Як вибрати найкращу молочну суміш для новонароджених

Десятки перевірених, надійних виробників і сотні якісних молочних сумішей мають полегшувати вибір дитячого харчування. Проте все відбувається з точністю до навпаки, адже кожна мама хоче дати найкраще своїй крихітці й ось тут починається справжнісінький квест. Абсолютно всі бренди наполягають, що саме їхній продукт найбезпечніший і найкорисніший для твоєї дитини. EVA Blog зараз тобі просто та доступно розповість все про молочні дитячі суміші й попутно відповість на головне питання: яке дитяче харчування найкраще?

дитяче харчування

Що таке неадаптоване та адаптоване дитяче харчування для новонароджених

Насамперед давай-но чітко розділимо суміші для штучного вигодовування на дві групи:

  1. Адаптовані молочні суміші. Це те саме порошкоподібне або вже готове до вживання дитяче харчування, яке за своїм складом, а також легкістю засвоєння максимально наближене до материнського молока.
  2. Неадаптовані молочні суміші. Натуральне коров’яче та козяче молоко в цілісному або розведеному вигляді.

Що таке неадаптоване та адаптоване дитяче харчуванн

Якщо ми говоримо про штучне вигодовування дітей першого року життя, твій вибір – це виключно адаптовані молочні суміші! Як би бабусі й дідусі, а також окремі “експерти” не розповідали про неймовірну користь і переваги вигодовування натуральним тваринним молоком, просто назавжди викресли цю ідею з голови. Чому? Організм новонародженого гіперчутливий до концентрації корисних речовин, що надходять. І в цьому разі причин для відмови від тваринного молока цілих дві: склад і його засвоюваність:

  • у коров’ячому молоці міститься втричі більше натрію і калію, вчетверо більше кальцію та вшестеро більше фосфору, ніж у грудному жіночому молоці. Якщо ми, наприклад, розглянемо підвищений вміст фосфору, то нирки малюка просто ще не можуть виводити його надлишки. А це дуже згубно впливає на розвиток кісткових тканин дитини. До того ж коров’яче молоко згортається (створожується) у шлунку малюка однією суцільною грудкою. І якщо у крихітки є схильність до зригування, то такий продукт вона відригуватиме завжди;коров'яче молоко
  • козяче молоко, за прикладом того ж фосфору, містить його в 9 разів більше, ніж материнське. Однак, на відміну від коров’ячого, воно набагато краще засвоюється, тому що створожується (згортається) у шлунку дитини, точно так само, як і материнське – у вигляді маленьких частинок (грудочок).

козяче молоко

У будь-якому разі жоден висококваліфікований педіатр, а тим паче ВООЗ не рекомендує використовувати незбиране тваринне молоко для вигодовування дітей першого року життя. Про це свідчить і статистика розвитку різних патологій у новонароджених. З появою адаптованих молочних сумішей на нашому ринку та різким зниженням годування малюків цільним тваринним молоком проблеми зі здоров’ям у дитячого організму, який швидко зростає, дуже сильно скоротилися.

Цікаво на тему: Як вибрати стерилізатор для дитячих пляшечок

Які бувають адаптовані дитячі молочні суміші

Вони відрізняються за базовим компонентом (молоком) і своїм призначенням. Штучне харчування для новонароджених виробляється з трьох видів молока:

  1. Коров’яче – займає близько 90% ринку.
  2. Козяче – відмінне рішення, але чомусь мало популярне.
  3. Соєве – належить до групи лікувального дитячого харчування.

Отже, молочні суміші для дітей поділяються на базові, профілактичні та лікувальні. Кожна з груп має свої тонкощі у складі, і просто годувати здорову дитину, наприклад, профілактичним дитячим харчуванням з думкою “гірше не буде” – абсолютно неправильний підхід. Давай більш детально розберемо всі групи.

адаптовані дитячі молочні суміші

Цікаво на тему: Чим відрізняються підгузки для хлопчиків і дівчаток?

Базова молочна суміш для новонароджених

Вони підходять для повністю здорових діток, у яких немає проблем зі здоров’ям, алергії тощо. Також малюк не перебуває в групі ризику через будь-які наявні захворювання у батьків і близьких родичів. Тут тебе має насамперед цікавити склад, а саме стовпчик, де вказано кількість тих чи інших компонентів на 100 мл харчування. Звертай увагу на два показники:

  • вміст білка – має бути не більше 1.4 г;
  • осмоляльність – не більше 320 мОсм/кг. Думаю, тобі цікаво, що це за термін такий. Розповідаю. Він визначає кількість осмотично активних частинок в 1 кг рідини (у нашому випадку – в молоці). Тобі потрібно знати таке. Грудне материнське молоко має осмоляльність 240-280 мОсм/кг і повністю адаптоване під можливості засвоєння дитячого організму. Якщо в дитячій молочній суміші цей показник буде вищим, ніж 320 мОсм/кг, то висока ймовірність зайвого навантаження на нирки.

Базова молочна суміш для новонароджених

У хорошій дитячій молочній суміші також мають бути присутніми ПНЖК (поліненасичені жирні кислоти), фрукто-, галактоолігосахариди, нуклеотиди. Якісно підвищують склад дитячого харчування такі компоненти як пробіотики/пребіотики, таурин, лютеїн, інулін. Ну, а наявністю великого вітамінно-мінерального комплексу в складі давно нікого не здивуєш, адже це стандартна річ у будь-якому дитячому харчуванні.

Цікаво на тему: Набір ваги та збільшення росту у дитини: що важливо знати

Профілактична дитяча суміш для новонароджених

Сюди належить дитяче молочне харчування, призначене для діток, у яких присутні ті чи інші порушення роботи організму. Вони не розцінюються як захворювання, а просто є фактором дискомфорту для крихітки. Про що йдеться? Найпоширеніші функціональні порушення – це кольки, зригування та закрепи. Такі суміші краще купувати за рекомендацією лікаря. Від базових вони можуть відрізнятися складом або ж концентрацією тих чи інших компонентів:

  • молочна суміш для новонароджених у разі кольок. Це харчування чинить менше ферментативне навантаження на шлунково-кишковий тракт малятка;
  • дитяче молочне харчування у разі зригування. Тут важливо розуміти, що залежно від речовин, які купірують зригування, харчування може вводитися в раціон відразу або поступово. У разі закрепів часто рекомендують ті самі суміші, що й в разі зригування.

Профілактична дитяча суміш для новонароджених

До цієї категорії належить ще гіпоалергенне дитяче харчування, але про нього ми детально поговоримо в розділі “ТОП 3 питання від батьків про дитячі молочні суміші для новонароджених”.

Цікаво на тему: Що має бути в аптечці для новонароджених

Лікувальна молочна суміш для новонароджених

Тобі про цю групу знати необов’язково, оскільки цей тип штучного харчування малюка призначає виключно лікар. Коли у дитини є конкретні захворювання (алергія, лактазна недостатність, різні спадкові захворювання тощо), їй призначається особливе харчування з цієї категорії. Недоношені малята теж харчуються спеціалізованими лікувальними молочними сумішами.

Лікувальна молочна суміш

І не забувай звертати увагу на вікову групу, для якої призначене дитяче харчування. Зазвичай ці дані вказуються прямо або ж позначаються цифрою:

  • цифра 1 – 0-6 місяців;
  • цифра 2 – 6-12 місяців;
  • цифра 3 – 12-18 місяців;
  • цифра 4 – 18-24 місяці.

І наостанок невелика порада. Вибираючи молочну дитячу суміш, обов’язково бери до уваги фактор її постійної наявності. Простіше кажучи, вибирай бренди, які завжди будуть доступні для купівлі у твоєму регіоні. Річ у тім, що крихітний дитячий організм під час зміни харчування зазнає стресу, а ти, я думаю, точно не хочеш завдавати дискомфорту своєму янголятку.

невелика порада

Цікаво на тему: Як правильно годувати дитину з пляшечки

Як зрозуміти, що молочна дитяча суміш не підходить

Ми не будемо тут розглядати профілактичне й вже тим паче лікувальне дитяче харчування, оскільки в цих випадках я все ж рекомендую доручити це питання профільному фахівцеві, а саме вашому педіатру. А ось визначити, що базове дитяче харчування не підходить малюкові досить просто:

  1. З’явилася алергічна реакція на шкірі.
  2. З’явилося або посилилося зригування.
  3. Здуття.
  4. Кров у калі.

У перші місяці життя це основні симптоми, які говорять про те, що суміш малюкові не підходить. У такому разі ти йдеш з малюком до педіатра й він підбере вам відповідне молочне харчування.

молочна дитяча суміш не підходить

Цікаво на тему: Все про дитячий масаж

ТОП 3 запитання від батьків про дитячі молочні суміші для новонароджених

Органічна дитяча суміш краща за неорганічну?

Напис на баночці з дитячою сумішшю “ORGANIC” часто автоматично збільшує ціну на продукт. Таке молочне харчування передбачає відсутність у суміші пестицидів, гормонів росту та інших небажаних залишкових компонентів. Це прекрасно, проте є одне АЛЕ… Згідно з усіма стандартами якості виробництво сертифікованого дитячого харчування виключає наявність у продукті тих самих пестицидів і гормонів росту. Якщо взяти дві баночки з дитячою сумішшю, органічну та неорганічну, то вищевказані компоненти будуть відсутні в обох випадках.

Органічна дитяча суміш

ВАЖЛИВО! Це стосується дитячих сумішей від відомих виробників. Якщо в тебе в руках опиняється баночка з дитячим харчуванням від “ноунейм” виробника ще й за дуже солодкою ціною з написом “органічна”, “натуральна”, “екологічно чиста”, “фермерська” і так далі, це не гарантує того, що в складі відсутні небажані компоненти.

Яку ж краще купувати дитячу суміш: органічну чи ні? Бери просто якісну, а якщо тобі буде морально спокійніше від присутності слова “organic” на баночці та є можливість трохи переплатити, то чому б і ні. Але в глобальному сенсі різниці не буде.

Яку ж краще купувати дитячу суміш

Цікаво на тему: Чи виправдані безлактозна та безглютенова дієти для дітей без алергії?

Чи правда, що не всі дитячі суміші гіпоалергенні?

Звісно! І це абсолютно нормально. Для повністю здорової дитинки є базове молочне дитяче харчування. У випадку з питанням алергії дитячі суміші поділяються на два види:

  1. Гіпоалергенні. На баночках з таким харчуванням часто присутнє позначення у вигляді двох англійських літер “HA”, що означає HypoAllergenic. Вони належать до профілактичного дитячого харчування та призначені для діток, у яких немає алергії, але є група ризику. Якщо в одного з батьків або його близьких родичів є алергія, то малюкові потрібно харчуватися продукцією “HA”.
  2. Лікувальні дитячі суміші з глибоким гідролізом. На відміну від перших, вони потрібні малюкам, у яких є алергія.

дитячі суміші гіпоалергенні

Підбирати таке харчування самостійно – не найкращий варіант. Є чимало нюансів під час вибору, які не враховують продавці-консультанти, порадники у вигляді рідних, подруг і сусідів. Але всі ці приховані моменти обов’язково враховує ваш педіатр і тільки він зможе вам порекомендувати лікувальне або гіпоалергенне дитяче харчування для малюка, яке ідеально підходить його організму.

Цікаво на тему: Як відрізнити акне у новонароджених від алергії?

Чи правда, що готова дитяча молочна суміш для вигодовування краща, ніж порошкоподібна?

І так, і ні. Дивись, якщо ти впевнена в якості води (а вона є вкрай важливим фактором при приготуванні сухого дитячого харчування), то готова суміш буде просто зручнішою для годування й не більше. Але з урахуванням її вартості, яка відчутно вища, переплачувати чи ні – вирішувати тобі. Також важливим фактором є правильне приготування порошкового харчування. Потрібно чітко дотримуватися інструкції виробника та брати співвідношення води/порошку в точних дозуваннях. З готовим дитячим харчуванням такої проблеми немає.

готова дитяча молочна суміш

Коли ти не впевнена в якості води, то, звісно ж, порошкоподібне харчування поступатиметься готовій продукції, адже під час виробництва останньої використовується ідеально придатна вода для розведення компонентів.

А за якими критеріями ти вибираєш молочну суміш для своєї дитини? Обов’язково поділися в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо ця стаття була для тебе корисною.

 

Читайте також:

1 Квітня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *