Лікування ГРВІ при годуванні груддю

З настанням холодів ризик захворіти на ГРВІ зростає в декілька разів. Лікування простуди зазвичай не викликає складнощів, якщо тільки мова не йде про жінку, яка годує малюка груддю. Коли молода матуся занедужала, у неї безперечно виникає безліч питань: чим можна їй лікуватись, чи потрібно продовжувати грудне вигодовування та чи є ризик заразити крихітку? Щоб розвіяти Ваші сумніви та вагання, сьогодні спробуємо дати на них відповіді та розповімо, як правильно діяти, якщо захворіла мама з немовлям на руках.

Як захистити малюка

Коли у мами виникає респіраторне захворювання, питання безпеки дитини стає на перше місце. Годувати далі чи припинити на час хвороби – ця дилема хвилює абсолютно всіх жінок, страждаючих на ГРВІ. Їх сумніви пов’язані переважно зі страхом, що інфекція може передатись крихітці разом із молоком. Тож, перш ніж робити якісь радикальні висновки, Вам необхідно ознайомитись з деякими фактами та особливостями.

  • Малята до 6-8 місяців вкрай рідко хворіють на респіраторні та інші хвороби. Ще будучи в утробі, дітки отримують від матері особливі антитіла, які після народження іще деякий час поступають у маленький організм разом із грудним молоком.
  • Інкубаційний період багатьох вірусів складає 2-3 дні. Тобто, на момент появи у мами перших симптомів, вона вже може бути заразною протягом декількох днів, коли вона не припиняла годувати маля.

Чи потрапляє вірус в організм немовляти разом із молоком – точну відповідь на це питання Вам не дасть жоден лікар. Проте, більшість із них буквально наголошують на тому, що припиняти грудне вигодовування під час хвороби матусі не потрібно. Навіть більше, молоко матері принесе дитини в такі дні ще більше користі. І для того, щоб зберегти природнє годування є декілька важливих причин:

  • Прикладання до грудей заспокоїть крихітку та створить відчуття захисту і комфорту.
  • Для того, щоб вивести з організму немовляти збудник інфекції, необхідне рясне пиття, і грудне молоко є найкращим варіантом.
  • Різка відмова від вигодовування може призвести до появи у мами маститу, що тільки погіршить і без того погане самопочуття жінки.
  • І врешті-решт, як ми вже відмічали, разом із молоком у дитячий організм попадають не тільки частки вірусу, а й антитіла від матусі, які формують імунітет до даної інфекції.

Окрім того, що не варто припиняти грудне годування при появі ГРВІ у матусі, існують й інші загальні рекомендації:

  • Частіше мийте руки. Респіраторні інфекції розповсюджуються як повітряно-крапельним, так і контактним шляхом. Часточки слизових виділень у будь-якому випадку потрапляють на руки жінки, і саме в них знаходиться найбільша кількість вірусних збудників.
  • Користуйтесь захисною пов’язкою. Цей метод не забезпечить стовідсотковий захист, але суттєво зменшить концентрацію вірусів у повітрі.
  • Попросіть рідних допомогти із малюком. Під час ГРВІ жінка почуває себе слабкою та стомленою. В такі дні варто залучити родичів у процес догляду за дитиною: це не тільки знизить ризик зараження, а й дасть можливість матусі швидше повернутись у форму.

Особливості лікування

Отже, як захистити дитинку доки матуся хворіє, ми розібрались. Тепер поговоримо про те, як лікуватись жінці. Тактика лікування має підбиратись для кожної хворіючої індивідуально. Для того, щоб терапія була дієвою, рекомендується завітати до лікаря одразу після появи перших симптомів. Поводом для обов’язкового звернення за медичною допомогою є стійке підвищення температури протягом трьох і більше днів, а також загальне погіршення самопочуття.

Процес лікування ГРВІ у дорослої людини практично не відрізняється від лікування дитини.

  • Дотримуйтесь постільного режиму. Незалежно від тяжкості перебігу захворювання, спокій є обов’язковою вимогою при лікуванні ГРВІ. Дотримуючись постільного режиму, хвороба відступає швидше.
  • Не забувайте вживати достатню кількість рідини. Дотримання питного режиму позитивно впливає на покращення самопочуття та допомагає швидше знизити температуру тіла, а ще рідина сприяє очищенню організму від вірусів. Спеціалісти радять окрім звичайної води пити теплий чай, компоти й морси, що містять багато вітаміну С.
  • Їжте лише за бажанням. Коли людина хворіє, їй необхідно багато сил, щоб побороти недугу, тож не варто витрачати енергію на перетравлення їжі. У перші дні хвороби рекомендується вживати легкі страви, наприклад, курячий бульйон.

Які ліки можна вживати

Якщо потрапляння вірусів із грудним молоком у організм дитини є під питанням, то лікарські препарати практично всі всмоктуються у молоко мами. Медикаментозну терапію для жінки, що годує груддю, необхідно обирати вкрай обережно, аби не зашкодити здоров’ю її дитини.

Жарознижувальні

Рекомендується збивати лише ту температуру, яка має показник 38 і більше градусів. Жінці, яка годує, дозволено приймати препарати на основі парацетамолу та ібупрофену. До речі, безпечними вони вважаються тільки у чистому вигляді, бо засоби із комбінованим складом можуть мати добавки, шкідливі для малюка.

Противірусні

Сьогодні вибір противірусних препаратів є настільки широким, що здатен легко ввести у ступор будь-яку людину. Нажаль, не всі з них працюють, а список корисних засобів ще більше звужується, якщо мова йде про лікування молодої матусі. Найкращим варіантом для жінок, що годують, лікарі називають препарати, які містять рекомбінантний альфа-інтерферон людини (Віферон, Гриппферон, тощо).

Засоби від нежиті

Виділення з носа та закладеність – перші ознаки вірусної інфекції. Ці прояви доставляють матусі неприємні відчуття та дискомфорт, тому необхідно застосовувати краплі або спреї з судиннозвужуючим ефектом. Під час годування груддю дозволені засоби на основі ксилометазоліну, оксіметазоліну та нафазоліну.

Засоби від болю в горлі

Якщо окрім нежиті жінку непокоїть ще й біль у горлі, лікарі радять перш за все робити полоскання. Можна полоскати ротоглотку антисептичними розчинами з аптеки: Гексорал, Хлоргексидин, тощо. Найбезпечнішими як для мами, так і для малюка вважаються розчини, приготовані в домашніх умовах: 1 чайна ложка морської або повареної солі на стакан теплої кип’яченої води. Процедуру рекомендується проводити 3-4 рази на день.

Якщо біль у горлі не проходить, можна застосовувати антисептичні спреї або спеціальні льодяники, та перш ніж їх купувати в аптеці, обов’язково порадьтесь із своїм лікарем.

Як бачите, нічого складного в лікуванні ГРВІ у жінки, яка годує дитину, немає. Якщо Ви не бажаєте нашкодити своїй крихітці, читайте уважно інструкції до медичних препаратів та дотримуйтесь порад спеціаліста.

Мами, якими б сильними вони не здавались, теж є людьми, уразливими до хвороб. Коли недуга застала зненацька жінку із немовлям на руках, єдине що їй потрібно для найшвидшого одужання – це спокій та турбота. І це вже задача всіх домочадців – забезпечити маму потрібним доглядом та дати їй час побороти захворювання. Тож нехай розуміння та повага завжди панують у Ваших родинах! Здоров’я Вам!

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Зоряна

    Очікую на дуже корисні для здоров’я поради

Рекомендовані статті
КЩМ знижки