Що таке антистрес-косметика і для чого вона потрібна

На жаль, стрес — часте явище в нашому житті. Він є захисним механізмом психіки на вплив зовнішніх (здебільшого — негативних) факторів. І, будемо відвертими, з початком повномасштабної війни в кожного з нас їх значно побільшало.

Час читання: 4 хвилини та чай з мелісою

статья доступна на русском языке

Вальс гормонів: як шкіра реагує на стрес

У деяких випадках стрес буває корисний і допомагає нам акумулювати ресурс, щоб, наприклад, досягти поставленої мети. Але якщо він переходить у стадію хронічного, він недобре позначається на нашому емоційному стані, фізичному здоров’ї й, звісно ж, на шкірі. Сьогодні ми поговоримо саме про неї: про те, як стрес впливає на епідерміс, які проблеми через нього можуть виникнути і які рішення пропонує сучасна косметологія.

Цікаво на тему: Домашній догляд за чутливою та схильною до алергії шкірою

Вальс гормонів: як шкіра реагує на стрес

Коли ми відчуваємо стрес, в організмі виробляються такі гормони, як кортизол і адреналін. Одне з основних їхніх завдань полягає в максимальній мобілізації внутрішніх ресурсів: частішає серцебиття, підвищується рівень енергії та швидкість реакції, що дає нам змогу блискавично реагувати на зовнішні подразники або обставини.

Короткостроковий вплив адреналіну і кортизолу дає нам змогу на якийсь час стати таким собі супергероєм і швидко вийти зі стресової ситуації. Потім гормональний фон має повернутися в норму, і ти з Халка перетворюєшся назад на Брюса Беннера. Але що, якщо це так і не відбувається і ти перебуваєш у латентному стані зеленого «монстра»?

Вальс гормонів: як шкіра реагує на стрес

Частий стрес і порушення гормонального балансу негативно позначається на багатьох речах: з’являється безсоння, загострюються хронічні захворювання, ти відчуваєш апатію, та й відображення в дзеркалі перестає радувати. Кортизол пригнічує синтез нашої природної гіалуронової кислоти, яка відповідає за утримування вологи в епідермісі, і колагену, одного з найважливіших білків для нашої шкіри. Саме він відповідає за її пружність, гладкість, еластичність і регенерацію. Коли шкірі не вистачає «будівельних» елементів, у ній порушуються обмінні процеси та знижується захисна функція. Якими змінами це загрожує:

  • шкіра стає більш зневодненою і сухою, втрачається пружність, з’являються зморшки та заломи;
  • підвищується чутливість до будь-яких подразників і сприйнятливість до вільних радикалів, які прискорюють процес старіння;
  • колір обличчя стає тьмяним;
  • шкірі складно справлятися з бактеріями, з’являються висипання та акне;
  • стрес впливає і на судини, вони стають вразливішими, на шкірі можуть з’являтися локальні почервоніння, а в деяких випадках — розвиватися купероз і розацеа.

Однак не тільки стрес впливає на стан шкіри. До негативних чинників також належать шкідливі звички, гіподинамія, екологія, незбалансоване харчування тощо. Загалом, нашій шкірі доводиться несолодко, бо боротися їй доводиться з безліччю «ворогів», як з очевидними, так і більш прихованими. Добре, що косметологія не стоїть на місці та намагається знайти рішення для практично будь-якої проблеми.

Шукай EVA Blog в Instagram

Що таке антистрес-косметика у двох словах

Згубний вплив стресу на шкіру, зрозуміло, не залишився непоміченим дерматологами та косметологами. Рішенням став пошук таких продуктів і формул, які допоможуть впоратися з наслідками негативних переживань, що відбиваються на стані нашого епідермісу. Так, власне, і з’явилося поняття «антистресова косметика». Безумовно, це не щось на кшталт антидепресанту, і вона жодним чином не впливає на нашу психіку, проте допомагає швидше відновити шкіру після стресу, підвищити її еластичність і захисну функцію.

Що таке антистрес-косметика у двох словах

Цікаво на тему: Тільки нікому: лайфхаки домашнього догляду за собою

Чим відрізняється антистрес-косметика від звичайної? Її фішка полягає в оптимальному поєднанні активних інгредієнтів (серед них — пептиди, рослинні екстракти, антибактеріальні та омолоджувальні компоненти), які спрямовані на боротьбу з наслідками стресу. Продукти з позначкою «антистрес» можуть бути представлені в найрізноманітніших форматах — від сироваток, тоніків, гелів і кремів для обличчя до масок і шампунів проти ламкості волосся та випадіння. Зазвичай такі засоби мають виражені антиоксидантні та заспокійливі властивості, відновлюють природний бар’єр шкіри та знижують її чутливість, підвищуючи таким чином опірність до різних подразників, глибоко живлять і зволожують, повертаючи дермі пружність і еластичність. І, варто зазначити, що сьогодні цей сегмент стає настільки популярним, що не тільки світові бренди випускають антистрес-продукти, а й навіть запускаються окремі косметичні компанії.

ТОП-6 антистрес-засобів для обличчя

Якщо ти помітила симптоми «стресової» шкіри у себе і шукаєш спосіб це усунути, ми зібрали 6 дієвих продуктів, які тобі в цьому допоможуть.

Babor Ampoule Concentrates SOS Stress Control

01 Babor Ampoule Concentrates SOS Stress Control(974)

Babor Ampoule Concentrates SOS Stress Control – швидка та ефективна допомога для твоєї шкіри. У складі сироватки міститься комплекс StressResist, що складається з полісахариду насіння гостролистої касії, гексапептиду-8 і екстракту гриба альбатреллус. Засіб підвищує захисний бар’єр шкіри, зменшує її реактивність, захищає природні процеси вироблення колагену від впливу кортизолу, розслабляє мімічні м’язи та зменшує видимі зморшки. Усього через 3 хвилини після нанесення сироватки шкіра заспокоюється, а через 10 хвилин покращується колір обличчя і знижується почервоніння шкіри.

Medik8 Copper PCA Peptides

02 Medik8 Copper PCA Peptides (956)

Багатий склад формули Medik8 Copper PCA Peptides націлений на омолодження шкіри, підвищення пружності, розгладження зморшок і боротьбу з вільними радикалами. Унікальний пептидний комплекс має антиоксидантні властивості, ефективніший за вітамін С у десятки разів, зміцнює і забезпечує глибоке зволоження. Ніацинамід, екстракти портулаку і центелли азіатської миттєво заспокоюють, загоюють і відновлюють, а також борються з передчасним старінням шкіри.

Dr. Jart+ Cicapair Derma Green Solution Cream

03 Dr. Jart+ Cicapair Derma Green Solution Cream (727)

Крем для обличчя Derma Green Solution Cream із серії Cicapair від корейського бренду Dr. Jart+ створений для регенерації, відновлення та освітлення шкіри. У його складі — ніацинамід, екстракт центелли, фітостволові клітини, цитрусова кислота і пантенол. Крем підходить як для денного, так і нічного застосування, забезпечує зволожувальний і живильний ефект, вирівнює колір обличчя і стимулює процеси відновлення після стресу.

Цікаво на тему: Антивікова косметика: сироватки, креми та інші продукти

GEN63 Genetic Lab Royal Filler

04 GEN63 Genetic Lab Royal Filler (519)

Делікатна шкіра навколо очей потребує ретельного догляду, який може забезпечити гель-концентрат GEN63 Genetic Lab Royal Filler. У ньому містяться вівсяні та пшеничні пептиди, бетаїн і гіалуронова кислота, які в комплексі допомагають утримувати вологу і розгладжують дрібні зморшки, освітлюють, зміцнюють і допомагають позбутися набряклості. Концентрат можна використовувати як соло, так і в комплексі з іншими засобами для догляду за шкірою навколо очей. Наприклад, наносити під патчі або закривати зверху більш щільними поживними продуктами.

Phytorelax Laboratories Bio Hydro Avena Face Mask Anti-Stress

05 Phytorelax Laboratories Bio Hydro Avena Face Mask Anti-Stress (293)

Phytorelax Laboratories Bio Hydro Avena Face Mask – маска для сухої, чутливої та зневодненої шкіри, яка класно відновить її після стресу. У складі засобу — екстракт вівса, органічна рожева глина та гіалуронова кислота. Шкіра глибоко зволожується, набуває рівного кольору і сяє, а за тривалого застосування маска здатна нормалізувати гідроліпідний баланс і зменшити видимість мімічних зморшків.

Альгінатна маска White Mandarin Face Care

06 Альгінатна маска White Mandarin Face Care (187)

Шукаєш експрес-засіб, який допоможе за лічені хвилини перетворити обличчя? Обирай альгінатну маску White Mandarin Face Care. Лише пів години — і твоя шкіра зволожена, підтягнута та пружна, а ти маєш відпочилий та квітучий вигляд. Завдяки коензиму Q10, гідролізованим протеїнам і натуральним рослинним екстрактам, маска забезпечує приплив крові та лімфодренажну дію, запускає процеси регенерації та вироблення колагену, покращує мікрорельєф і бореться з пігментацією. Чудовий продукт, щоб швидко привести шкіру до ладу.

А ти знайома з антистрес-косметикою? Які продукти ти використовуєш у своїй рутині і як вони тобі допомагають? Поділися своїм досвідом у коментарях!

Читай також:

15 Листопада / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Давно шукала таку корисну статтю.Спасибі за рекомендації та чудовий підбір продукції.Ви неймовірні💚

Рекомендовані статті
Найкращі патчі під очі
15 Серпня / 2022 Догляд за обличчям
20 найкращих емульсій для обличчя
13 Липня / 2023 Догляд за обличчям
12 найкращих брендів корейської косметики
21 Грудня / 2023 Догляд за обличчям
VISUAL by EVA