Як вибрати стиглий і солодкий кавун

Друга половина літа — час смачних ягід та фруктів, які так хочеться скуштувати якнайшвидше. З усіх ягід саме соковитий кавун вважається символом літа. Його смугаста шкірка притягує погляд, і ми майже фізично відчуваємо цей чудовий солодкий смак.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави☕

статья доступна на русском языке

Раніше кавуни купували ближче до середини серпня. Саме тоді ці велетенські ягоди дозрівали природним шляхом. Але зараз клімат змінився, з’явилися нові сорти рослин, тому досить важко зрозуміти, чи кавуни справді вже дозріли, чи їх просто стимулювали прискорювачами росту. Розбираймось, як вибрати ідеальний кавун без нітратів.

Цікаво по темі: Що варто зробити до кінця літа: Чек-лист

Щоб купити смачний і корисний кавун, варто знати кілька важливих фактів та хитрощів, які допоможуть зробити правильний вибір.

Зовнішня оцінка стиглості

Як вибрати кавун

У середині липня в місті з’являються незліченні намети та вантажівки з кавунами. Написані від руки цінники запевняють, що саме тут ви зможете купити найсолодші ягоди, які достигли самостійно. Звісно, ніхто не скаже потенційному покупцеві, що заради швидкого прибутку використовував нітрати. Тому треба знати, як по зовнішньому виду можна визначити, чи варто купувати кавун.

  1. Блискуча та яскрава шкірка без різноманітних пошкоджень вказуватиме на стиглість плоду. Смуги мають бути достатньо контрастними та чіткими.
  2. Наявність жовтої плями на боці кавуна — ознака того, що він досить довго дозрівав під сонцем. Чим темніша така пляма, тим краще: це означатиме, що прискорювачі росту на баштані не використовувались.
  3. Середня вага кавуна — 7-8 кг. Надто великі розміри плодів можуть свідчити про те, що для їх дозрівання використовували нітрати. Маленькі кавуни можуть виявитися недостиглими.
  4. Щоб перевірити свіжість та натуральність, трохи подряпайте плід нігтем. Шкірка має легко здиратися. Якщо вона прогинається під натиском, це означає, що кавун уже в’ялий або ж для його вирощування використовували хімію.
  5. Не купуйте кавуни біля проїжджої частини або поблизу промислових центрів. Річ у тім, що шкірка цього плоду дуже добре всмоктує в себе практично всі речовини, що містяться в повітрі. Тому такі ягоди точно не принесуть вам користь.
  6. Для вибору найсолодшого кавуна, звертайте увагу на пляму, що лишилась від квітки. Велика пляма правильної круглої форми вказуватиме на те, що цей кавун солодкий і в ньому мало кісточок.

Домашня перевірка наявності нітратів

Як вибрати кавун

Якщо ви вже спокусилися та купили цукровий кавун, варто провести просту перевірку, яка допоможе зрозуміти, чи є в ньому хімія. Це досить легко зробити вдома без особливого приладдя. На що передусім треба звернути увагу?

  • При розрізанні стиглий плід буде тріскатися. Сам зріз не має бути ідеально рівним та надто яскравим.
  • Уважно подивіться на зріз під світлом. Фіолетовий відблиск вкаже на наявність хімічних домішок у плоді.
  • Великі прожилки світлого кольору також будуть ознакою використання нітратів для швидкого вирощування кавунів.
  • Відріжте шматок м’якоті ягоди та покладіть її у воду на 20 хвилин. Якщо вода стане рожевою чи навіть червоною, не їжте такий кавун: він містить барвники та хімічні домішки, які небезпечні для здоров’я.

Интересно по теме: Тренди літнього манікюру

Зараз майже неможливо знайти кавун, який не містить жодних хімічних добрив. Їх використовують на всіх великих баштанах, щоб покращити та зберегти врожай. Проте в якісних плодах рівень нітратів не перевищуватиме норму, тому вони будуть не тільки безпечними для здоров’я, а й надзвичайно корисними.

Вибір кавуна на місці продажу

Як вибрати кавун

Оскільки ніхто з нас, купуючи кавун, не має під рукою нітратоміра, треба дуже уважно та відповідально ставитися до вибору ягоди. Найперше звертайте увагу на місце торгівлі та зберігання плодів. Вони не мають лежати на землі та весь час знаходитись під сонцем. Якщо на них постійно потраплятимуть сонячні промені, кавуни швидко зіпсуються.

Интересно по теме: 5 правил осіннього раціону, щоб їжа приносила здоров’я і задоволення

Не слід купувати ягоди з пошкодженою шкіркою. У тріщини потрапляють бактерії та бруд, які неможливо змити водою. Окрім цього, такі пошкодження призводять до швидкого гниття плоду, і замість смачного десерту ви отримаєте купу сміття.

Перед купівлею поцікавтеся наявністю сертифікатів якості продукції. Магазини та торгові точки, де продають дійсно натуральні плоди, мають такі документи. Це стане головним аргументом на користь купівлі в такому магазині. Як правило, стихійні точки торгівлі кавунами не перевіряють їх у лабораторіях. 

Бережіть своє здоров’я та не поспішайте куштувати кавуни ще до початку сезону їхнього дозрівання.

Читай також:

31 Липня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті