Що таке інтуїція і як її розвивати?

У випадках, коли логіка не підказує однозначно правильне рішення, на допомогу приходить вміння почути свій внутрішній голос. От тільки в багатьох виникають сумніви, чи варто йому довіряти? Сильна інтуїція здається вродженою здібністю, а звичка все раціоналізувати відбирає в неї право голосу. Та чи правильно це? Пропоную дізнатись більше, чим відрізняється “шосте чуття” від видавання бажаного за дійсне. І звісно ж, розглянути, які практики та самостійні вправи сприятимуть посиленню інтуїції.

Що таке інтуїція?

1-Що-таке-інтуїція

Інтуїція — здатність несвідомо робити правильні припущення щодо розвитку подій або прийняття рішень. Хтось наділяє її магічно-езотеричними властивостями. Інші порівнюють її з внутрішнім голосом, який підказує правильні відповіді. Але якщо підійти більш прагматично, це вміння без активного включення логіки робити висновки та прогнози на їх базі.

2-Що-таке-інтуїція

Інтуїція оперує даними, але на рівні відчуттів, а не свідомості. Це досить суб’єктивне поняття, бо важко чітко сказати, внутрішній голос чи багато несвідомо оброблених знань допомогли вчинити правильно, вдало та ефективно.

Шукай EVA Blog в Instagram

Чи можна покладатись на інтуїцію на 100%? Все індивідуально, адже на “шосте чуття” дуже впливає особистий досвід та різноплановість знань.

Цікаво на тему: Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Ознаки, що в тебе сильна інтуїція

У TikTok ти, напевно, зустрічала чорно-білі відео, на яких автор пропонує вгадати колір якогось предмета. І відповідь ти ніби навмання даєш, але насправді спрацьовує досвід. Ти вже колись бачила, як певні кольори змінюються, якщо накласти на них фільтр. Твоя пам’ять відклала в якійсь комірці співвідношення насиченості різних відтінків у чорно-білому світі. І коли ти перевіряєш інтуїцію та вгадуєш колір, насправді ти несвідомо порівнюєш ознаки з тим, що колись вже бачила.

3-Ознаки,-що-в-тебе-сильна-інтуїція

Під поняттям “розвинена інтуїція” зазвичай мається на увазі комбо з досвіду, уваги до відчуттів тіла та накопичених знань. Це будівельний матеріал, який ти завантажуєш у мозок, для подальшої побудови вдалих припущень. А тому для людини з сильною інтуїцією надзвичайно важливим є вміння помічати деталі. Це працює приблизно так:

  1. Твій мозок отримує інформацію: фіксує події, особливості речей, якісь факти, причинно-наслідкові зв’язки.
  2. На базі цього створює шаблони “Як є”, які використовує для прийняття рішень “Як буде”.

4-Ознаки,-що-в-тебе-сильна-інтуїція

Вміння почути свій внутрішній голос — це здатність сприймати явища чи події цільною картинкою, а не окремими деталями пазла. Завдяки цьому пропрацювання даних проходить швидше.

Задача сильної інтуїції — розвантажити мозок, не витрачати його ресурс на обробку інформації для прийняття рішення. Бо підключення “логічного сектору” завжди вимагає додаткової енергії. Хороша новина: якщо створені мозком схеми та зв’язки правильні, сильна інтуїція гратиме на твоїй стороні, допомагатиме вчинити ефективно. Якщо ж ні, вона помножуватиме помилки. Адже ти будуватимеш свої висновки на хибному фундаменті, а впевненість у своїй правоті заважатиме побачити нестикування.

Цікаво на тему: Позитивні афірмації на кожен день для жінок

10 технік, як розвинути сильну інтуїцію

Може здатися, що сильна інтуїція — це якість, яка від народження або є,  або немає. І якоюсь мірою це так. Але тренування допоможуть посилити природні здатності. Для цього корисно розвивати увагу, спостережливість, вміння помічати свої та чужі відчуття. Нижче розкажу про техніки, які у цьому допоможуть.

Вчись свідомо розслаблятися

Коли ти перевантажена інформацією, справами та постійно відчуваєш, як тіло стискає стрес, складно довіритись собі, почути свій внутрішній голос. Тому важливо використовувати практики, які допомагають розслабитись, відчути себе у спокої та безпеці. Антистрес-програма має бути і для тіла, і для розуму. Зокрема, не зайвим стане час від часу влаштовувати детокс від отримання інформації та не моніторити соцмережі.

5-Вчись-свідомо-розслаблятися

Веди щоденник відчуттів

Така вправа тренує спостережливість в моменті. Що я зараз відчуваю? Як це позначається в тілі? Які ознаки мого стану? Бажано робити це в різних настроях та ситуаціях. Поступово ти зможеш помічати більше відтінків почуттів, вибудовувати взаємозв’язки, знаходити причини своїх реакцій. І бачити, як аналогічні почуття проявляються в інших. А в майбутньому на базі цього досвіду приймати інтуїтивні рішення.

6-Веди-щоденник-відчуттів

Спостерігай за деталями

Схожа з попередньою практика для самостійного розвитку сильної інтуїції. Але в ній ти фокусуєшся не на власних відчуттях, а на ознаках об’єктів. Які дерева ростуть по дорозі від роботи до дому? Скільки сходинок від вхідних дверей під’їзду до твоєї квартири? Скільки поверхів у будинку, повз який часто проходиш? Деталі можуть бути різними. Головне, відточити навичку звертати на них увагу. І хто зна, можливо колись ти зрозумієш, що тобі брешуть, бо інтуїтивно побачиш розбіжність у маленькій деталі.

Цікаво на тему: 15 міфів про жіночу сексуальність, в які досі вірить суспільство

Практикуй медитації

Гарний спосіб розвантажити думки та почути свій внутрішній голос. Завдання під час медитації: розслабити тіло, випрямити спину, заспокоїти та зробити повільно-ритмічним дихання, а внутрішнім поглядом сфокусуватись на якомусь одному кольорі, мелодії, об’єкті. Після медитації необхідно прислухатись до підказок інтуїції та відчуттів в тілі.

7-Практикуй-медитації

Виділяй час на “блукання думок”

Стан, в якому ти не контролюєш думки, а дозволяєш їм йти хаотичним потоком. Перед цим бажано “завантажити в мозок інформацію” з питання, в якому хочеш знайти для себе відповіді. А потім просто живи життя, бажано з фізичною активністю та прогулянками на свіжому повітрі. В цей момент не фокусуйся на питанні, дозволь даним самим вибудуватись у правильну відповідь.

Тренуйся звертати увагу на реакції тіла

Не дарма ж кажуть”серце підкаже”. Наше тіло самостійно часом швидше пропрацьовує інформацію, ніж її встигає усвідомити мозок. І реакції в тілі показують нелогічне, але максимально щире ставлення до ситуації. Тож варто тренуватися помічати тілесні відчуття. Інколи логіка каже, що все ок, в той час, як ти фізично відчуваєш неприязнь до місця чи людини.

8-Тренуйся-звертати-увагу-на-реакції-тіла

Займайся творчими хобі

Малювання, ліплення, хендмейд — підійде все, де можеш відключити режим тотального контролю та дати голос несвідомому. Важливо, щоб заняття біло тобі щиро цікаве, з-під палки не працюватиме. А потім подивись, як саме твоя підсвідомість видала свої підказки.

Цікаво на тему: 7 хобі, які допоможуть стати цікавим співрозмовником

Пиши ранкові сторінки

Суть цієї практики у тому, щоб після пробудження викласти на папір (хоч справжній, хоч електронний) всі думки, що спали на думку. Відомо, що під час сну наш мозок структурує та обробляє отриману напередодні інформацію. Тож подібні ранкові сторінки несвідомого (або не ранкові, а просто після сну) підсвітять цікаві ідеї, які раціонально-логічна частина мозку може пропустити. Головне —  вимкнути фільтри, писати без структури, потоком.

9-Пиши-ранкові-сторінки

Додатково можна фіксувати сни, мрії, фантазії. І поступово вчитись чути свій внутрішній голос, шукати паралелі між тим, що тобі підкидає несвідоме та тим, як розгортаються події у житті, щоб навчитись інтуїтивно сприймати підказки.

Змінюй кут зору

Основні помилки при інтуїтивних рішеннях трапляються тоді, коли ти в їх основу поклала хибне твердження. Тому варто свідомо тренуватися змінювати кут зору на, здавалось би, ясні для тебе речі. Піддай сумніву те, в чому на 100 відсотків впевнена, та спробуй побачити інший варіант розвитку подій. І помітиш, що ця техніка дуже сприяє розвитку сильної інтуїції. Чим більше готових схем в тебе буде, тим більше шансів, що мозок несвідомо вибере найоптимальніший. Тож ходи різними маршрутами між звичними точками, виконуй побутові задачі лівою рукою, якщо ти правша, роби щось зовсім новим способом.

10-Тренуйся-передбачувати

Тренуйся передбачувати

Якщо поглянути на сильну інтуїцію як на навичку, то можна використати принцип спортивного тренування. Самостійно задавай собі вихідні умови та пробуй уяви кілька сценаріїв розвитку подій. А потім без включення логіки вибери найімовірніший і перевір, чи права була у припущенні. Бажано будувати гіпотези щодо подій чи явищ, які можеш безпосередньо перевірити.

Цікаво на тему: Що таке аскеза і як вона працює?

Розвинута інтуїція — це вміння несвідомо знайти правильні відповіді там, де в тебе нібито жодної інформації. А по факту мозок на основі попереднього досвіду правильно прогнозує варіанти розвитку подій та вибирає найоптимальніший. І чим краще  в тебе розвинена спостережливість, тим більше даних твоя пам’ять опрацює, відправить у несвідоме і в необхідний момент матиме шанс автоматично дістати, без залучення логіки. Тож якщо хочеш розвинути сильну інтуїцію, тренуй ці якості, будь відкрита новому та уважна до своїх відчуттів!

Читайте також:

27 Лютого / 2024 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті