприклад, керівникам, критичне мислення допомагає бачити можливості та можливі варіанти розвитку подій.

Шукай EVA Blog в Instagram

Окрім того, не зайвою буде й інформаційна гігієна. Як і з харчуванням, варто свідомо підходити до вибору того, що в себе закидуєш.

Як розвивати?

3-Критичність

Проста вправа — піддавай сумніву свої переконання. Наприклад, спробуй поставити себе на місце людини з протилежною думкою, та з такого ракурсу аргументуй не властиву тобі позицію. Або “напади” на своє переконання, спробуй відшукати в ньому слабкі місця, розглянути з ракурсу “а раптом це не так”. Цікаво, що в пошуку аргументів “проти” ти цілком можеш підкріпити правильність своєї позиції.

Цікаво на тему: Що таке колесо життєвого балансу та як його побудувати?

Комунікативність

4-Комунікативність

Вміння спілкуватися, як офлайн, так і месенджерах, листуванні, лише на перший погляд здається простим. Насправді ж цей soft skill значно ширший за банальне озвучування інформації. Приклад задач, які він охоплює:

  • донесення думки до колег, підрядників, клієнтів;
  • розуміння їх потреб та запитів;
  • презентація своїх ідей як у small talk, так і в публічних виступах.

Комунікативні навички важливі не лише в робочих питаннях, а й в особистому спілкуванні. Будуй взаємодію екологічно, тренуйся формулювати запити “Я-повідомленнями”, вчись слухати та, головне, чути, що тобі кажуть інші. Намагайся не впадати в осуд, та й взагалі не оцінювати, якщо про це тебе прямо не попросили.

Як розвивати?

5-Комунікативність

Варіантів багато, поділюсь базовими прикладами, що допоможуть почати:

  1. Вивчай мови. Англійська давно стала базою, яку варто прокачувати за замовчуванням, бо вона значно розширює доступ до інформації та можливості комунікації.
  2. Прочитай книгу Маршала Розенберга “Ненасильницьке спілкування”.
  3. Адаптуй під себе техніку “промова в ліфті” (elevator pitch). Особливо корисною ця навичка може стати для керівників.
  4. Зроби замітки ідей тем для small talk. І тоді тобі не доведеться говорити про погоду та затори на дорогах.
  5. Тренуй активне слухання. Так й в цілому вчись щиро цікавитись людьми.

Цікаво на тему: Трикутник Карпмана — ігри, в які грають люди

Креативність

6-Креативність

Вміння знаходити незвичні варіанти розв’язання задач, дивитись на них під новим кутом, міксувати, здавалось би, несумісні речі набуває все більшого значення у світі, який постійно змінюється. Природні здібності мають вплив на креативність, але це скоріше просто полегшує старт. Регулярні тренування важливіші у розвитку цього софт скіла.

Як розвивати?

7-Креативність

Приклад дій, що допоможуть розвинути креативність:

  1. Тренуй надивленість не лише в професійній сфері. Навіть якщо здається, що ти створюєш нове з нічого, твій мозок використовує цеглинки інформації, які колись біли туди закладені.
  2. Веди щоденник ідей. Записуй у нього все, навіть найшаленіші варіанти. Хто зна, який з них колись надихне.
  3. Виконуй буденні задачі незвичним способом. Піди на роботу іншим шляхом, поскладай речі без допомоги рук, приготуй улюблену страву без використання звичного приладдя.

Цікаво на тему: Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Кооперація

8-Кооперація

Самотужки складно втілити в життя грандіозний проєкт. Та й в цілому, людина — істота соціальна, тож їй важливо бути частиною групи та вміти працювати у команді. Хоч гра в м’яч для дітей, хоч створення великої корпорації вимагають таких soft skills, як командна робота та розподілення ролей. Якщо помічаєш, що тобі складно бути частиною загальної активності, поміркуй, чи достатньо в тебе інших компетенцій, щоб це компенсувати. Якщо ні — прокачування вміння співпрацювати має отримати підвищену увагу.

Як розвивати?

9-Кооперація

Корисним стане визначення пріоритетів та розподілення ролей. Для їх тренування підійдуть командні ігри або аналіз фільмів, в яких група людей діє спільно. Також значну увагу приділи розв’язанню конфліктів, почитай та запам’ятай кілька технік для цього.

Для керівників розвиток гнучкої навички кооперації може початися з таких пунктів: постановка цілей та їх пріоритизація, делегування, методики керування проєктами.

Цікаво на тему: 5 порад, як перестати заздрити іншим людям

Додаткові софт скіли

10-Додаткові-софт-скіли

Soft skills, які озвучила вище, — це база, яку найчастіше згадують дослідники, психологи, коучі. Але ж навички гнучкі, тож і перелік їх може бути значно ширшим. Виділю кілька з тих, що також будуть корисними для досягнення особистого успіху.

Адаптивність

11-Адаптивність

Гнучкість, вміння бачити можливості та використовувати їх — все це можна віднести до адаптивності. Часи змін мають значний потенціал для росту, таке розуміння важливе й для дітей, і для дорослих. Інколи раціональніше використовувати силу течії, ніж намагатись рухатись проти неї.

Як прокачати?

12-Адаптивність

Приклади, що корисно робити для розвитку цієї гнучкої навички:

  • знаходити та відпускати застарілі звички;
  • тренувати крос-функціональність;
  • уявляти, як вчиниш, якщо звичні заняття стануть недоступні, знаходити альтернативи;
  • прокачувати філософські знання, щоб вміти по-різному дивитись на світ.

Цікаво на тему: Що таке інтуїція і як її розвивати?

Вміння та бажання вчитися

13-Вміння-та-бажання-вчитися

Ця особиста якість — основа саморозвитку, яка сприяє адаптивності та підвищує конкурентоспроможність на ринку праці. У світі, що динамічно змінюється, вміння швидко опановувати знання у поєднанні з бажанням це робити ввімкнуть зелене світло на шляху до успіху. Звісно, при умові, що отриману інформацію ти використовуватимеш на практиці.

Як прокачати?

14-Вміння-та-бажання-вчитися

Розвивай менеджмент знань:

  1. Сформуй добірку ресурсів, за якими будеш слідкувати для отримання інформації. Серед них мають бути як професійні (особливо важливо для керівників, щоб залишатись в темі розвитку ринку), так і ті, що відповідають особистим інтересам.
  2. Тренуйся складати план навчання: визнач мету, терміни, необхідні кроки, джерела інформації та точки контролю.

Цікаво на тему: 7 хобі, які допоможуть стати цікавим співрозмовником

Самоорганізація

15-Самоорганізація

В цей пункт можна віднести навички пріоритизації та тайм-менеджменту. Саме в такому порядку, бо який сенс будувати таймінги задач, які об’єктивно з категорії “впихнути непотрібне”? Вміння організувати себе як в робочих задачах, так і в особистих, може стати ключовим у побудові гарномійного work-life balance. А якщо плануєш або вже є керівником, розширюй цю гнучку навичку на управління проєктами.

Як прокачати?

16-Самоорганізація

Кілька кроків для прикладу:

  1. Визнач період дня, в який ти найбільш продуктивна. Плануй справи з врахуванням цього піку активності.
  2. Досліди техніки визначення пріоритетних задач. Підбери ту, що є найбільш ефективною для тебе.
  3. Спробуй правило “2 хвилин”. Просто почни виконувати задачу, пообіцявши собі зупинитись, якщо через дві хвилини вона не піде. Деякі справи ти за цей час встигнеш завершити, а деякими повноцінно захопитись.
  4. Протестуй кілька способів підвищення особистої ефективності. Наприклад, спробуй метод GTD (Getting Things Done).
  5. Навчись планувати відпочинок так само як плануєш роботу. І я не про відпустку, а про регулярне відновлення сил впродовж дня.

Цікаво на тему: Позитивні афірмації на кожен день для жінок

Емоційний інтелект

17-Емоційний-інтелект

Люди — не роботи, тому емоції відчутно впливають на наші рішення. Вміння розуміти свої та чужі почуття допомагає прояснити контекст та якісніше вибудовувати комунікацію. Гнучка навичка емпатичності не підштовхує тебе піддаватись чужим емоціям. В ідеалі вона має сприяти керуванню власними. Зокрема, в цьому напрямку корисно дізнатись термін асертивність, який нагадує про баланс відстоювання своїх особистих кордонів з повагою до кордонів інших.

Як прокачати?

18-Емоційний-інтелект

Спробуй для початку:

  1. Веди щоденник емоцій. Тренуйся відстежувати їх на етапі зародження, а не в момент, коли вже не здатна їх контролювати.
  2. Тренуй вміння казати “Ні”. Не формуй у людей очікування, які об’єктивно нічого окрім негативу обом сторонам не принесуть.

Цікаво на тему: Конструктивна критика в стосунках: висловлюємо претензії правильно

19-Навичка-дбати-про-здоров’я

Спорт, сон, збалансоване харчування, догляд за тілом  — це база, яка значно підвищує твої можливості. Сюди ж додам ефективний відпочинок, про який трохи згадувала вище. Якби мене попросили назвати ТОП софт-скілів для дітей, я б обов’язково додала саме цей пункт. Адже в дорослому віці сформувати цю гнучку навичку виявилось значно складніше та дорожче, особливо коли тривалий час жила в парадигмі “треба піднажати, відпочинеш потім”.

Як прокачати?

20-Навичка-дбати-про-здоров’я

В описі навички вже є приклади кроків, які можна робити для себе підпунктами чек-листа. Додатково зазначу, що добре буде прокачувати знання анатомії. Бо інформації зараз доступно багато, і навіть спеціалісти припускаються помилок. То ж більше власних знань — легше вмикати критичне мислення.

Цікаво на тему: Емоційне вигорання: причини, симптоми та як із ним упоратися

Психологічна саморегуляція та стресостійкість

21-Психологічна-саморегуляція-та-стресостійкість

Наше ментальне здоров’я не менш важливе, ніж фізичне. Знання психології допомагають корегувати свою поведінку й впливати на взаємодію з іншими. Окрім того, гнучка навичка психологічної саморегуляції разом з турботою про фізичне здоров’я підвищують стресостійкість. Бо стрес — нормальна реакція на ненормальні обставини. Але фізіологічно він працює так, що має бути швидкоплинним:  подразник – стресова реакція – зміна умов – повернення в нормальний стан. Тож важливо навчитися хоча б психологічно не затримувати себе в стресовій реакції, якщо немає фізичної можливості позбутись її збудника.

Як прокачати?

22-Психологічна-саморегуляція-та-стресостійкість

Окрім читання психологічної літератури варто попрактикуватися знаходити джерело проблеми. Для цього чудово підійде практика саморефлексії. А позбутися наслідків стресу може допомогти регулярна медитація та дихальні техніки.

Цікаво на тему: Що таке пасивна агресія, як її розпізнати та протистояти

Поради, як успішно прокачувати soft skills

23-Поради,-як-успішно-прокачувати-soft-skills

Наостанок трохи охолоджу твій запал, якщо після прочитання статті вирішиш, що треба негайно прокачувати всі зазначені гнучкі навички. Ось кілька порад, якщо хочеш розвивати особисті якості ефективно:

  1. Вибери пріоритетні soft skills. Все й одразу — погана ідея, оперативка мозку не похвалить. Розпилювання фокуса уваги зазвичай більше втомлює, ніж дає користі.
  2. Оціни наявний рівень. Отримай зворотний зв’язок від інших, не покладайся лише на особисте сприйняття. З власного досвіду, ми часто видаємо бажане за дійсне.24-Поради,-як-успішно-прокачувати-soft-skills
  3. Склади план. Пропиши конкретні маленькі кроки, які стануть твоєю дорожньою картою в опануванні нової гнучкої навички. Так зможеш отримувати порцію дофаміну за кожен пройдений етап.
  4. Проводь саморефлексію. Тобі необхідні точки контролю, показники, які вкажуть, що ти досягла мети. Вони мають бути прив’язані до чітких термінів. Раз на період обов’язково переглядай свій прогрес та розбирай проблемні місця.

Цікаво на тему: 5 простих порад, як полюбити себе

Якщо з хард скілами тебе може замінити машина, бо вони часто більш алгоритмізовані, то сотф скіли дуже гнучкі та мінливі, підв’язані під особисті якості, потребують швидких рішень. І відповідно, їх комбінації складніше відтворити. Звісно, це не вичерпний перелік soft skills, які необхідні для успіху. Але якщо прокачаєш їх, ти вже значно покращиш якість свого життя!

Читайте також:

9 Квітня / 2024 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті