Омега-3 плавить пінопласт… і шлунок?

“Уяви, Омега-3 роз’їдає пінопласт і навіть пластикові стаканчики, а що ж вона робить тоді з організмом?😲 Я це більше пити ніколи не буду”🤬 Саме такою заявою подруга розбавила мій нудний суботній вечір. Забігаючи наперед, так – деяка Omega-3 дійсно з легкістю плавить не тільки пінопласт… Не знала? Загалом як завжди – з мене складне простою мовою, а з тебе вподобайка😉

Омега-3, риб’ячий жир і вся ця “жирна” тусовка: хто є хто?

Дивись, риб’ячий жир і Омега-3 – це як борщ і буряк. Вони нібито пов’язані між собою, але взагалі не одне й те саме. У головах людей просто назви цих біодобавок чомусь запам’яталися, як синоніми🤷‍♀️ На насправді Омега-3 – лише частина складу риб’ячого жиру. Найкорисніша, так, але далеко не єдина.

1-Омега-3

Отже, класичний риб’ячий жир – це жир, видобутий з риби (капітан очевидність у справі💪). Що за складом:

  • багато-багато гліцеридів – складні ефіри з гліцерином і жирними кислотами (включно з Омега-3);
  • різні мікроелементи та вітаміни;
  • звісно ж, є трохи “екзотики” у вигляді важких металів або залишків пестицидів. Але не панікуй: усе в допустимих межах, під жорстким контролем і стандартами.

Щодо Omega-3. Це не просто звичайний конкретний інгредієнт у складі риб’ячого жиру, а цілий VIP-клуб з одинадцяти кислот. Три з них найцінніші для нашого організму: альфа-ліноленова (вона ж ALA), ейкозапентаєнова (відома як EPA) і докозагексаєнова (та сама DHA). Абсолютно не важливо, що саме ти купуєш – чистий риб’ячий жир або Омега-3. Вживають ці харчові добавки заради однієї мети, а саме наситити організм двома останніми жирними кислотами, EPA і DHA. Вони є ключовим джерелом корисного впливу на наше здоров’я.

2-Омега-3

До речі, цікавий момент. ALA часто навіть не вказують у складі. Чому? Тому що її внесок насправді невеликий: організм вміє перетворювати цю кислоту на EPA і DHA, але робить це з таким бажанням, як ми вранці на пробіжку – раз на рік і без ентузіазму 🤪 Тож на етикетці ти побачиш дві основні кислоти та примітку “інші жирні кислоти”, куди, власне, входять інші ПНЖК (поліненасичені жирні кислоти), включно з ALA.

“Це все, звісно, цікаво, але що там із приводу пінопласту й Омега-3?”🧐 Так-так, тепер із цим багажем знань переходимо до “смачненького”. Щоб дати тобі можливість випити пару капсул БАДу Omega-3 з високою концентрацією двох головних кислот (EPA і DHA), риб’ячий жир пропускають крізь “магію” виробництва. Грубо кажучи, відмивають, очищають, витягують зайве, концентрують важливе тощо. А тепер, шановні знавці, увага запитання: “Чому одна Омега-3 роз’їдає пінополістироли, а інша – ні?”. Усе залежить від того, в якій формі тобі подали цю “кислотну вечірку”. Зараз про все детально розповім😉

Цікаво на тему: Навіщо п’ють хлорофіл? Користь і як правильно приймати

Чому Омега-3 плавить, роз’їдає пінопласт

3-Омега-3

Любиш “скандали, інтриги, розслідування”? Зараз буде історія, яка заслуговує на Оскар🤫 Почнемо з самого початку. У якийсь момент інтернетом розлетілася така інформація: “Якщо Омега-3 плавить пінопласт і пластик, значить, вона справжня і працює як потрібно! А якщо не плавить – підробка!” І люди реально почали капати вміст капсул на пластикові стаканчики, влаштовуючи вдома “хімічне шоу”. Причина всього цього хайпу будувалася навколо одного умовиводу – якщо Омега-3 роз’їдає пінопласт, то вона так само ефективно чистить судини від холестерину (розчиняє холестеринові бляшки). Логіка, м’яко кажучи, дивна. Але ідея прижилася🙄 І ось уже на різних форумах почали порівнювати біодобавки не за складом, а за здатністю плавити упаковку від локшини швидкого приготування.

Далі більше. Окремі торгові майданчики вказували в описах товару, що їхня Омега-3 супер ефективна, адже вона плавить пінопласт! Звісно, таку інформацію було видалено через деякий час, а ось про дивовижне розчинення холестеринових бляшок і досі можна прочитати в описах до Омега-3 в чималій кількості інтернет-магазинів🤯 Про це я обов’язково розповім тобі детальніше трохи згодом, а поки що… Є дві основні форми Омега-3:

  1. Тригліцериди (ТГ). Як люблять жартувати іноді лікарі “натуральна, домашня, без хімікатів”. Це той самий жир, який ми отримуємо з рибою або морепродуктами. У БАДах він теж зустрічається, особливо якщо виробник робить ставку на “натуральність”. Але є нюанс: з 1000 мг такого риб’ячого жиру ти отримаєш максимум 300 мг EPA і DHA (тих самих ключових жирних кислот). Така форма нічого не плавить, та й не повинна за фактом, тому що її хімічний склад просто не вступає в реакцію з тим же пінополістиролом.
  2. Етилові ефіри (ЕЕ) – лабораторно прокачана, просунута версія. Тут у гру вступає хімія. Риб’ячий жир з’єднують з етанолом (так, тим самим, але не переймайся, пити ти це не будеш), потім термічна обробка, вакуум, перегонка, очищення і виходить концентрат – етил естер (етиловий ефір). EPA і DHA тут у 2 рази більше, ніж у звичайному жирі. Клас? Просто чудово!👍 Але є нюансик: саме ця форма роз’їдає пінопласт. Не тому, що вона отруйна, напхана хімікатами й взагалі вселенське зло. А тому, що етиловий ефір – це органічний розчинник, а пінополістирол (пінопласт) органічний полімер. Ну й звісно, один розчиняє інший – так вирішила природа🤷‍♀️

4-Омега-3

Але є ще й третя форма, так би мовити, важкий люкс (вона дійсно найдорожча) – реетерифікована Омега-3. Під час виробництва етиловий ефір повертають назад у тригліцериди, й концентрація корисних жирних кислот зростає ще більше – порівняно зі звичайною натуральною формою втричі! І так, вона не роз’їдає пінопласт просто тому, що в ній більше немає етилових ефірів. Однак зустрічається на полицях вкрай рідко через дороге виробництво та не особливу популярність серед споживачів. Сподіваюся, що ти не заплуталася… Тримай табличку про всяк випадок😉

Форма Омега-3 Роз’їдає пінопласт? Чому?
Етиловий ефір (ЕЕ) ✅ Так Містить етанол – органічний розчинник, який може руйнувати пінополістирол
Натуральний тригліцерид (ТГ) ❌ Ні Це природна форма жиру, не містить розчинників
Реетерифікований тригліцерид (rTG) ❌ Ні Етанол повністю видалений, структура аналогічна натуральному жиру

До речі, моментик. Якщо ти будеш гуглити реетерифікована або переетерифікована Омега-3, то гугл тобі нічого не видасть. Річ у тім, що у нас найчастіше всі форми Омеги, окрім натуральної, просто називають “етерифікованими”, не роблячи відмінностей між ethyl esters (ЕЕ) і re-esterified triglycerides (rTG). Маркетологи та “майстри” перекладу зробили свою справу. На англомовних ресурсах із цим усе гаразд, а в нас, є як є🤷‍♀️

5-Омега-3

Цікаво на тему: Магній В6: чи справді заспокоює нервову систему?

І ось коли така інформація стала доступна для широких мас, різко забулося “розчинення холестеринових бляшок” і почалася нова хвиля хайпу. Омега-3, що роз’їдає пінопласт, зроблена в лабораторії, це ж хімія, шкода, жах, кошмар у плоті😱 Торгові майданчики, звісно ж, підхопили хвилю: “Наша Омега в ТГ-формі – натуральніша за натуральну, не роз’їдає пінопласт, шлунок, не зв’язується з рептилоїдами…”. Без жартів, почався треш про “токсичність етилового ефіру”, нібито він:

  • не засвоюється;
  • подразнює ШКТ;
  • викликає висип тощо.

6-Омега-3

Але проблема в тому, що всі ці страшилки не мають абсолютно ніякої доказової бази. Звичайна боротьба маркетологів за клієнта. А реальність набагато прозаїчніша: обидва варіанти – і тригліцерид, і ефір – працюють просто чудово. А якщо дивитися правді в очі, то Омега-3, що роз’їдає пінопласт, набагато крутіша, адже в ній значно більше корисних жирних кислот. І це факт😉 У середньому, стандартна ТГ-форма риб’ячого жиру дає близько 180 мг EPA і 120 мг DHA на 1000 мг олії. ЕЕ-концентрати можуть містити до 500-700 мг EPA+DHA, а у високоочищених формах – до 850 мг. Тримай чудові варіанти натуральної та етилової форми Омега-3.

Натуральний тригліцерид/ТГ:

7-Омега-3

Етиловий ефір (ЕЕ):

ТОП міфів про Омега-3 в натуральній та етиловій формі

Без зайвих слів вжаримо фактами😎

Чи правда що Омега-3 розчиняє холестеринові бляшки?

8-Омега-3

Що взагалі таке атеросклеротична бляшка? Це не просто жир, що прилип до стінки судини, як багато хто собі уявляє. Насправді така бляшка є хронічним запальним утворенням, що складається з:

  • ліпідного ядра (переважно окиснені LDL, тобто “поганий холестерин”);
  • пінистих макрофагів (імунні клітини, які наїлися цього холестерину);
  • фіброзної капсули;
  • кальцинатів (так, бляшка часто буквально кам’яніє).

І ще купи факторів запалення, цитокінів і окисненого сміття. Тепер запитання: що з цього може “розчинити” жирна кислота? Правильна відповідь – нічого, абсолютно нічого, нуль, zero. Омега-3 в якій би формі вона не була – це не хімічний розчинник в організмі. Вона засвоюється і доєднується до складу фосфоліпідів клітин, діє через метаболічні шляхи, а не безпосередньо “розчиняє” що-небудь. Холестеринова бляшка – це не жирний наліт, який можна просто змити або розчинити дивним чином. У ній ліпіди перебувають у зв’язці з білками, кальцієм і тканинами. Це як застиглий бетон із домішкою олії – Омега-3 не те що нічого там не розчинить, вона туди навіть не проникне. Поліненасичені жирні кислоти, потрапляючи в організм, не активують жодних ферментів, які могли б зруйнувати структуру бляшки. І навіть якби активували – різке руйнування бляшки взагалі-то небезпечне: під час розриву можливий тромбоз та інфаркт😐

9-Омега-3

Простіше кажучи, заяви про те, що Омега-3 (хоч ТГ, хоч етиловий ефір) розчиняє холестеринові бляшки, це як стверджувати – ламелярна вода розчиняє бетон🤪 Як саме Омега-3 впливає на судини? Розповідаю:

  • знижує рівень тригліцеридів, зменшуючи кількість “сировини” для нових бляшок;
  • модулює запальну відповідь (робить бляшки більш стабільними, тобто знижує ризик розриву);
  • змінює ліпідний склад мембран клітин (зменшує жорсткість, покращує реакцію судин на стрес).

Чому вся ця віра в “розчинення холестеринових бляшок” небезпечна історія? Тому що це створює хибне відчуття, що Омега-3 – це панацея. А потім людина з бляшками в судинах і тиском 160 каже: “Я п’ю Омегу, все окей”. Справді?🤨 А в цей час у неї просто зростають ризики тромбозу.

Цікаво на тему: Навіщо потрібна фолієва кислота та як правильно її приймати

Етилова Омега-3 – це шкідливо чи знову інтернет наробив галасу?

10-Омега-3

Ні, не шкідливо. Етил естер Омега-3 – це не отруйна субстанція з пробірки, а нормальна, повністю схвалена форма жирної кислоти. Всесвітня організація охорони здоров’я (WHO) та інші солідні хлопці давно дали зелене світло цій технології. Тож усі розмови про “небезпечну хімію” – максимум привід для мемів, але точно не для медичних висновків.

Я тобі навіть більше скажу, багато виробників взагалі не пишуть, у якій формі у них Омега-3. Чому? А, тому що обидві форми (ТГ і ЕЕ) є абсолютно безпечними й писати про форму на етикетці чи ні – особиста справа бренду, а не прямий обов’язок виробника.

Етиловий ефір Омега-3 погано засвоюється

11-Омега-3

Так, біодоступність в ЕЕ-форми трохи нижча, ніж у тригліцеридної (натуральної). Але не на рівні “половина просто пролітає повз”. Судячи з досліджень, різниця мінімальна (в районі 13% на користь ТГ). Однак, з огляду на те, що в етил естер жирних кислот щонайменше вдвічі більше, вищевказані відсотки можна взагалі не брати до уваги.

Якщо Omega-3 плавить пінопласт, значить вона небезпечна для шлунка!

12-Омега-3

Ось це прямо класика: “Раз пінопласт розплавила – значить, і дірку в животі зробить”. Абсолютна маячня. Ну, хіба що ти з’їси шматок пінопласту, а потім вип’єш Омега-3 у формі етилового ефіру. Ось тут жирні кислоти дадуть жару пінопласту. Чесно, тут навіть говорити нема про що. ЕЕ-Омега схвалена FDA та іншими серйозними регуляторами, її виробництво контролюється за GMP, є величезна кількість клінічних випробувань на людях, де жодних проблем не виявлено. Та й зрештою, наш шлунок – це не пластиковий стаканчик, а дуже серйозна хімічна лабораторія з такою кислотою всередині, що етилова Омега, потрапляючи всередину, рада б утекти, та нікуди😅

Так що ж краще ТГ або ЕЕ? Барабанний дріб 🥁– різниці в клінічній ефективності майже немає. Так, у ТГ трохи вища біодоступність, так, ЕЕ може плавити пінопласт (і що з того?), водночас має значно більші концентрації жирних кислот. Ти маєш розуміти, що ключова різниця полягає в тому, скільки капсул за раз тобі потрібно з’їсти, щоб отримати необхідну кількість EPA і DHA, ось і все. Натуральної форми більше, а етилової – менше. Обидва формати працюють і обидва абсолютно безпечні. Тому вибирай Омега-3 не за “пінопластовим тестом”, а за складом, репутацією виробника, наявністю сертифікатів тощо😉

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

18 Квітня / 2025 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Катя

    Я вже думала, шо я щось страшне випиваю щодня) а ні, все добре, дякую)

  2. Ольга І.

    Ніколи про таке не чула навіть… Цікаво
    Дякую ще за відео, це для мене якесь відкриття

Рекомендовані статті
1280x400_ukr (6)