11 звичок, які допоможуть вам бути більш продуктивною

Щоб жонглювати робочими і особистими справами, важливо відчувати себе бадьорою і зосередженою. Можливо, ви читали книги по тайм-менеджменту, брали участь в марафонах, які обіцяли навчити «встигати все», але не відчули особливих змін. Давайте позначимо опорні точки для нових звичок, що допоможуть вам бути продуктивнішою без десятка чашок еспресо і нескінченних списків справ.

1. Плануйте

Плануйте все: зустрічі, робочі завдання, покупки, візити до майстра манікюру або до лікаря, і тримайте це в одному місці. У моєї подруги на холодильнику висить планер на місяць, куди вони з чоловіком вписують справи і активності, інша пара користується календарем Google, синхронізуючи його між собою. Це прибирає хаос, скорочує час на прийняття рішень, дозволяє кожному члену сім’ї бачити загальну картину і не питати один одного кожен раз: «Ти зможеш в середу забрати дитину з футболу?».

Список справ теж потрібен, і хитрість в тому, щоб складати відразу…два. В один вписуйте завдання майбутнього дня, в інший — довгострокові завдання. Вирішуючи короткострокові питання, я бачу, що все йде за планом, динаміка роботи радує мене, дає сили братися за більш складні справи і, в кінцевому підсумку, виконати все в строк без надриву.

2. Залиште ранок тільки для себе

Як виглядає ваш ранок? Тільки відкрили очі, рука тягнеться за смартфоном перевірити пошту, соціальні мережі і робочий чат? Снідаєте перед монітором? Таким чином ви вбиваєте свою продуктивність. Початок дня — ваше паливо. Придумайте ритуал і дотримуйтеся його. Мені, наприклад, подобається встати раніше за доньку, не поспішаючи прийняти душ, зробити зарядку, включити музику — собі для настрою, дитині — щоб легше прокинутися. Поки готую сніданок, випиваю склянку теплої води з лимоном. Ці нехитрі дії і «домашній» ранок приводять мене в робочий стан.

3. Дотримуйтеся режиму

Так, знову «спати достатню кількість годин» і «правильно харчуватися». Якщо вам складно зробити режим звичкою, ось лайфхак. Наш мозок завжди в пошуку спрощення завдань, тому легко перетворює повтори поведінки в звичку і дотримується їх на автоматі. Перетворюйте бажану поведінку (заснути до 22:00, почитати книгу півгодини, пити воду після кави, робити зарядку перед сніданком) в рутину. Регулярно виконуючи певні дії в одному і тому ж місці в один і той же час, ви допомагаєте мозку засвоїти їх і перевести в категорію «звичка».

4.  Розчищайте онлайн простір

У вас включені повідомлення про лайки в Instagram або про нові постах в Telegram-каналах? Вимикайте. Ігноруйте рекламні дзвінки, пропозиції «вписатися» в сумнівний giveaway, повідомлення від палких турецьких чоловіків, телефонні опитування, після яких вас ще довго будуть бомбити пропозиціями, «від яких неможливо відмовитися». Час — ваш ресурс. Непоправний. Не втрачайте його, відволікаючись на кожен «дзинь».

5. Їжте жабу з ранку

Чули про вираз «з’їсти жабу»? Так називають складну або неприємну справу, і частіше «їсти жабу» закликають з ранку — коли впораєшся з важким або противним завданням в першій половині дня, до решти справ берешся з великим ентузіазмом і внутрішнім «я — молодець!». Енергія цього відчуття часто занурює нас в потік, і інші справи вирішуються немов самі по собі.

6. Рухайтеся

Пілатес або танці, пробіжка або бокс, плавання або навіть елементарна зарядка будинку з ранку — вже добре. Не давайте собі застрягти на офісному стільці і за кермом, ворушіться. Ходити пішки або підніматися по сходах в офіс — теж варіант, почніть хоча б з нього. Фізичні навантаження допомагають справлятися зі стресом і тривогою, підвищують витривалість і виділення гормонів щастя.

7. Вибирайте одну задачу

Нейробіолог Ерл Міллер вивчає механізми роботи пам’яті. В результаті досліджень він дійшов висновку, що звичка робити кілька справ одночасно сильно перевантажує наш мозок. Для концентрації уваги йому потрібна глюкоза, а в режимі мультитаскінгу вона витрачається в рази сильніше, мозку нічим харчуватися — привіт, втома.

8. Робіть перерви

Вашому організму потрібно оновлюватися. Встаньте зі стільця, пройдіться по офісу, заваріть чай, намагайтеся ні про що не думати. Коротке перезавантаження підвищить ефективність.

9. Полегшуйте прийняття рутинних рішень

Вічні «що вдягнути» і «що готувати» викрадають наш час. Вирішується це просто: потрібно виділити годину і скласти зразок меню на тиждень. Трохи більше часу потрібно, щоб переглянути гардероб, відібрати те, що ви вже не носите, а з решти речей, взуття та аксесуарів зробити і сфотографувати готові комплекти. Ці шпаргалки полегшать вам життя і заощадять час.

10. Медитуйте

Вам не потрібно бути буддистом, щоб навчитися ставити потік думок на паузу. Є багато додатків для смартфонів, які стануть вашими провідниками в світ медитації. Про її користь можна написати окрему статтю, але в рамках теми продуктивності позначу ключові моменти. Практикуючи медитацію, ви уповільнюєте реакцію мозку на стрес, покращуєте концентрацію уваги, пам’ять і здатність до навчання, а ще заповнюєте нестачу сну.

11. Відпочивайте

Влаштовуйте справжній вихідний: з можливістю повалятися з ранку в ліжку, почитати журнал чи подивитися кіно, зустрітися з друзями, погуляти по улюблених місцях. День, в якому немає місця робочим питанням ( «Я тільки перевірю звіт, і все»), побутовим завданням («Прибрати, випрати штори, наготувати їжі на тиждень вперед») та іншим обов’язкам. Турбота про сім’ю, чиста квартира і повний холодильник — це важливо, але важливо іноді робити тільки те, що вас радує і розслабляє. Якщо це випічка та прасування — прекрасно, займайтеся, якщо це серіали і шоколадне печиво — дозвольте собі це. Після дня «нічогонероблення» ваші батарейки запрацюють з новою силою, і ви будете готові брати нові вершини.

Якщо ви знаєте інші працюючі способи бути продуктивними, поділіться, будь ласка, в коментарях — я завжди в пошуку свіжих ідей як для себе, так і для вас.

10 Березня / 2020 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *