Причини підвищеної пітливості та що з нею робити

Одними з найпопулярніших засобів для гігієни тіла є дезодоранти та антиперспіранти. Ми їх активно використовуємо щодня, аби забезпечити надійний захист від поту і неприємного запаху. Для багатьох потовиділення загалом пов’язане з чимось не надто естетично приємним, і взагалі дуже хотілося б зовсім не пітніти🙈 Але чи можливо це і як бути, якщо потовиділення виражене дуже сильно? Як ви вже здогадалися, у цій статті ви знайдете відповіді на всі ці запитання.

Час читання: 3 хвилини й чашечка зеленого чаю ☕

статья доступна на русском языке

Чому ми потіємо?

Чому ми потіємо?

Потовиділення – це природна реакція організму, головною метою якої є теплорегуляція. Шляхом виділення поту ваше тіло намагається запобігти перегріву під час спеки, фізичної активності, лихоманки й не тільки. На тілі людини знаходиться безліч потових залоз, але найвищий рівень пітливості спостерігається в наступних місцях:

  • у ділянці пахв;
  • обличчя;
  • долоні;
  • стопи ніг.

Важливо зазначити, що недостатнє і надмірне потовиділення може свідчити про деякі порушення в роботі організму.

Цікаво на тему: Дезодорант VS антиперспірант: хто стане фаворитом під час вибору?

Причини, що впливають на підвищене потовиділення

Існує низка чинників, здатних вплинути на активність роботи потових залоз, і ось найпоширеніші з них:

Температура навколишнього середовища

Температура навколишнього середовища

Коли показники температури повітря перебувають на високому рівні, організм починає запускати процеси природного охолодження – виділення поту. Так само це все працює, коли ви хворієте. Під час лихоманки тіло намагається нормалізувати температуру і запобігти її зростанню.

Стресові ситуації

Стресові ситуації

Кинуло в піт – усім нам добре відомий цей вислів. Під час переляку і страху, злості та інших емоційних коливань піт, як останній зрадник, з’являється на тілі.

Цікаво на тему: Стрес: як не стати заручником своїх емоцій

Продукти харчування

Продукти харчування

Можливо, ви навіть і не здогадувалися, але деякі продукти харчування можуть стати причиною посиленої роботи потових залоз, створюючи певний дискомфорт. Підвищене потовиділення може виникнути після вживання гострої та пряної їжі, алкогольних напоїв, кави, чаю і не тільки. Іноді навіть не потрібно нічого їсти, достатньо лише побачити їжу або відчути її запах, і крапельки поту вже почнуть виступати на шкірі. Як це все працює?  За цей процес відповідає симпатична нервова система, її реакція може мати періодичний характер або систематичний.

З цікавого: температура тіла людини завжди незначно підвищується під час прийому їжі. Це пов’язано з роботою обміну речовин.

Зайва вага

Зайва вага

У людей з надмірною вагою підвищена пітливість – нерідке явище і вважається більше нормою, ніж проблемою. Скупчення жирової тканини перешкоджає нормальній терморегуляції, у зв’язку з цим організм змушений виробляти більше поту, щоб охолодити тіло.

Менопауза

Менопауза

Винуватцями посиленого потовиділення виступають гормональні зміни. Під час менопаузи жінки часто стикаються з такою проблемою, як припливи жару і пітливість вночі.

Цікаво на тему: Збій системи: що робити при гормональному дисбалансі

Вагітність

Вагітність

В період вагітності жінки також часто стикаються з підвищеним потовиділенням. Це тимчасове явище, пов’язане з перебудовою гормонального фону, а також можливим набором зайвої ваги. Тому майбутні мами повинні контролювати масу свого тіла.

Пубертатний період

Пубертатний період

Підлітки теж стикаються з цією проблемою. Але поспішаємо вас заспокоїти, це нормальна реакція організму, адже в період статевого дозрівання змінюється рівень гормонів, що впливають на роботу симпатичної нервової системи (а ми пам’ятаємо, що вона регулює роботу потових залоз).

Прийом ліків і захворювання

Прийом ліків і захворювання

Так, і тут не обійшлося без підвищеного потовиділення. Насправді дійсно деякі лікарські препарати (жарознижувальне, знеболювальне) і захворювання (онкологія, гіпоглікемія) впливають на роботу потових залоз. Усі перераховані вище чинники лише тимчасово впливають на підвищення потовиділення і їх можна коригувати самостійно (зміна способу життя) або за допомогою лікаря. Але як зрозуміти, що це не є функціональним порушенням, що має назву гіпергідроз?

Гіпергідроз: що це і які в нього симптоми

Гіпергідроз: що це і які в нього симптоми

Гіпергідроз — це порушення функцій потових залоз, що викликає рясне потовиділення без видимих на те причин. Цей стан завдає чимало незручностей і псує весь настрій.

Гіпергідроз буває двох типів:

  1. Первинний гіпергідроз – у переважній більшості випадків є спадковим. Патологія викликає надмірне потовиділення рук, пахв, обличчя, голови та ніг. Як правило, первинний гіпергідроз починає проявляти себе в ранньому віці (до 25 років).
  2. Вторинний гіпергідроз – пітливість з’являється на всіх ділянках тіла. Причиною цього стану слугують певні захворювання або прийом деяких ліків. Вторинний гіпергідроз частіше з’являється у людей старшого віку.

Якщо ви помітили, що стали пітніти частіше і більше, ніж зазвичай, неодмінно зверніться до дерматолога за консультацією.

Цікаво на тему: Чому ваше тіло набрякає і як з цим боротися?

Як лікувати гіпергідроз

Як лікувати гіпергідроз

Лікування призначається залежно від причини порушення функції потових залоз. Якщо це вторинний гіпергідроз, спричинений захворюваннями, потрібно працювати з усуненням першопричини. Зміни звичного способу життя, корекція або призначення медикаментозних препаратів тощо.

У випадках, коли причина є спадковою, призначається зовсім інше лікування:

  • хірургічне втручання;
  • ін’єкційне лікування (на сьогодні одне з найефективніших);
  • використання антиперспірантів зі спеціальним складом.

Пам’ятайте, що тільки лікар може призначити вам ефективне лікування з урахуванням усіх особливостей вашого організму. Тому не займайтеся самолікуванням і не втрачайте дорогоцінний час на пошуки не працюючих засобів. Звернувшись своєчасно до лікаря, позбутися проблеми можна значно швидше.

Якщо ця стаття була для вас інформативною і допомогла знайти відповіді на питання, що цікавлять, обов’язково поставте лайк

Читайте також:

10 Липня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-Як-кава-впливає-на-шкіру
11 Березня / 2024 Жіноче здоров'я
0-9-ознак,-що-ви-п’єте-мало-води
11 Грудня / 2023 Жіноче здоров'я