Режим дня дитини — як поєднати зі звичним ритмом життя сім’ї?

Сучасний погляд на режим дня дитини кардинально відрізняється від «радянського регламенту». Його головний принцип: режим дня малюка повинен вписуватися у звичний ритм життя сім’ї, який існував до його народження, а не навпаки. Ось деякі рекомендації, дотримуючись яких ви зможете скласти індивідуальний дитячий режим.

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Сон

Режим дня дитини

Єдиний період у житті людини, коли вона їсть і спить без дотримання будь-якого графіка, — до 6-8 тижнів після народження. У цей час життя всіх членів сім’ї дійсно підпорядковане бажанням новонародженого. Але далі дитина має звикнути, що вона не його центр. В іншому разі малюк може вирости егоїстом, що принесе вам чимало проблем.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Складаючи добовий графік «сон — час неспання», враховуйте біологічні потреби дитини у відпочинку та кількість його часових відрізків:

  • до 12-13 тижнів — 16-20 годин (6 разів);
  • 4-6 місяців — 14,5 години (5 разів);
  • 7-12 місяців — 13,5 години (4 рази);
  • 1-2 роки — 13 годин (2 рази: 3 г + 10 г);
  • 3-4 роки — 11 годин (2 рази: 2 г + 9 г);
  • 5-6 років — 10 годин (2 рази: 1 г + 9 г);
  • 7-11 років — 9-9,5 годин (1 раз).

Остаточно цикл нічного сну формується у дітей до 3-4 років, а переходити на його оптимальну дорослу тривалість — 8 год — рекомендується в 12 років.

Сон

А тепер про нюанси режиму сімейного нічного сну:

  1. Один із важливих принципів збереження сім’ї — спільний нічний відпочинок тата й мами. Необхідні 8 годин обов’язково повинні захоплювати проміжок з 00:00 до 04:00. Саме в цей час відбувається вироблення гормонів, які допомагають відпочити, відновити сили та підтримувати нормальну масу тіла. Це стосується й дитячого організму, який під час сну ще й росте.
  2. Побудуйте дитячий режим укладання та пробудження так, щоб вам було зручно. Наприклад, ви з чоловіком лягаєте в ліжко о 23:00, а прокидаєтеся о 6:00. Можете вкладати 3-річного малюка о 22:00. Пів години піде на казку та засипання. Тоді будити малюка доведеться о 7:30, і у вас з чоловіком буде 1,5 години для ранкових справ.
  3. Зараз стало модно спати в одному ліжку разом із маленькою дитиною. Якщо тато не проти, то чому б і ні? Але краще, щоб до 1 року (максимум 3 років) дитина спала в ліжечку, що стоїть у спальні батьків, а після року — в окремій кімнаті.
  4. Якщо малюк солодко заснув вдень і спить довше відведеного часу, не піддавайтеся спокусі «нехай ще поспить, а я в цей час …» і розбудіть малюка. Денне пересипання обов’язково призведе до проблем із тривалістю нічного сну, аж до розвитку хвороби перевернутого режиму.

Розбудіть малюка

І, звичайно, дотримуйтесь інших рекомендацій для здорового та міцного дитячого сну: свіже повітря в спальні, ортопедичний матрац, зручна піжама, ковдра за сезоном, чистий підгузок, доступність нічного горщика. А от процедуру оздоровчого купання, яке часто поєднують із вечірніми гігієнічними процедурами, можна перенести на інший час.

Цікаво по темі: Як спілкуватися з дитиною і заодно розвивати її

Харчування

Не робіть з їжі культу! Цей крилатий вислів цілком підходить і для харчування маленької дитини. Недоотриману впродовж дня їжу немовля «забере» перед відходом до нічного сну, що піде йому тільки на користь.

У малюків і дошкільнят їжа та її кількість теж не повинні бути примусовими. Дитина не з’їла сніданок за відведені 15 хвилин? Нічого страшного! Якщо мама проявить силу волі й позбавить її ранкового перекусу, сказавши «ой, продукти скінчилися», то обід буде з’їдений без вередувань. А якщо й це не допоможе, то, отримавши на полуденок не більше ніж стакан компоту й одне вівсяне печиво, малюк точно з’їсть вечерю повністю. Не вийшло в перший день? Через 3-4 дні дитина звикне до такого режиму харчування.

Цікаво по темі: Чим замінити дитяче харчування?

Якщо малюк не може з’їсти запропоновану порцію, не змушуйте його доїдати все та не пропонуйте за це нагороду. Можливо, він просто не голодний. А якщо запідозрите, що дитина намагається вами маніпулювати, щоб отримати улюблену їжу або солодощі, не піддавайтеся. Правила в родині, у тому числі й харчові звички, встановлюють дорослі.

Харчування

Система 5 або 6-разового режиму годування сьогодні поставлена під сумніви. Як альтернатива популяризується два чи навіть одне приймання їжі у «світловому вікні». Для дитячого харчування такий режим однозначно не підходить. Але якщо в сім’ї заведено їсти 3 рази на день, нічого страшного не відбудеться, якщо дитина харчуватиметься так само. Якщо батьки ще й дотримуються правил здорового харчування, то з 2,5-3 років малюка вже можна садити за спільний стіл. Мамі цілком під силу готувати страви так, щоб вони були смачними й підходили всім членам родини.

І наостанок ще одна рекомендація: дитячий режим дня повинен бути регулярним, але в міру гнучким. «Святкові» відхилення допустимі як для дорослих, так і для дітей, але вони повинні бути винятком, а не правилом.

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *