Як зробити камінг-аут і не нашкодити собі

Будь-яке визнання — це завжди складно. Це може стати як визволенням, так і травмуючим досвідом. Однак бути чесною перед собою та іншими дуже важливо з низки причин. Не можна жити спокійним життям, ховаючи в собі секрети і недомовленості. Вони, як кислота, роз’їдають і руйнують особистість, що призводить до серйозних психологічних проблем. Так, я маю на увазі камінг-аут. Це одна із найскладніших ситуацій, коли визнання дається вкрай нелегко.

Час читання: 2 хвилини та персик 🍑

статья доступна на русском языке

Не кожен розуміє, як зробити камінг-аут і не зашкодити собі. Тому мені важливо про це поговорити. Спробуемо разом полегшити ситуацію.

Чому люди роблять камінг-аут?

Відкрито розповісти про свою сексуальну орієнтацію, це і означає зробити камінг-аут. Та легше сказати, ніж зробити. Багато хто воліє жити подвійним життям, тобто комусь довірити свій секрет, а комусь ні. Найчастіше про це повідомляють вузькій аудиторії — людям, які зрозуміють і приймуть гендерну ідентичність людини. Але в цьому й полягає складність ситуації. Кому можна довірити своє визнання і як воно буде сприйняте? Квір-люди часто бояться бути незрозумілими та переживають за власну безпеку, особливо якщо в їхньому оточенні високий рівень гомофобії. Рідні, зокрема, батьки, також можуть відреагувати непередбачувано, наприклад, розгубитися, роздратуватися або тривожитися за здоров’я свого сина чи доньки з ідентичністю, яку не схвалює суспільство. Тому, найчастіше, людина не знає, як правильно розпочати таку розмову і як поводитись при цьому.

Але важливо розуміти, що мовчання — це теж не вихід. Воно призводить до наростаючої напруги, яка швидко вимотує. Під таким тиском людина психічно та емоційно вигоряє.

Цей стан сильно ускладнює життя і може призвести до таких плачевних наслідків як депресія чи спроби суїциду.

Проблеми посилюються тим, що немає можливості відкрито поговорити з близькими, відчути їхню любов і увагу. Звичайно, це не завжди так, бо деяким, наприклад, мені пощастило з батьками, які розуміють мою бісексуальність і це їх не турбує. Але часто людина не може знайти підтримки у сім’ї.

Коли більше не залишається сил все це терпіти, люди наважуються на камінг-аут. Це важко, але завжди приносить полегшення, дає змогу відкрито жити зі своїми партнерами та будувати сім’ю. До такої розмови можна підготуватися і для цього в мене є кілька простих порад.

Як поговорити з батьками

Друзям і колегам буде простіше прийняти твій камінг-аут, оскільки вони не виховували тебе, не прищеплювали свої цінності та не планували твоє майбутнє. Батьки можуть опинитися зовсім до цього не готові. Тож перш ніж говорити їм про все в лоб, краще трохи підготуватися. Наприклад, заздалегідь погуглити, як робили камінг-аут інші люди. Подивися тематичні тренінги. Також є спільноти та організації, які допомагають адаптувати батьків до таких ситуацій. Просто подивися і зрозумій, що ти не самотня у своїй проблемі, що багато підлітків і навіть дорослих людей переживають подібне, і тобі стане легше.

Головне, побудувати з батьками довірчий діалог. Ти теж постарайся їх зрозуміти. Вони можуть бути розгублені, в таких ситуаціях важко відразу підібрати правильні слова. Скажи, що все розумієш, поясни спокійно та без ультиматумів. Тоді батьки обов’язково відгукнуться, бо люблять та поважають позицію своєї дитини. Навіть якщо їхня звична картина світу впала, конструктивний діалог допоможе дійти спільного рішення.

EVA y Viber

Як допомогти собі в цей період

Камінг-аут – це не катастрофа. Прийми його для себе як подію, яка стала частиною твого життя і до якої треба звикнути. Для цього знадобиться час і терпіння. Важливо не забивати на цю подію, а все спокійно обміркувати і перестати нервувати. Пам’ятай, що завжди можна поговорити з психологом, який допоможе привести почуття та думки до ладу.

Є ще один важливий момент. Як не реагувати на такі випади, які можуть звучати від оточуючих:

  • Як давно ти стала “нетрадиційної орієнтації”?

Це звучить як звинувачення, але зазвичай подібне говорять від нерозуміння. Спокійно скажи, що давно і цього буде достатньо. Такі питання не варті твоїх нервів.

  • Сходи до психолога/психотерапевта, там допоможуть тобі розібратися в собі

Ти сама чудово усвідомлюєш, потрібна тобі допомога чи ні, отже чужі поради з цього приводу недоречні.

  • Як ми могли виростити “таку” дитину? (якщо це реакція батьків)

Вони просто не можуть впоратися зі своїми емоціями, тож це їхня проблема, а не твоя. Можна запропонувати батькам сходити до фахівця (формулювання дивись вище, хаха)

  • Що про це скажуть родичі/сусіди/батькові друзі etc

Насправді багато людей спокійно сприймають камінг-аут. Отже, якщо одні відреагували неадекватно, це не означає, що й інші не зрозуміють.

  • Що ти, це гріх!

Ті, хто в 21 столітті вважає, що гендерна ідентичність — це гріх, просто неосвічені і нетолерантні. Такі люди зустрічаються, але, на щастя, не так часто.

Цікаво дізнатись: Я — бісексуалка: стереотипи, поради і досвід

Можна навести ще багато маячних питань та тверджень, але все це не повинно завадити тобі спокійно “вийти з шафи”. Будь готова до того, що люди все одно обговорюватимуть цю подію. Найважливіше, знай, що камінг-аут — однозначно позитивне явище, яке дозволить тобі бути собою і не вдавати з себе когось іншого.

Читай більше моїх статей:

26 Серпня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті