Як розвинути увагу дитини: 7 працюючих прийомів

Десятки сенсорних стимулів обрушуються на нас з моменту народження. Еволюція навчила наш мозок не відгукуватися на кожен з них і відсікати зайві подразники, і в той же час залишатися відкритими новому досвіду, раптовим і значимим подіям. Фізіологи придумали гарну метафору: увага схожа на подорожнього, що йде через ліс. Він повинен весь час тримати в голові маршрут, що не збиватися з дороги, і при цьому помічати появу загроз (змій, ярів) і реагувати на них. Що стосується дітей, їхні нейронні мережі тільки формуються, і внутрішній мандрівник не зовсім розуміє, в який бік він рухається.

Как развивать внимание ребенка

Успішність розвитку і навчання багато в чому залежить від важливої навички — вміння фокусуватися і утримувати увагу. На жаль, сучасних дітей оточує така кількість подразників, включаючи гаджети, що утримувати увагу на поясненнях вчителя часом неможливо. Перший порив багатьох батьків — звинуватити у всьому телефони та планшети. Але проблема не в гаджетах, а в тому, як саме їх використовують діти. Якщо протягом перших секунд їх емоційно не втягує те, що з’являється на екрані, вони легко гортають далі — розваг вистачає. І вони створені саме так, щоб заволодіти увагою користувачів.

Боротися з нинішнім світом і відбирати телефони у дітей — все одно що відключити в будинку електрику і сидіти при свічках. Майбутнє вже настало, і наше завдання — допомогти дітям розуміти, що з ними відбувається, бачити, на чому вони «залипають», як влаштовані їхні «дірки уваги», і, звичайно, зробити процес навчання більш підходящим. Хороші новини в тому, що увага, як і м’язи, можна тренувати, і ми, батьки, можемо допомогти дітям з цим. Як?

Как развивать внимание ребенка1. Дозволяємо дітям грати

Для розвитку дитини гра буквально життєво необхідна, навіть якщо вам здається, що «ранній розвиток» корисніший. Якщо не заглиблюватися в результати досліджень, які доводять благотворний вплив гри на мозок, подумайте про це з практичної точки зору. Той, хто не награвся, буде намагатися грати під час занять. І все пояснення пройдуть повз.

2. Прибираємо зайві подразники

Якщо дитині складно сприймати інформацію, озирніться. Можливо, проблема криється в кімнаті або в класі. Якщо на стінах приміщення є багато яскравих постерів і таблиць, дітям складніше засвоювати урок або навіть дослухати казку. Прибирайте веселі картинки зі стін, вимикайте телевізор або музику, і ви побачите, як виросте концентрація уваги.

1 Как развивать внимание ребенка

3. Додаємо рухів і сенсорику

Буває, діти «випадають» з процесу пояснення. Для того, щоб налаштувати мозок, їм потрібно багато різних стимулів, в тому числі тактильних. Дозвольте їм під час заняття м’яти в долоньках «жуйку для рук» — це може допомогти зберігати фокус уваги на новій інформації.

Ще одна причина зниження фокусу уваги — дитина витрачає багато зусиль тільки на те, щоб «сидіти тихо», зберігаючи нерухомість в незручній позі за партою. Якби вона могла прилягти, заритися в ковдру або придавити себе подушками, її увага до того, що ви говорите, була б стійкішою. Звичайно, в школі складно уявити такий варіант, але вдома — цілком. Не забувайте додати перерви на фізичну активність. Нехай це буде 10-15 хвилин, коли дитина може порухатися, пострибати, зробити присідання та елементарну зарядку — це добре позначиться на навчальному процесі.

4. Враховуємо ключовий канал сприйняття

Часом складно домогтися від дитини розуміння, тому що ми звертаємося не до того каналу сприйняття. Припустимо, ваша дитина — аудіал, а ви малюєте їй схеми і таблиці. Або вона візуал, а ви прочитали двогодинну лекцію, а потім виявилося, що вона запам’ятала тільки приклад, який почався зі слів «Уяви таку картину…»

5. Запозичуємо західні ідеї

Практика майндфулнес давно стала мейнстрімом в західних школах, а нам ця ідея все ще може здаватися чужорідною. Проте результати численних досліджень демонструють: нескладні вправи, завдяки яким діти навчаються відчувати своє дихання і положення тіла в просторі, а також візуалізувати певні образи, підвищують дитячу здатність до саморегуляції і концентрацію уваги, знижують рівень тривожності і навіть проблемну поведінку.

Как развивать внимание ребенка

Звичку розслаблятися і прислухатися до своїх відчуттів корисно придбати не тільки дітям, а й нам. А вчитися цьому вдома з рідними людьми набагато простіше і приємніше, ніж в класі або на роботі. Спробуйте!

6. Читаємо вголос

Дослідження американських вчених показує, що регулярне читання книги вголос справляє на дітей заспокійливий ефект і покращує навички емоційної регуляції, самоконтролю і уваги.

7. Забуваємо про нудні лекції, будуємо діалог з дитиною

Розібравшись із зовнішніми поглиначами уваги, зверніть увагу і на свою манеру вести розмову. Формат «я говорю — ти мовчки слухай» нецікавий і неефективний. Вивчіть сучасні педагогічні прийоми, почитайте про сторітеллінг, знайдіть ігри, які залучають до процесу саму дитину. Жива спрямована мова працює набагато краще стандартних лекцій, особливо якщо містить в собі цікаві запитання і створює атмосферу невимушеної бесіди, діалогу.

Как развивать внимание ребенка

Шкільне навчання задає досить жорсткі рамки процесу навчання. Складно уявити звичайний клас звичайної школи, де діти мали б змогу заритися в подушки під час пояснень вчителя, помедитувати, пограти або розбити урок перервами на зарядку. До того ж вчитель не може орієнтуватися на ключовий канал сприйняття кожної дитини — йому потрібно донести матеріал всьому класу. А от створити поліпшені умови для навчання вдома цілком можливо, і я вірю, що це під силу кожному з батьків, хто читає цей текст. Можливо, завдяки підтримці мами і тата ваша дитина не тільки покращить свою увагу, але й полюбить виконувати домашні завдання!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як правильно викладати дитину на живіт
15 Березня / 2023 Виховання і розвиток
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток