Як кава впливає на шкіру

Ти ж напевно знаєш, що кофеїн – це стимулятор, який підвищує мозкову активність, а також змушує нервову систему працювати в більш збудженому режимі. При надмірному вживанні може порушитися робота ЦНС і серцево-судинної системи. Але як споживання кави впливає на найбільший орган нашого тіла, на шкіру? EVA Blog зараз відповість тобі на найголовніші питання з цієї теми, спираючись виключно на думку науки.

ТОП 3 міфи про вплив кави на стан шкіри

При споживанні кави утворюються темні кола та набряки під очима

Ти дивишся на себе в дзеркало й зі словами “нарешті я знайшла причину” назавжди викреслюєш каву зі свого життя. І ось минає тиждень, місяць, рік, а кола під очима все так само на своєму місці. Чому? Разом із відмовою від кави ти забула змінити роботу, яка є причиною частих стресових ситуацій, а ще налагодити режим сну й неспання. Темні плями в ділянці очей у 95% випадків утворюються з двох причин:

  • організм систематично відчуває стрес;
  • регулярний недосип.

2-Чи-може-кава-впливати-на-вищевказані-чинники

Чи може кава впливати на вищевказані чинники та посилювати їх? Звісно. Через надмірне споживання кави нервова система починає поводитися нестабільно й ти ніби на американських гірках відчуваєш прилив сил, втому, ейфорію, апатію. Заряд енергії стає не стимулюючим поштовхом до дії, а не стабільним явищем, що швидко виснажує твій втомлений від постійного допінгу організм.

Шукай EVA Blog в Instagram

Ну а з поганим, чуйним сном все набагато простіше. Від великого надходження кави в організм ти довго не можеш заснути, часто прокидаєшся. Твої фази сну нагадують тахікардію: різкий провал у глибокий сон на мінімальну кількість часу й різке пробудження з довгими спробами знову заснути. Простіше кажучи, надлишкове споживання кофеїну стирає грань у твоєму організмі в розумінні активної фази та відпочинку.

3-Кава-зранку

Цікаво на тему: Мелатонін: чому такий важливий цей гормон?

Я не просто так виділила фрази вище. За помірної присутності кави у твоєму житті не буде ніякої дестабілізації роботи ЦНС і серцево-судинної системи на її тлі (якщо організм від початку не схильний до неадекватної реакції на стимулятори).

Висновок: кола під очима – зовсім не наслідок вживання кави, а лише один із можливих проявів від зловживання продуктом.

Кава є причиною передчасного старіння шкіри, появи прищів і робить тонкі лінії, зморшки більш вираженими

4-Кава-є-причиною-передчасного-старіння-шкіри

У більшості випадків це висловлювання підноситься всілякими джерелами, як незаперечний факт. Але є одна проблемка… На запитання, яким чином кава провокує прискорене старіння епідермісу та за допомогою яких механізмів – відповіді не надаються. Спеціально для тебе я все ж таки знайшла пояснення, чому від вживання кави запускається процес передчасного старіння шкіри та інші неприємні зміни в шарах епідермісу.

“Кофеїн підвищує рівень кортизолу (гормон стресу), що своєю чергою збільшує вироблення шкірного сала (себума). Епідерміс реагує на це висипаннями та появою передчасних тонких ліній і зморшок”.

Цікаво на тему: Вічна боротьба: найкращі антивікові засоби для шкіри

Сильна заява і я її, звісно ж, перевірила. Отже, по пунктах:

  1. Під час вживання кави починає активніше вироблятися кортизол і сперечатися тут безглуздо – це давно доведений факт.
  2. При підвищених рівнях кортизолу в організмі епідерміс дійсно у великих кількостях починає виділяти себум.
  3. За підвищеного виділення себума порушується гідроліпідний баланс шкіри, а разом з ним і гідратація. Простіше кажучи, пори закупорюються, з’являються вугрі та прищі, а також зморшки стають більш яскраво вираженими.

6-Під-час-вживання-кави

Що ж це виходить, вживання кави й справді старить шкіру? Дивись, рівні кортизолу підвищуються під час заняття спортом, але це ж не означає, що кожне твоє тренування в залі погіршує стан епідермісу, вірно? Щоб гормон стресу почав активно вироблятися через кофеїн, його потрібно вжити в чималих кількостях.

Цікаво на тему: Збій системи: що робити при гормональному дисбалансі

Подивимось, що з цього приводу думає FDA (управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів у США). Для здорових дорослих людей FDA вказало норму до 400 міліграмів кави на день. Це приблизно чотири чашки хорошого, міцного напою. Така доза вважається безпечною для організму й, як наслідок, ні про яке підвищене виділення шкірного сала не йдеться. Але враховуй, що 400 мл – це максимально допустиме значення, а значить краще пити кави менше. 1-3 чашки (100-300 мл) як раз.

7-Подивимось,-що-з-цього-приводу-думає-FDA

Висновок: не кава може викликати передчасне старіння шкіри, а її надмірне споживання. При цьому варто враховувати такі моменти, як загальний раціон, спосіб життя, стать, вік, тип шкіри, щоденну кількість споживаної рідини та, звісно ж, якість і міцність напою, що бадьорить. У 99,9% випадків проста відмова від кави ніяк не вирішить питання з проблемною шкірою.

Кава зневоднює шкіру

Давай відразу зберемо всі думки з цього приводу воєдино й отримаємо таке: “Кофеїн сильно зневоднює шкіру. Зневоднена шкіра може призвести до сухості, надмірної жирності, запалень і передчасного старіння”. Ти запитаєш, а які є підстави для такого твердження? А я тобі відповім. Після споживання кави нерідко виникає відчуття спраги, яке проявляється сильною сухістю в роті, і саме цей факт послужив відправною точкою для думки, що кава зневоднює організм і епідерміс. Відчуття спраги у нас викликає їжа, погодні умови, емоції… Загалом, можна зробити висновок, що життя зневоднює нас і шкіру.

8-Кава-зневоднює-шкіру

На противагу тому, що кава дестабілізує водний баланс в епідермісі, у мене є три аргументи, що це не так:

  1. Експерти з догляду за шкірою розходяться в думках з цього приводу, а значить все не так однозначно.
  2. Це ніяк не доведено з медичного погляду.
  3. Наука каже, що кофеїн не зневоднює епідерміс.

9-кофеїн-не-зневоднює-епідерміс

І на третьому пункті зупинимось докладніше.

Чому кава викликає сухість у роті?

Думка про те, що сухість у роті після вживання кави пов’язана зі зневодненням, – помилкова. Усе набагато простіше. Кава містить дубильні речовини й ці сполуки не тільки відповідальні за той самий гіркий смак напою, а й мають побічний ефект. Дубильні речовини щільно зв’язуються з білками в слині та роблять її густою. У підсумку слина втрачає свою природну консистенцію та менш ефективно зволожує порожнину рота, що власне й призводить до відчуття сухості. У цьому разі про зневоднення організму, а тим паче епідермісу й мови бути не може. Більш детально ознайомитися з питанням можна в цьому масштабному науковому дослідженні 2020 року – Tannins in Food: Insights into the Molecular Perception of Astringency and Bitter Taste.

10-Чому-кава-викликає-сухість-у-роті

Чи може в теорії вживання кави призвести до зневоднення шкіри?

Так, може. Якщо ти будеш надмірно споживати каву протягом дня та при цьому не поповнюватимеш потребу організму в рідині (вода, перші страви тощо), то ефект зневоднення обов’язково себе проявить. Але варто розуміти, що кава в цьому випадку буде виступати лише одним із чинників запуску процесів в організмі, які призводять до зневоднення:

  • підвищена активність ЦНС і посилена робота серцево-судинної системи;
  • вироблення адреналіну й кортизолу понад норму;
  • загальна дестабілізація роботи центральних систем.

Усе перераховане вище вимагає великого надходження рідини для балансу та стабілізації життєво важливих процесів. Також не забувай про стреси, дисбаланс у харчуванні, якість сну та інші моменти, які лише прискорюють дію надлишкового кофеїну в організмі.

Цікаво на тему: Суха чи зневоднена шкіра: ТОП-3 сироваток, які допоможуть

Але на практиці, помірне споживання кави не призводить до зневоднення шкіри та не є причиною недостатньої гідратації епідермісу.

12-помірне-споживання-кави

Якщо цікаво більш глибоко вивчити це питання, тримай парочку наукових досліджень на цю тему:

  1. The effects of coffee on the hydration status of free-living individuals.
  2. Do caffeinated drinks, such as coffee or energy drinks, hydrate you as well as water?

Чому деякі експерти з догляду за шкірою стверджують, що кофеїн зневоднює епідерміс?

Чесно, поняття не маю. Річ у тім, що кофеїн широко використовується у фармакології, а також у косметичних і доглядових засобах. Його позитивний вплив на епідерміс науково доведено численними дослідженнями. Ні, це не означає, що чергова чашка кави сприяє сяйву шкіри, вирівнює тон обличчя тощо. Це свідчить про те, що кофеїн за помірного споживання як мінімум не шкодить організму й тим більше епідермісу. А як максимум – є швидкодійною речовиною з безліччю сприятливих ефектів, які проявляють себе в медицині та косметиці.

13-кофеїн-зневоднює-епідерміс

Висновок: до зневоднення шкіри й організму загалом призводить виключно недостатнє споживання рідини, а не кави. До речі, ми вже зачіпали цю тему в одній зі статей на EVA Blog. Дуже рекомендую з нею ознайомитися, там багато цікавого: “9 ознак, що ви п’єте мало… води“.

Підсумувати цей екскурс у світ кави та науки можна так. Що станеться з твоєю шкірою, якщо ти кинеш пити каву на місяць, на рік, НАЗАВЖДИ! Нічого не станеться. Цей орган ніяк не реагує на присутність або відсутність кофеїну в організмі, що надходить із кави. Але лише за однієї умови – якщо кофеїн надходить у помірних кількостях.

Яка кава може справді погано впливати на стан шкіри?

Ти напевно подумала “ну, починається…”. Дійсність така, що певні кавові напої не тільки можуть, а й згубно впливають на стан шкірного покриву. Давай без зайвих слів розберемо, про що йдеться та регулярне споживання яких кавових напоїв може похитнути здоров’я шкіри.

17-Яка-кава-може-справді-погано-впливати-на-стан-шкіри

Лате й кава з молоком

Зв’язок молока з появою акне та інших видів прищів вивчається досить давно. І результати досліджень, на жаль, позитивні. Це пов’язано насамперед із присутністю різних гормонів і певних біологічно активних речовин у молоці та молочних продуктах тваринного походження. Стверджувати, що споживання молока гарантовано спричиняє появу прищів на епідермісі, неправильно, адже велику роль відіграє вік, схильність організму, щоденний раціон та безліч інших чинників.

14-Лате-й-кава-з-молоком

Однак регулярне споживання кави з молоком підвищує ризик розвитку акне. Тому багато експертів з догляду за шкірою рекомендують замінювати тваринне молоко в каві на альтернативні варіанти:

  • кокосове;
  • мигдальне.

Одне з наукових досліджень на тему – High school dietary dairy intake and teenage acne.

Кава з цукром

Скільки ти кладеш цукру у свою каву? Звернемося до вже знайомої нам організації FDA. Там вказані дуже прості та зрозумілі рекомендації щодо норми споживання цукру на день – 10% від загального надходження калорій. Складно? Зараз поясню:

  • в одному грамі цукру 4 ккал;
  • твій добовий раціон містить у собі, наприклад, 2000 ккал;
  • 10% від 2000 ккал – це 200 ккал або 50 грамів цукру.

15-Кава-з-цукром

Ти думаєш, що незручно так прораховувати добову норму цукру, проте ті, хто слідкує за здоров’ям своєї шкіри, вдаються й не до таких розрахунків споживання того чи іншого продукту. Якщо не хочеш морочитися, то просто відніми від 50 грамів 50%-60% і отримаєш свою гарантовано безпечну для шкіри норму – 25-30 грамів цукру.

Цікаво на тему: Дієта при лікуванні акне: скажи “Прощавай” висипанням на шкірі

То чим же шкідливий цукор для шкіри? Споживання понад норми цього продукту збільшує кількість інсуліну в організмі. Після викиду підвищеної концентрації інсуліну слідує підвищення рівнів інсуліноподібного фактора росту-1 (гормону під назвою IGF-1). А цей гормон відіграє велику роль у появі прищів. Бачиш як усе просто.

16-Кава-з-цукром

В одній чайній ложці приблизно 7 грамів цукру. Математика не складна й порахувати, скільки ти вживаєш цукру тільки з кожною чашкою кави, дуже просто. А тепер уяви, що ти випиваєш кілька склянок улюбленого лате на день, де є не тільки багато цукру, а й молоко. Це ми ще не додали он той дивовижний солодкий горіховий сироп. Ну, до чого можуть призвести такі гастрономічні “слабкості”, думаю, пояснювати зайве. Якщо є бажання дізнатися більше про гормон IGF-1, рекомендую ознайомитися з цією науковою статтею – Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris.

А ти пов’язуєш споживання кави з проблемами на шкірі? Обов’язково поділися своєю думкою в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо ця стаття була для тебе корисною.

Читай також:

11 Березня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність