6 кращих книг, які допоможуть підготуватися до пологів

Коли жінки вперше дізнаються про свою вагітність, їх часто охоплює страх. Як виносити здорового малюка? Як уникнути захворювань та ускладнень під час вагітності? Як підготуватися до пологів? У голові майбутніх мам роїться безліч запитань. Звичайно, відповісти на них повинен лікар.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Втім, вагітні намагаються якомога ретельніше підготуватися до народження дитини, у тому числі вивчаючи різноманітну літературу. Однак самостійний вибір книг не завжди буває вдалим. Тож пропонуємо підбірку найкращих видань, які допоможуть глибше зрозуміти процеси, які відбувається в організмі жінки під час вагітності, і підготуватися до зустрічі з немовлям.

Підготовка до пологів

Вільям і Марта Сірс «В очікуванні малюка»

У цій книзі ви знайдете інформацію про всі аспекти життя майбутньої мами. Вона розповідає про зміни, які відбуваються в організмі жінки, і проблеми, з якими можливо доведеться зіткнутися під час вагітності.

Автори книги — подружжя педіатрів, які мають вісьмох дітей. У своїй книзі вони дають найрізноманітніші поради: які вправи на розтяжку можна виконувати, як подолати страх і психологічно підготуватися до появи дитини, в яких позах краще спати тощо. Книга чітко структурована: у ній доступною мовою розписані зміни, які відбуватимуться протягом кожного місяця вагітності.

Цікаво по темі: Ворушіння плода під час вагітності

Цитати з книги:

«Оголошуючи подругам про свою вагітність, ви автоматично запрошуєте цілу армію ветеранів, які будуть ділитися своїм власним досвідом вагітності та пологів. Їхні розповіді можуть здатися досить цікавими, але вони здатні додати страхів жінці, у якої ця вагітність перша».

«До того як завагітніти, ви, можливо, звикли до відносної незалежності і на роботі, і вдома. Можливо, ви звикли дбати про інших і отримувати у відповідь подяку і ласку. Тепер турбота потрібна вам, і положення найслабшої може вдарити по вашому самолюбству».

В очікуванні малюка

Мішель Оден «Відроджені пологи»

Автор цієї книги — французький акушер-гінеколог Мішель Оден, який переконаний: кожна жінка унікальна і фізично, і психологічно. Він впевнений, що сучасна медицина дарма нав’язує жінкам традиційні пологи. Народжувати треба в зручній позі та в місці, яке не викликатиме занепокоєння в майбутньої мами. Звичайно, цей процес має відбуватися під пильним наглядом лікарів.

Багато методик, запропонованих автором, можна використати в сучасних українських реаліях. Проте книга не лише про сам процес пологів. «Відроджені пологи» допоможе фізично приготуватися до появи дитини. Тут містяться комплекси гімнастики для вагітних та описи вправ на розтяжку, виконуючи які можна підготувати своє тіло до пологів.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Цитати з книги:

«Пологи — це несвідомий процес. Протіканню несвідомого процесу допомогти неможливо. Головне не заважати йому».

«Чим менше жінка знала про те, як «правильно» народжувати дитину, тим легшими будуть для неї пологи».

«Під час пологів ми радимо жінці віддатися повністю тому, що з нею відбувається, перестати контролювати себе, забути все, чому її коли-небудь вчили: образи культурного плану, всі поведінкові моделі».

Книги для підготовки до пологів

Мішель Оден «Кесарів розтин: безпечний вихід чи загроза майбутньому?»

Практично всі вагітні переймаються питанням безпечних та природних пологів. Але трапляються ситуації, коли в процесі вагітності виникають ускладнення, і єдиним можливим виходом для безпеки матері й дитини є кесарів розтин.

У книзі «Кесарів розтин: безпечний вихід чи загроза майбутньому?» автор розвінчує міфи про хірургічне втручання в процес пологів, які й досі побутують серед майбутніх мам. Мішель Оден розповідає про вплив кесарева розтину на жіночий організм і подальший розвиток дитини. Автор розглядає основні потреби вагітної, усвідомлення яких є ключовим аспектом легких і безпечних пологів.

Цікаво по темі: Набір ваги під час вагітності: норма прибавки за тижнями

Цитати з книги:

«Оберігати емоційний стан вагітної — ось що в ідеалі мало б стати головною турботою докторів й інших фахівців, які надають допомогу жінці до пологів».

«З’являється нове віяння: батьки присутні на пологах. Його всі гаряче підтримують, і сьогодні вже ніхто не наважиться звернути увагу на те, що його бум збігся в часі з різким збільшенням числа кесаревих розтинів».

Книги про пологи

Грентлі Дік-Рід «Пологи без страху»

Страх — це те, що відчуває вагітна жінка, коли минає перша хвиля радості. Причому часто цьому сприяє й традиційна медицина, що стверджує: пологів без болю не існує. Проте англійський лікар, основоположник філософії дітонародження Грентлі Дік-Рід має іншу думку.

Книга «Пологи без страху» детально роз’яснює майбутнім матусям увесь процес підготовки до пологів. Вона містить поради стосовно правильного дихання, догляду за тілом впродовж вагітності, фізичної підготовки до народження дитини. Автор переконаний: чим більше жінка дізнається про пологи заздалегідь, тим стабільнішим буде її емоційний стан.

Цитати з книги:

«Краще б вони викинули свій годинник! Пологи — це не механічний процес, який можна виміряти хвилинами чи годинами. Що потрібно матері — так це спокій, щоб вона могла розслабитися, повністю покладаючись на свій організм, щоб вона була впевненою в успішному завершенні пологів».

«Дивіться на диво народження спокійними, розуміючими очима. Кожне явище — це необхідна деталь налагодженого механізму, без якого вся система може впасти, кожен звук, кожен рух новонародженого сповнені глибокого значення. Попри те, що все відбувається за заданим зразком, немовля є ні на кого не схожою особистістю».

Пологи без страху

Дмитро Спірідонов «Вагітність тиждень за тижнем. Щаслива вагітність — здорова дитина»

У цій книзі детально розповідається про протікання вагітності й ті складнощі, з якими можливо доведеться зіткнутися майбутній мамі. Окремі розділи видання присвячені плануванню вагітності.

Автор книги — лікар-гінеколог, кандидат медичних наук Дмитро Спірідонов. Він детально описує всі зміни, які відбуваються в організмі жінки на кожному тижні вагітності. Ця книга для майбутніх мам допоможе вагітним краще зрозуміти, як саме функціонує їхній організм і як у ньому розвивається плід.

Цікаво по темі: Печія під час вагітності: як з нею боротися

Цитати з книги:

«Усвідомивши, що всередині неї зародилося життя, жінка починає пристосовувати під нього світ».

«Як це не парадоксально, але в уявленнях новонародженого немовляти годування не пов’язане безпосередньо з почуттям голоду. Відчуття голоду в такому вигляді, в якому відчуваємо його ми, дорослі, формується у дитини лише у шість місяців. Новонароджений відчуває не голод, а дискомфорт, який він знімає ссанням».

Щаслива вагітність

Діпак Чопра «Вагітність і пологи. Чарівний початок нового життя»

Автор книги — американський гінеколог Діпак Чопра, на медичну практику якого сильно вплинули нетрадиційні методи лікування. Втім, його книга «Вагітність і пологи. Чарівний початок нового життя» має більш практичний характер. У ній ви знайдете багато порад стосовно того, як позбутися страху пологів і покращити свій психоемоційний стан. Книга також містить комплекси вправ, які допоможуть фізично підготувати тіло до процесу народження дитини.

Хоча книга написана простою і зрозумілою мовою, автор викладає матеріал з явною натхненністю. Видання також спрямоване на те, щоб надихнути і заспокоїти майбутніх мам.

Цитати з книги:

«Ненароджений малюк — частина тіла його матері. Тому материнські думки, емоції і почуття транслюються в молекули, що вибудовують тіло її дитини».

«Здоров’я — це не просто відсутність хвороб, це стан фізичного, психічного, емоційного і духовного благополуччя».

«Зачаття і народження вашої дитини — це перші сторінки нової повісті, перші кроки людини в світі незліченних можливостей».

Ці сучасні книги для вагітних допоможуть вам краще зрозуміти ті зміни, що відбуваються у вашому організмі під час очікування дитини, психологічно та фізично підготуватися до пологів. Проте вони не можуть замінити консультацію лікарів, тому перш ніж виконувати будь-які вправи чи змінювати раціон харчування необхідно проконсультуватися зі своїм гінекологом.

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Кольорова вагітність
21 Червня / 2022 Вагітність та пологи
Як дізнатися точний термін вагітності
4 Грудня / 2023 Вагітність та пологи