Як досягти стану потоку? За книгою «Потік: психологія оптимального досвіду»

Щодня світ довкола нас ускладнюється. Разом із прогресом росте рівень добробуту, але ми не відчуваємо себе щасливішими. «Потік: психологія оптимального досвіду» Мігая Чиксентмігаї — не проста книга. Вона не дає прямих рецептів щастя. Навіть більше, вона руйнує популярні міфи: що щаслива людина не напружується, не думає про труднощі та має гроші, щоб не відмовляти собі ні в чому.

enjoying

Ця книга про те, що щаслива людина в ХХІ ст. — зріла, багатогранна й складна, як і сучасний світ. Вона не щасливіша за незрілу, але її щастя має іншу якість. Вона вміє тримати під контролем себе та свої почуття, знаходить радість у повсякденності, ставить перед собою цілі й успішно досягає їх. Усе це автор називає станом потоку. Щоб досягти його, потрібно докласти уваги та зусиль, адже він не приходить сам собою. Тож якщо популярні рецепти простого щастя дисонують з вашим внутрішнім прагненням, тоді вам точно варто прочитати цю книгу.

Що таке стан потоку і як його відчути

enjoying moment

Стан потоку, або оптимального досвіду людини, — це відчуття повного злиття зі справою, яку ви робите, коли не відчуваєте часу, втоми й навіть самих себе. І хоча Мігай Чиксентмігаї відкрив цей стан, коли вивчав життя творчих людей, досягти його може кожен.

Досягти стану потоку можна, займаючись хобі, улюбленою справою, під час прослуховування музики. Пригадайте свої відчуття, коли ви вишивали, читали хорошу книгу, пересаджували рослини, займалися спортом чи малювали. Улюблені заняття без зусиль дозволяють досягти стану потоку: зосередитися на своїх діях і не помічати нічого довкола, не думати про те, як ви виглядаєте у цей час і що про вас думають інші, відчути внутрішню рівновагу, бути задоволеними результатом. Погодьтеся, що це прекрасні відчуття. Це і є стан потоку.

Як відтворити цей стан

Ви цілком можете свідомо перенести стан потоку із хобі на роботу й усе життя, адже вам уже відомий механізм його досягнення. Саме цей стан переживає спортсмен, який наближається до власного рекорду. Музикант, який з головою занурюється у твір, що виконує. Учитель, який бачить вогник зацікавленості в очах учнів. Будь-яка людина, яка відчуває, що добре з чимось справляється. Це відчуття рухає нас далі, до нових рівнів складності й навичок. І тут не важливий ступінь професіоналізму — важливе максимальне занурення.

  • Зосередженість на процесі

Щоб будь-які зовнішні фактори не виводили вас із стану потоку, слід максимально зосередитися на процесі. Коли ми глибоко занурюємося у справу, то не роздумуємо над своїми діями — вони стають автоматичними, як дихання. Це витісняє переживання, сумніви, негативні думки й занурює в стан потоку. А неважлива на цей момент інформація просто йде повз.

thinking about

  • Внутрішня впорядкованість

Природний стан наших думок — хаос. Щоб досягти стану потоку, не слід намагатися взяти під контроль некеровані переживання та спогади, адже це потребує зайвих витрат енергії. Слід докласти зусиль, щоб упорядкувати свою свідомість і припинити «контролювати» те, що не піддається контролю. У результаті ви матимете удвічі більше сил, які зможете направити на впевнений рух до наміченої мети.

Пригадайте свої думки під час заняття улюбленою справою: ви не контролюєте їх, але вони й не заважають вам. Докладіть зусиль, щоб досягти цього стану під час виконання інших завдань.

  • Прагнення нового рівня

Складно досягти стану оптимального досвіду, якщо зосереджуватися на нецікавих діях. А от якщо сприймати цей процес як покращення своїх навичок та вихід на новий рівень, зловити стан потоку стає реально. При цьому автор зазначає, що вдосконалення відбувається лише якщо поставити собі складне, але посильне завдання. У стані потоку людина перебуває на межі можливостей, знаходить відповіді на виклики й тому відчуває задоволення.

to reach the goal

  • Постановка цілей та отримання результатів

Досягти стану потоку можна лише тоді, коли ви розумієте мету своєї діяльності та її фінальний результат. Це допомагає визначити, у який бік рухатися та що робити. Разом із цим розумінням виникає почуття контролю над діями.

Людина, яка сама собі обрала мету, розуміє, що її дії не випадкові, і це посилює її мотивацію. А якщо обставини складуться так, що ціль виявиться беззмістовною, вона може обрати нову, адже її поведінка гнучка та цілеспрямована.

Водночас для підтримання стану потоку нам потрібен зворотний зв’язок, який буде підтверджувати, що ми рухаємось у вірний бік. Звісно, не кожна діяльність дозволяє уявити її результат. Наприклад, художник ніколи не знає, якою вийде його картина. Але в процесі її створення вже можна бачити рух й оцінювати проміжні результати. Це умова для перебування в стані потоку.

enjoying of the life

Задоволення та щастя — не одне й те саме. На думку Мігая Чиксентмігаї, стан потоку — це задоволення плюс зусилля та зміст, які в кінцевому результаті приносять нам щастя. Ймовірно, ця книга — не для всіх. Комусь до вподоби щастя більш просте, штамповане, масове. Але якщо ви прагнете складних і глибоких відчуттів, тоді вона обов’язково відгукнеться всередині вас.

12 Листопада / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Що таке аскеза і як вона працює
20 Вересня / 2023 Натхнення
Що таке гештальт і як його закрити
23 Вересня / 2022 Натхнення
5 простих порад, як полюбити себе
22 Вересня / 2023 Натхнення