Популярні методики розвитку дітей

Сучасні дітлахи виховуються у достатньо суворих умовах. Турботливі батьки намагаються віддати своє чадо на спеціальні курси буквально з перших місяців життя, свято вірячи в те, що вони допоможуть їм виростити вундеркінда. Велика кількість популярних методик раннього розвитку дає матусям і татусям можливість обрати, які саме якості вони бажають розкривати у своїй крихітці. Сьогодні поговоримо про те, які основні програми розвитку існують, в чому їх суть та яку користь вони здатні дати малятам.

Система розвитку Нікітіних

Програма Нікітіних заснована перш за все на свободі дій малюків, які самі вирішують, як довго та чим вони бажають займатись. Необхідною складовою даної системи є спорт: загартовування та щоденна ранкова зарядка повинні бути неодмінно присутніми в житті дитини. Батьки, що обрали для розвитку свого чада саме цю методику, мають обов’язково обладнати спортивний куточок в квартирі, щоб дитя з малих років сприймало фізичні вправи як важливу складову життя родини.

Згідно з системою Нікітіних, спорт поєднується із усіма іншими видами діяльності, і саме завдяки ньому дітки пізнають світ та формують свої навики й погляди. Основна задача батьків у цій методиці – на заважати малюкам, а лише допомагати їм та створювати необхідні умови для розвитку, орієнтуючись на вміння і бажання найменших.

Переваги:

✔ можливість займатись з дитиною в домашніх умовах;

✔ не тільки розумовий, а й фізичний розвиток.

Недоліки:

✘ відсутність творчого розвитку та недостатність розвитку мовлення;

✘ жорсткі умови загартовування (ходіння босоніж по снігу, обливання крижаною водою).

Методика Домана

Від самого початку, методика Глена Домана була направлена на лікування діточок з ушкодженням мозку. Проте пізніше команда цього видатного вченого розробила спеціальну програму раннього розвитку і для здорових малят. В її основі лежать так звані «картки Домана»: на одних крупними буквами написані основні слова і можуть бути намальовані відповідні картинки, на інших – математичних – крапки та рівняння. На думку автора, здатність до навчання прокидається у дітлахів лише у 6-7 років, у той час, як пізнавати навколишній світ вони здатні вже з самого народження. Окрім цього, істотне значення у цій методиці придається фізичному розвитку, який гармонічно поєднується з розумовим та інтелектуальним.

Переваги:

✔ гарне тренування зорової пам’яті;

✔ активний фізичний розвиток, що добре впливає на здоров’я малюка;

✔ дитина запам’ятовує велику кількість інформації у ранньому віці.

Недоліки:

✘ програма направлена не на вивчення букв або цифр, а цілого слова, яке дитина зіставляє з намальованою картинкою;

✘ за підсумками навчання, малюк може буквально стати вундеркіндом, при цьому, скористатись своїми знаннями у потрібний момент йому буде досить важко.

Методика Зайцева

Кожен другий сучасний центр розвитку для дітлахів гарантовано запропонує Вам саме цю програму. Її основою є кубики, на гранях яких написані букви й цифри. Це може бути склад з двох букв (приголосна та голосна), приголосна буква з м’яким знаком або окрема буква. На математичних кубиках зображені цифри. Тобто, основний принцип методики – читання по складах або вивчення математики при допомозі числових рядків.

Необхідна умова навчання – воно обов’язково відбувається у ігровій формі. Те, що зображене на грані кубика, дітки проспівують, хлопають в долоньки. Малятам весело та цікаво пізнавати нову інформацію, тож цей час вони зазвичай чекають з нетерпінням.

Переваги:

✔ дітки швидко навчаються читати й рахувати;

✔ уроки можуть бути як індивідуальними, так і груповими;

✔ добре розвивається здатність мислити творче;

✔ гарно тренується зорова пам’ять.

Недоліки:

✘ дрібна моторика зовсім не тренується, через що не відбувається підготовка руки малюка до письма;

✘ гарні успіхи можуть розвити в дитині зарозумілість.

Вальдорфська методика, або програма Штайнера

Методика у першу чергу направлена на розвиток практичних та естетичних навичок, знань навколишнього середовища, розкриття творчих потенціалів діточок. Програма робить акцент на фізичному й духовному вихованні, дозволяючи малюкам якнайдовше жити у так званому «казково-дитячому» світі. Розвиток особистості у дитині – ось основна мета Вальфдорської методики. Заняття зазвичай проводяться у невеличких групах малюків. Що цікаво, в процесі навчанням діткам дається повна свобода дій, і якщо якесь маля не захоче виконувати те чи інше завдання, воно може сміливо відмовитись.

Переваги:

✔ надзвичайно сильний розвиток творчого мислення;

✔ відсутність системи оцінювання (дитина не боїться помилитись);

✔ різноманіття ігрових форм;

✔ велика кількість цікавих іграшок, які виготовляються лише з корисних, натуральних матеріалів.

Недоліки:

✘ методика гарно підходить дітлахам з гуманітарним складом розуму, у той час, як «математикам» вона може здатись нудною і нецікавою;

✘ програму дуже складно назвати підготовчою до школи, адже вивчення букв та цифр розпочинається досить пізно;

✘ методика не дозволяє малятам користуватись сучасними гаджетами, мотивуючи це тим, що вони негативно впливають на дитячу психіку.

Методика Монтессорі

В даний час саме цю програму можна назвати одною з найбільш популярних. Заняття за методикою Монтессорі – різносторонні та цікаві, однак вони рекомендовані переважно діткам після 2,5-3 років. Втім, на сьогоднішній день можна знайти групи, які набирають і найменших – до 3-х рочків.

Класична система Монтессорі включає:

  1. вправи на розвиток дрібної моторики пальців;
  2. розвиток мовлення;
  3. малювання, аплікацію;
  4. ліпку з пластиліну, конструювання;
  5. спів і танці;
  6. різноманітні розвиваючі вправи.

Кожен урок побудований таким чином, щоб малюкові не було сумно та нецікаво – він веселий та різнобарвний. При цьому, дитині дається повне право обирати самостійно саме той предмет, з яким їй буде цікаво гратись. Вчитель ні в якому разі не нав’язує дитині те чи інше завдання, він тільки підказує, як при допомозі обраної іграшки краще пізнати світ.

Переваги:

✔ програма тренує такі життєво важливі якості, як: самостійність, уважність, дисципліна;

✔ завдяки розвитку дрібної моторики, рука дитини гарно підготовляється до письма;

✔ методика розвиває здатність логічно мислити.

Недоліки:

✘ творчому розвитку приділяється досить мало уваги;

✘ діткам, які є занадто активними, спокійні заняття за системою Монтессорі можуть не сподобатись;

✘ приділяється більше уваги індивідуальним досягненням, аніж роботі в колективі;

✘ недостатній фізичний розвиток дітей.

На сьогоднішній день саме ці п’ять програм є найбільш ефективними та популярними серед батьків і дітей. Як бачите, кожна з них має свої особливості, переваги й недоліки. Яку обрати для Вашої дитини – вирішувати лише Вам, любі мами й татусі. Лише Ви знаєте сильні та слабкі сторони Ваших малюків, та лише Вам приймати рішення, які якості в них розвивати. Хочемо порадити Вам, обрати якусь певну методику і ні в якому разі не навантажувати дитину декількома.

Бажаємо Вам виростити найрозумніших та найталановитіших синів і доньок!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки