Чому я втрачаю вагу, але не жир на животі

Ви випробували кілька дієт від популярних дієтологів, регулярно відвідували спортзал, налагодили режим харчування і, як наслідок, скинули зайві кілограми. При цьому є одна проблемка – живіт нікуди не подівся. Він начебто і зменшився в розмірах і навіть став більш підтягнутим, але все ще випирає через футболку. 

Час читання: 3 хвилини і яблучко

статья доступна на русском языке

При цьому є одна проблемка – живіт нікуди не подівся

Такий поширений сценарій має три варіанти розвитку подій:

  1. Розчарування, поступове зменшення фізичних навантажень, повернення до дисбалансу в харчуванні. Після чого повторного набору жирової маси не уникнути.
  2. Не бачачи бажаного результату, відбувається зупинка на досягнутому з подальшою підтримкою наявного балансу жирової та м’язової маси.
  3. Руки не опускаються, триває старанна робота над собою і врешті-решт живіт зникає.

Шукай EVA Blog в Instagram

Начебто все просто. Головне – дотримуватися третього пункту і все неодмінно вийде. Але чому тоді більшість не досягає цього результату? Вся справа в початковому підході до харчування, тренувань і, найголовніше, прорахунку в часі. Процес позбавлення від абдомінального жиру займає набагато більше не днів, а місяців, ніж вважають більшість охочих схуднути.

Якщо вас хвилює питання, чому скинувши чимало зайвої ваги, живіт наполегливо залишається з вами, прочитайте цю статтю до кінця і ви гарантовано отримаєте відповідь.

Цікаво на тему: Вакуум – вправа, що допомагає зробити живіт плоским

Три причини, чому жир на животі не зникає

Насправді існують десятки чинників, які безпосередньо впливають на повільне або практично непомітне спалювання абдомінального жиру. Але всі вони зводяться до трьох пунктів. Розберемо кожен із них докладніше.

Різні типи жирових клітин

Різні типи жирових клітин

Якщо не заглиблюватися в біологію і складні наукові формулювання, то в нашому тілі існує два види жирових клітин:

  1. Чудово реагують на фізичні навантаження і з задоволенням спалюються з подальшим перетворенням на енергію.
  2. Погано реагують на фізичні навантаження і повільно спалюються.

Як ви, напевно, вже встигли здогадатися, в зоні живота і боків знаходиться саме другий тип клітин.

Кровообіг

Кровообіг

Цей фактор безпосередньо перетинається з першим. Підшкірний жир активно спалюється за умови хорошого кровообігу. Наприклад, у зоні біцепса кровообіг перебуває на високому рівні, а ви його ще додатково розганяєте силовим тренуванням і в результаті жирова маса активно випаровується. У ділянці живота у нас поганий кровотік. Вправи на прес, кардіо або комплексні сети з упором на абдомінальну ділянку лише трохи розганяють кровообіг у цій зоні. Додаємо сюди вищезгаданий тип клітин і отримуємо стійкий жировий запас.

Цікаво на тему: Три вправи з пілатесу для плоского живота

Розподіл жирової тканини в організмі

Розподіл жирової тканини в організмі

Як у чоловіків, так і у жінок живіт і боки є найкращим місцем для зберігання запасів жиру. Ми не в змозі самостійно переселити жирок в іншу ділянку, оскільки основне місце проживання жирових клітин обирав наш організм. І в цьому разі з ним домовитися не вийде. А тепер до цікавого:

  • коли ми починаємо набирати вагу, саме абдомінальна область збільшується першою, а причина вказана вище;
  • коли ми починаємо скидати вагу, живіт і боки – це остання область, з якої починає йти жир.

При цьому важливо розуміти один нюанс. Жирок з абдомінальної ділянки починає зникати лише після подолання певного порога, який являє собою загальний відсоток жиру в організмі. Простіше кажучи, поки ви не знизите загальний показник жирової тканини до певного рівня, про позбавлення живота й боків можете навіть не мріяти.

І ще один важливий момент. Коли животик почне поступово зменшуватися, будьте готові до того, що жир внизу живота дратуватиме вас найбільше. Саме за це місце жирові клітини будуть триматися з останніх сил.

Підсумуємо. Жир на животі не тільки важко спалюється в принципі, а й стоїть останнім у черзі. Вам напевно цікаво, який вигляд має абдомінальна ділянка за різної відсоткової жирової маси та скільки потрібно витратити часу, щоб досягти того чи іншого результату? Зараз розповім і покажу.

Цікаво на тему: Як швидко прибрати живіт і боки: вправи та обгортання

Який вигляд має живіт з різним відсотком жиру в жінок

Звісно ж, усі наведені нижче факти стосуються і чоловіків, але розберемо все на прикладі жіночої фігури. Щоб побачити у себе довгоочікувані кубики преса, жир у вашому тілі повинен займати не більше 8-10%. Якщо хочете дізнатися свій відсоток жирової тканини зверніться до інтернету. Способів досить багато і краще буде, якщо ви підберете найбільш підходящий самостійно.

Отже, розглянемо животики з прив’язкою до цифр. Скільки потрібно тренуватися і дотримуватися збалансованого раціону, щоб досягти ідеальних значень у 8-10%.

Жирової тканини понад 35%. Щоб позбутися живота знадобитися 12-13 місяців наполегливо займатися собою.

Жирової тканини понад 35%

Цікаво на тему: Вправи для преса: ефективні тренування вдома

Жирової тканини 25-30%. У цьому разі абдомінальна ділянка набуде підтягнутої, красивої форми з яскраво вираженим пресом через 9-10 місяців налагодженого харчування і тренувань.

Жирової тканини 25-30%

20-25% жиру. Всього п’ять, шість місяців і бездоганний живіт у вашому розпорядженні.

20-25% жиру

16-19% жиру. Від мети вас відокремлює всього 3-5 місяців, в яких буде присутнє силове і кардіо тренування, правильне харчування, а також побільше щоденної активності (похід у магазин замість використання авто, підйом додому сходами, а не ліфтом і т.д.).

16-19% жиру

Цікаво на тему: Скільки потрібно ходити пішки на день, щоб схуднути

Жирової тканини 13-15%. Два, три місяці й вашому пресу можна буде позаздрити.

Жирової тканини 13-15%

11-12% жиру. Це просто фантастичне перетворення. Знадобиться максимум місяць, щоб отримати приголомшливу структуру живота.

11-12% жиру

Ну і власне той самий бездоганний живіт з 8-10% жирової тканини.

з 8-10% жирової тканини

Існують базові принципи позбавлення від живота під час схуднення за допомогою дієт, занять спортом і комплексного підходу. Якщо їх не дотримуватися, то абдомінальна ділянка з імовірністю в 99% не буде стрункою і підтягнутою. Це дуже велика тема. Якщо ви хочете отримати практичні поради щодо харчування і тренувань, які на 100% допоможуть вам отримати ідеальний животик, напишіть про це в коментарях і EVA Blog розповість про все в деталях.

Читайте також:

14 Листопада / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. ladyfit

    розкажіть будь ласка про здалансоване харчування та як дотримуватися калорійного ліміту коли постійно хочеться їсти

    • Тетяна Радченко

      Доброго дня! Дякуємо за цікаве питання. Команда EVA Blog працює над випуском цілого матеріалу на цю тему, бо там є про що розповісти 😉 Вже 26.04 в блозі вийде стаття “Як дотримуватись калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти”.

      Не пропустіть, буде дуже цікаво 💋

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA