Вводимо фрукти в раціон грудничка: як обрати за віком

Багато мам, у яких є діти старшого віку, пам’ятають той час, коли яблучний сік або пюре вводилися в раціон малюка в першу чергу й дуже рано — починаючи з 3–4 місяців. Зараз все інакше: ВООЗ рекомендує годувати дитину тільки грудьми до 6 місяців. Потім ми починаємо вводити прикорм, зберігаючи грудне вигодовування якомога довше, мінімум до 2 років. У будь-якому випадку перед тим, як давати грудничку пробувати нові продукти, вам краще проконсультуватися з педіатром. А ми розповімо, як правильно вводити їх, щоб вони принесли лише користь.

Вводим фрукты в рацион грудничка

Користь фруктового пюре для дитини

Ягоди й фрукти мають бути додані в прикорм грудничка до 1 року життя. Вони містять:

  • харчові волокна, які допомагають налагодити роботу кишечнику;
  • органічні кислоти для підтримки комфорту в животику;
  • вітаміни та мікроелементи, які роблять раціон харчування збалансованим.

Якщо до цього часу грудничка турбували порушення випорожнення, з початком прикорму ви можете допомогти йому налагодити цей процес. Мами знають, що чорниця, наприклад, має закріплювальну дію, а чорнослив допомагає при запорах. Ну і звичайно, свіжі плоди містять у великій кількості вітаміни та інші корисні речовини, необхідні для нормальної роботи організму.

Читайте також: Якщо дитина не добирає вагу: інструкція для мам

Чи можна водночас вводити овочі та фрукти?

Послідовність введення продуктів у прикорм вам підкаже педіатр. Зазвичай фрукти вводяться після того, як малюк спробував і звик до овочів з м’ясом на обід і каш на сніданок. Така послідовність оптимальна тому, що смак овочів дитині може менше подобатися, якщо вона спочатку спробує солодкі плоди. Хоча це, звичайно, не обов’язково стосується всіх дітей.

Які фрукти першими вводять у раціон грудничка

Найкраще почати прикорм з не червоного яблука чи груші. Вважається, що вони краще засвоюються й менше навантажують недозрілу травну систему. Спочатку малюки пробують їх у вигляді монокомпонентного пюре без цукру й інших добавок. Трохи пізніше його можна буде додавати до м’якого сиру або каші.

Жовті й червоні плоди (абрикоси, персики, вишні, банани, сливи, чорниця, смородина) вважаються продуктами середньої алергенності, тому їх рекомендується вводити трохи пізніше. А ось цитрусові й полуницю краще давати після року.

Какие фрукты первыми вводят в рацион грудничка

Читайте також: Чи виправдані безлактозна й безглютенова дієти для дітей без алергії?

Як і коли правильно вводити в прикорм фрукти

Як і всі інші продукти, вводити їх потрібно поступово, починаючи з мінімальної кількості. Наприклад, вашому малюкові вже 7 місяців, він їсть каші, подрібнене м’ясо та овочі, і ви вирішили почати пробувати яблучне пюре. Дотримуйтесь такої послідовності:

  • у 1-й день — 1 чайна ложка;
  • у 2-й і 3-й день — 2 чайні ложки;
  • 4–10 день — поступово збільшуємо об’єм до 50–70 мл.

Якщо у немовляти спостерігалися раніше проблеми зі шкірою або алергічні реакції, вводьте нові плоди ще повільніше, протягом 10–14 днів.

Як і з іншими продуктами прикорму, неодмінно стежте за реакцією організму, щоб не було порушень випорожнення, шкірних висипань тощо. Тому найкраще ягоди й фрукти пробувати як приємний десерт після основної страви в першій половині дня, щоб вчасно помітити можливу реакцію.

Читайте також: 7 ігор для розвитку малюків від 6 місяців до року

Список норм вживання фруктів дитиною до року

У цому списку вказано приблизний об’єм відповідно до віку. Звичайно, кількість з’їденого вашим малюком буде залежати від його апетиту. Хоча солодкі продукти зазвичай діти їдять із задоволенням, все ж не примушуйте, якщо дитина буде відмовлятися.

  • 6–7 місяців – 40–50 мл;
  • 8 місяців – 50–70 мл;
  • 9 місяців – 50–70 мл;
  • 10 місяців – 80 мл;
  • 11–12 місяців – 90–100 мл.

З чого починати прикорм: сік чи пюре

Хоча деякі мами і вводять їх разом, соки дітям першого року життя взагалі не рекомендуються. У них багато вуглеводів і кислот, немає харчових волокон, через що в ранньому віці вони можуть надмірно навантажити травну систему. Тож краще за все починати пробувати фрукти з пюре. Не поспішайте: пізніше, коли малюк звикне до інших продуктів прикорму, ви зможете потроху давати йому і сік.

Ймовірно, з введенням прикорму ви теж помітили, що частота прання збільшилася, мінімум, удвічі. Ми підготували для вас корисну статтю про те, чим краще прати й виводити плями з дитячого одягу.

С чего начинать прикорм: сок или пюре

Яке пюре вибрати: домашнє або готове з магазину

Чи варто давати промислове дитяче харчування? Воно готується з якісної, перевіреної сировини. Його виготовлення суворо контролюється, склад збалансований, і воно має хороший смак. Тож якщо у вас немає часу на приготування домашнього пюре, давайте готове з магазину. Дітям до 3 років його потрібно вибирати з позначкою «дитяче харчування».

Читайте також склад і стежте за тим, щоб у баночці з магазину не було крохмалю, цукру та інших добавок. І, звісно, не додавайте цукор до страв, які самі готуєте малюкові. Це дуже важливо, тому що він може викликати раннє руйнування емалі молочних зубів, розвиток карієсу й інші проблеми. Детальніше про це ми писали в статті «Скільки прихованого цукру споживають наші діти».

З огляду на те, що спочатку ваша дитина буде з’їдати по 1 чайній ложці прикорму в день, продукт, що залишився в баночці, вам доведеться доїдати самим або викидати. Тому перші пюре мами найчастіше готують самі.

Як приготувати фруктове пюре в домашніх умовах

Перш за все, дотримуйтесь гігієнічних правил:

  • терку або брендер обдайте окропом;
  • добре вимийте й очистіть плоди від шкірки та насіння.

Спочатку груші та яблука краще запікати або готувати на пару, а потім розминати виделкою чи блендером. Трохи пізніше їх можна давати у свіжому вигляді — натерти на дрібній тертці (краще пластиковій). Банани, сливи, абрикоси — розім’яти в ступці або подрібнити блендером. Чорнослив — залити окропом на 15–20 хвилин.

Після того, як малюк познайомиться з усім окремо, запропонуйте йому вітамінний салат з трохи кислих та солодких плодів, перемелених у блендері чи подрібнених виделкою.

Как приготовить фруктовое пюре в домашних условиях

Не поспішайте, будьте уважними й терплячими, вводьте нові продукти поступово — і ваша дитина буде зростати здоровою та сильною. Дбаємо разом!

2 Червня / 2020 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність