Настільні ігри: розвиваємося разом із дітьми

Коли можливість вийти на прогулянку обмежена, залишаються домашні розваги. Спробуйте настільні ігри — це захопливий варіант дозвілля для всієї родини. Пропонуємо кілька настільних ігор, які точно сподобаються вам і вашим дітям.

Настольные игры: развиваемся вместе с детьми

Які настільні ігри існують

Настільними ігри називають через формат. Часто вони складаються з невеликих деталей, які можна розмістити на столі або тримати в руках. Різноманіття настільних ігор вражає: наразі можна знайти спортивні, стратегічні, логічні, інтелектуальні чи навіть економічні розваги для всієї сім’ї. 

Настільні ігри уже встигли стати цілою культурою, тож дедалі більше родин надають перевагу грі замість перегляду телевізора. Це чудова розвага, яка дозволяє не тільки повеселитися, а й розвинути певні навички.

Умовно такі ігри можна класифікувати за призначенням:

  1. Сімейні. Зазвичай це ігри з простими правилами та без вікових обмежень. Вони підходять і для школярів, і для дорослих. 
  2. Дорослі ігри потребують знання складних правил або містять матеріали з віковим обмеженням: «12+», «16+» чи «18+». Часто вони є тематичними: ігри для любителів коміксів, розваги для філологів, економістів тощо.
  3. Дитячі ігри мають прості правила, щоб гравці швидко їх запамʼятовували. Також розваги для найменших не потребують вміння читати чи рахувати більше як до 6 (наприклад, якщо гра побудована на випадінні цифри на гральному кубику).
  4. Для двох. Вони підходять для невеликої компанії, або, наприклад, для гри тата з дитиною.
  5. Для компанії. Різновид настільних ігор, для яких потрібно багато гравців. Серед найпопулярніших — «Мафія» і «Карти конфлікту». Такі ігри зазвичай підходять для дітей старших 6, а то і 8 років, оскільки крім знання правил вимагають дотримання певної стратегії.

Какие настольные игры существуют

Звісно, для родини з дітьми краще обрати розвивальні ігри з динамічним і захопливим сюжетом. Не обовʼязково це має бути гра, що розвиває розумові навички: цікаво тренувати швидкість реакції, витривалість, вміння блефувати чи переконувати тощо. Діти зацікавляться процесом і зʼявиться ефект змагання.

Якщо у вас велика родина, підійдуть і деякі ігри для компанії. Зазвичай в настільних іграх ідеальна кількість учасників від 3 і більше, тож проблем із вибором не буде. Можна дібрати ігри для двох, наприклад, розгадування загадкових ситуацій чи карткові квести.  

ТОП-10 настільних ігор для всієї родини

Щоб грати було цікаво всім членам сім’ї, варто правильно вибрати настільну гру. Рекомендуємо наш ТОП-10 розваг для родинного дозвілля: 

1. «Монополія». Знайома всім гра, де мета кожного учасника — стати найбагатшим гравцем і змусити інших збанкрутіти. Тут є місце і для удачі, і для кмітливості, і для вміння домовлятися і будувати стратегію. Це доволі тривала гра, яка може розважити родину на весь вечір. 

2. «Еліас». Гра, де одні гравці пояснюють слова, не називаючи їх, а інші намагаються їх відгадати. Видається простою? А якщо не вказувати на предмет і не використовувати спільнокореневих слів? Завдання команд — відгадати якомога більше слів впродовж хвилини.

3. «Дабл» і аналоги. Проста гра, яка передбачає пошук однакових карток. Розвиває увагу, памʼять і швидкість реакції. Правила дуже прості, тому сміливо вибирайте гру для родинних вечорів. 

4. «Уно». Карткова швидка гра для дорослих і дітей. Кожен гравець має позбутися всіх карт, не забувши вигукнути «Уно!», коли на руках залишається лише одна. Активні картки зі зміною напрямку чи пропуском ходу, а також змішування карт усіх гравців зроблять гру дуже напруженою і цікавою. Існує версія «Уно кідс» зі спрощеною колодою.

ТОП-10 настольных игр для всей семьи

5. «Дженга» та аналоги. Мабуть, немає людей, які ніколи не грали в «Дженгу». Весела гра на вправність рук: лише один неправильний рух — і вежа падає! Розташуйте її на підлозі — і нові відчуття від пошуку вдалої пози для витягування бруска вам гарантовані.  

6. Ігри на асоціації («Діксіт», «Імаджинаріум» і подібні). Гравці мають відгадати картинку, спираючись лише на асоціації того, кому вона дісталася. Дуже легка і неконфліктна гра для всієї родини.

7. «Ерудит». Відома багатьом з дитинства гра на складання слів із літер на спеціальному полі. Чудово підходить для дітей, бо збільшує словниковий запас. 

8. «Вірю — не вірю». Весела карткова гра, де знадобиться вміння блефувати. Гравці кладуть карту рубашкою догори, називаючи її. Наступний гравець може повірити й покласти таку саму (чи зблефувати) або перевірити карту попереднього гравця. Якщо той сказав неправду, має забрати всі карти зі столу. 

9. «Каркасон». Гра передбачає забудову своїх земель і розміщення підданих. Нові квадрати землі приєднуються за принципом доміно. Також базовий набір «Каркасон» можна розширити додатками або придбати спін-офи з цікавими сюжетами.

10. «Дикі джунглі». Рухлива гра на швидку реакцію. Кожен із гравців отримує колоду карток, перевернутих обличчям донизу. Одночасно всі перегортають картки: якщо у двох гравців зображення збігаються, вони мають наввипередки схопити тотем. 

ТОП-10 настольных игр

Асортимент настільних ігор не обмежується виключно цими варіантами, тому не забувайте заглядати на сторінки магазинів, підглядати в друзів чи знайомих тощо. Можна сказати, що наведена десятка — це вже перевірена класика, яка точно зацікавить родину і змусить відірватися від гаджетів хоча б на кілька годин.

Цікаво по темі: Перевірено на собі: 10 колективних ігор для дітей і підлітків

Переваги настільних ігор під час карантину

Якщо ви ще не зважилися на покупку, то розкажемо про переваги такого дозвілля, особливо на карантині:

  • широкий вибір в інтернет-магазинах і просте замовлення з доставленням додому. Вам не потрібно навіть виходити на вулицю, щоб придбати собі настільні ігри;
  • це інтерактивний розвиток дитини: памʼять, логіка, кмітливість, комунікативні навички, моторика тощо. До того ж ви й самі можете навчитись чомусь новому;
  • спосіб корисно і цікаво провести дозвілля з родиною. Уся сім’я захопиться новою розвагою не на один вечір, а коли всі стануть професіоналами, прокинеться азарт і конкуренція.

Преимущества настольных игр во время карантина

А головне, це абсолютно безпечні розваги, які здатні урізноманітнити домашні вечори в період вимушеної самоізоляції. Тож обирайте цікаві настільні ігри та бережіть себе, залишаючись вдома. 

16 Квітня / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність