Полуниця — джерело вітамінів: вживаємо з обережністю

Нарешті прийшло літо, а разом з ним — і пора сезонних овочів, фруктів, ягід. Одна з найперших і найулюбленіших — полуниця. Утім, багато мам побоюються її давати своїм дітям, а якщо дитина на грудному вигодовуванні, то намагаються не вживати самі. І дарма: тим, у кого немає алергічних захворювань, вже ніхто не рекомендує «про всяк випадок» уникати алергенів, у тому числі й полуниці. Так що їжте і насолоджуйтесь, а про те, як отримати максимум користі, ми вам розповімо.

Цікавий факт. Полуниця — це не ягода, а квітколоже, яке розрослося. На його поверхні знаходяться справжні плоди — горішки. Але оскільки всі звикли вважати її саме ягодою, ми теж будемо користуватися цією назвою.

Користь — у вітамінах, небезпека — в алергенах і пестицидах

Полуниця — справжній суперфуд! Усього в 8 ягодах середнього розміру міститься від 98% до 140% добової норми вітаміну С, а калорійність такої порції — всього 50 кал. Чим корисна полуниця ще? Вона багата на вітамін К, калій, магній, антиоксиданти, фолієву кислоту. Усе це допомагає зміцнити імунну систему дитини й організм у цілому. Тож не варто відмовлятися від цієї ягоди — вона дуже корисна. А щоб максимально уникнути можливої ​​шкоди, треба знати про небезпеки, які вона може представляти.

Так, американська некомерційна організація Environmental Working Group у 2017 році поставила полуницю на перше місце в переліку найбільш забруднених продуктів. У ній, крім пестицидів, можуть міститися також фунгіциди та інсектициди. Потрапляючи всередину, ці речовини становлять небезпеку для здоров’я всіх людей, а дітей — особливо.

Чи означає це, що потрібно шукати й купувати органічну полуницю? У її вирощуванні теж застосовуються пестициди, фунгіциди та інсектициди, але тільки дозволені й у певних концентраціях. Тому не можна сказати, що органічна полуниця — 100% чиста. Якщо у вас немає своєї грядки, на якій ви самі можете вирощувати полуницю, тоді вам треба навчитися правильно її купувати й готувати до вживання.

Купуйте перевірену полуницю

В Україні у вільному продажу є багато сільгосп-препаратів, у тому числі й небезпечних, які заборонені для використання в інших країнах. Їх можуть використовувати і недобросовісні виробники, і навіть люди, які вирощують полуницю вдома. Тому щоб захистити себе, краще купувати продукти там, де чітко контролюються норми вмісту шкідливих речовин та уникати покупок у непризначених для торгівлі місцях.

Правильно мийте

Спочатку рекомендується замочити ягоди на 10 хвилин у содовому розчині (10 г харчової соди на 1 л води). Потім добре промити під проточною водою. Такий спосіб допомагає частково очистити полуницю від пестицидів, а також убезпечить від зараження інфекціями й гельмінтами. Якщо соди під рукою немає, тоді не варто замочувати, а просто добре помийте ягоди у воді.

Читайте також. Чи виправдані безлактозна та безглютенова дієти для дітей без алергії?

Що робить полуницю алергенною

На подив багатьох мам, полуниця — далеко не найпоширеніший алерген. 93% всіх алергій викликають навіть не шоколад або цитрусові, а молоко, яйця, глютен, риба і деякі морепродукти, арахіс, горіхи, соя, кунжут, гірчиця.

Разом з тим, полуниця також містить алергени, і вони знаходяться не в кісточках, як прийнято вважати, а в усій її м’якоті. Частину цих алергенів можна ліквідувати, якщо проварити полуничне пюре протягом 10 хвилин. Звичайно, термообробка зруйнує і якусь частину вітамінів, але в результаті таке ягідне пюре все одно залишиться корисним. Якщо реакція виникне навіть на оброблену полуницю, це означає, що її потрібно повністю виключити з раціону.

Якщо у дитини є будь-які шкірні захворювання, у тому числі й атопічний дерматит, важливо не давати їй торкатися полуниці руками, щоб не спровокувати реакцію. Крім того, полуниця й пилок берези часто дають перехресну алергію. Це означає, що у тих, у кого є реакція на пилок берези, з великою ймовірністю (близько 30%) вона буде і на полуницю.

Зверніть увагу, що якщо у вашої дитини спостерігалася будь-яка алергія або у когось із батьків є алергічні захворювання, то в такому випадку для правильного введення в раціон полуниці вам потрібно обов’язково проконсультуватися з алергологом або педіатром.

Читайте також: Як нагодувати фруктами й овочами тих, хто їх не їсть

З якого віку можна давати дітям

Дитині до 12 місяців можна пробувати полуницю через грудне молоко або дуже маленькими порціями на кінчику ложки. У майбутньому це допоможе зменшити ризик виникнення алергії. А далі, після року можна давати пробувати, починаючи з 1 ягоди. Якщо реакції немає, збільшуйте кількість, спираючись на загальну таблицю добової норми фруктів і ягід. Полуниця може становити 30–50% від цієї норми.

Дослідження в області алергології виявили існування т.зв. «вікна толерантності», яке триває з 4 до 11 місяців. Вважається, що до алергенних продуктів, які дитина пробувала в цьому віці, в організмі з більшою ймовірністю виробляється толерантність, тобто стійкість. Звичайно, це не означає, що треба активно їсти полуницю з 4 місяців, але якщо ви дасте її дитині на кінчику ложки, наприклад, у 8 місяців, це може допомогти уникнути алергії в майбутньому.

Читайте також. Вводимо фрукти в раціон грудничка: як обрати за віком

Бонус: рецепт пирога з полуницею

Цю смачну та дуже корисну ягоду можна вживати у свіжому вигляді, додавати до десертів, йогурту та компоту, готувати з нею желе, фруктові салати.

Порада. Не всі знають, як правильно заморозити полуницю на зиму. Крім того, щоб просто помити, перед заморожуванням її корисно обробити паром або бланшувати. Це допоможе зупинити дію ферментів, які руйнують антиоксиданти й вітаміни.

Сьогодні пропонуємо приготувати пісочний пиріг з полуницею, сиром і кремом зі сметани — його неодмінно оцінять і діти, і дорослі члени сім’ї!

 

Інгредієнти для тіста:

  • цукор: 200 г;
  • борошно: 450 г;
  • сік лимону: 1 ч. л.;
  • сода: ¼ ч. л.;
  • яйця: 2 шт.;
  • масло вершкове: 300 г;

Для начинки:

  • цукор: 2 ст. л.;
  • ваніль: за смаком;
  • яєчний жовток: 1 шт.;
  • м’який сир: 200 г;
  • сметана: 200 г;
  • цукрова пудра: 120 г.
  • полуниця: 250 г;

Як готувати:

  1. Цукор перемішати з борошном, додати яйця, масло кімнатної температури, соду, погашену соком лимона. Замісити тісто, загорнути його в плівку та відправити «відпочивати» до холодильника приблизно на 40 хв.
  2. Розігріти духовку до 220 °С.
  3. Дістати тісто з холодильника й розподілити його по формі для випічки, формуючи кошик. На дно покласти пергамент і насипати квасолю або горох, щоб воно не підіймалося.
  4. Випікати протягом 10 хв.
  5. Тим часом за допомогою блендера або міксера збити сир з жовтком, ваніллю і цукром.
  6. Дістати кошик з духовки, прибрати папір з квасолею. Викласти в нього сирну масу, зменшити температуру до 180 °С і пекти ще 10–15 хв.
  7. Дістати пиріг і дати йому охолонути.
  8. Сметану збити з цукровою пудрою, викласти на остиглий пиріг.
  9. Полуницю порізати пластинками й викласти зверху на сметану.

Готовий пиріг можна прикрасити гілочками м’яти. Смачного!

А які ваші найулюбленіші страви з полуниці? Поділіться перевіреними рецептами в коментарях!

5 Червня / 2020 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *